Ο Ψευδοσκορπιός κατα της Βαρρόα μερος β΄ - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ψευδοσκορπιός κατα της Βαρρόα μερος β΄

Του Χάρη Σταμάτη

Οι Ψευδοσκορπιοί είναι μικρά αρθρόποδα τα οποία ζουν κυρίως σε σωρούς φύλων ''κομποστ'' η φυσικό λίπασμα στο έδαφος....
Μπορούν επίσης να βρεθούν και σε φλοιούς δέντρων φωλιες πουλιων και αμμόλοφους. Περισσότερα απο 3.000 είδη ειναι γνωστά ανα τον κοσμο και 100 είδη ζουν στην Ευρωπη.

Η τροφή τους ειναι αλλα μικρά αρθρόποδα ακαρεα κ.α.

Οι ψευδοσκορπιοί απαντώνται σε καθε γωνιά του πλανήτη μας...

Πολλά έντομα οπως μύγες αράχνες λειτουργούν ως ''ταξί'' που τους μεταναστευουν σε διάφορες περιοχές.
Οι Ψευδοσκορποιοί είναι έντομα που τους αρέσει η ζεστασιά που προσφέρει μια φωλιά η μια κυψέλη.
Δεν βλάπτουν ποτέ τους οικοδεσπότες τους , και σε αντάλλαγμα για την ζεστασιά που προσφέρει η φωλιά , αυτοί προσφέρουν υπηρεσίες αποπαρασίτωσης του χώρου.Σε μια κυψέλη κυνηγούν και σκοτώνουν τα βαρρόα , όπως επίσης και τις προνυμφες του κηρόσκορου.
Η Ασιατική μέλισσα που γνωρίζει τα βαρρόα καλύτερα , έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη συνεργασία με τους μικρούς ψευδοσκορπιούς έτσι ώστε τα παρασιτικά βαρρόα να μην καταστρέψουν την κυψέλη τους.
Τα μικρά αρθρόποδα έχουν την ασφάλεια και την ζεστασιά της κυψέλης και σε αντάλλαγμα την καθαρίζουν από ότι παράσιτα βρίσκονται μέσα.
Οι ψευδοσκορπιοί είναι αποκλειστικοί κυνηγοί ακάρεων και κατ επέκταση παρασίτων , και είναι ευεργετικοί όπου και αν βρεθούν.

ΟΙ ψευδοσκορπιοί όπως είπαμε βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη...
Μελισσοκόμοι από τη Νότιο Αφρική , τη Νέα Ζηλανδία , την Ολλανδία και τη Γερμανία δήλωσαν ότι έβρισκαν αυτά τα μικρά αρθρόποδα πολλές φορές στις κυψέλες τους...
Αυτό όμως που πραγματικά είναι αξιοσημείωτο είναι ότι οι κυψέλες που βρέθηκαν ψευδοσκορπιοί ήταν 100% καθαρές από Βαρρόα...


Το ακαρι αυτό οχι μόνο τρώει τα βαρροα , αλλά ψάχνει και τα κελιά που έχει φωλιάσει το βαρροα για να αναπαραχθεί.
Οι ψευδασκορπιοί λόγου του ότι είναι ντροπαλοί , προτιμούν μέρη με υγρασία , και έδαφος με φύλλα οπού μπορούν να κρυφτούν.
Όσο περισσότερο χρόνο κρατάνε τα φύλλα υγρασία τόσο καλύτερο γι αυτούς.
Στο εξωτερικό προτείνεται να αφήνουν κάτω από τις κυψέλες φύλλα έτσι ώστε τα αρθρόποδα να βρίσκουν καταφύγιο και μετέπειτα να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Οι ψευδοσκορπιοί δεν τρέφονται μόνο με παράσιτα της κυψέλης μας αλλά και με ότι άλλο παρασιτικό έντομο υπάρχει. Δηλαδή αν τα βαρροα τελειώσουν , ή θα αλλάξει κυψέλη να πάει σε διπλανή , ή θα ψάξει να βρει κάποια άλλη φωλιά με παράσιτα.
Η ζεστασιά της κυψέλης είναι μαγνήτης για τους ψευδοσκορπιούς.
Η αναπαραγωγή των ψευδοσκορπιών έχει κύκλο περίπου 3 βδομάδων.... Το θηλυκό γεννά 40 αυγά τα οποία κουβαλά στην κοιλιά της και σε 3 βδομάδες εκκολάπτονται και είναι σαν τα ενήλικα αλλά πολύ μικρότερα... και για να αναπτυχθούν πλήρως χρειάζονται από 10 έως 24 μήνες. Γι αυτό είναι και δύσκολη η αναπαραγωγή.

Στο εξωτερικό ισχυρίζονται ότι ο κάθε μελισσοκόμος έχει την δυνατότητα να διατηρήσει έναν αριθμό ψευδοσκορπιών έτσι ώστε τα βαρροα να αποτελούν έναν άσχημο εφιάλτη.
Δυστυχώς αυτά τα μικρά αραχνιδια είναι ευαίσθητα στις θεραπείες που κάνουμε για την βαρρόα και αν υπάρχουν στις κυψέλες μας τα σκοτώνουμε.
Όπως καταλαβαίνουμε συνάδελφοι , η φύση έχει έναν κύκλο , έναν κύκλο που διατηρεί την ισορροπία της.
Έναν κύκλο που αν δεν τον διαταράξουμε μπορεί να προστατεύει τη ΜΕΛΙΣΣΑ...!!!!!
Σχόλιο MELISSOCOSMOU


Συνάδελφοι χαίρομαι για τα άρθρα σχετικά με αυτό το σκορπίδιο...
Χαίρομαι γιατί διαπιστώνω πως υπάρχουν εναλλακτικές και βιολογικές μέθοδοι καταπολέμησης της βαρροα, οπού θα οδηγηθούμε υποχρεωτικά κάποια στιγμή να τους χρησιμοποιήσουμε...

Όχι ακόμα όμως...
Είναι πολύ νωρίς άλλωστε για να χάσουν οι μεγαλοεταιρείες χρήματα από την πώληση των χημικών τους!

Γι αυτό εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα ούτε πρόσβαση στα site του εξωτερικού που πουλάνε Ψευδοσκορπιούς.

Φυσικά επικρατεί σιγήν ιχθύος και από τους αρμοδίους γιατί είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα!

Θα γυρίσει ο τροχός αργά ή γρήγορα όμως υπομονή...

Κάποιοι συνάδελφοι ήδη λένε ότι έχουν δει τέτοιους ψευδοσκορπιούς στα μελίσσια τους.
Τους παρακαλώ αν είναι όντως έτσι να στείλουν μια φωτογραφία στο
melissocosmos@yahoo.grMELISSSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών