Ύστερα ήρθε η ρύπανση... Τα καυσαέρια «εμποδίζουν τις μέλισσες να μυρίσουν τα λουλούδια» - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Ύστερα ήρθε η ρύπανση... Τα καυσαέρια «εμποδίζουν τις μέλισσες να μυρίσουν τα λουλούδια»


Σάουθαμπτον: Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μεταβάλλουν τα αρώματα των λουλουδιών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναγνωρίζονται από τις μέλισσες και να μην μπορούν έτσι να τα εντοπίζουν.
Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην επικονίαση αλλά και στη διατροφή των μελισσών. Τα φυτά βασίζουν την αναπαραγωγή τους στα αρώματα που αναδύουν τα άνθη τους και τα οποία οσμίζονται οι μέλισσες και σπεύδουν σε αυτά.

Και ενώ οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ παράλληλα γονιμοποιούν τα άνθη. Η όλη διεργασία αποτελεί ένα από τους πιο ζωτικούς παράγοντες για τη γεωργία. Οσο πιο καλά οι μέλισσες αναγνωρίζουν τα πλούσια σε νέκταρ λουλούδια, τόσο πιο αποτελεσματικά είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο της γονιμοποίησης των φυτών. 
Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μεταβάλλουν τα αρώματα των λουλουδιών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναγνωρίζονται από τις μέλισσες και να μην μπορούν έτσι να τα εντοπίζουν.
Καταστροφική επίδραση Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον πραγματοποίησαν πειράματα και διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα χημικών ουσιών, οι λεγόμενες ΝΟx (μονοξίδιο και διοξείδιο του αζώτου), διαταράσσουν και ελαττώνουν σημαντικά την αντίδραση των μελισσών στα αρώματα των λουλουδιών. 

Οι ουσίες αυτές εκλύονται κυρίως από τις εξατμίσεις των οχημάτων ιδίως των μηχανών ντίζελ. Οι ερευνητές συνέθεσαν ένα μείγμα που να περιλαμβάνει επίπεδα αερίων παρόμοια με τα επίπεδα που υπάρχουν στον αέρα ενός πολυσύχναστου δρόμου. Στη συνέχεια προσέθεσαν στο μείγμα των αερίων οσμές των λουλουδιών. 
Οπως διαπιστώθηκε οι ουσίες επικάλυψαν ή μετέβαλλαν σε σημαντικό βαθμό το άρωμα των λουλουδιών με αποτέλεσμα η ικανότητα των μελισσών να εντοπίζει τα λουλούδια και ειδικά εκείνα με το καλύτερο νέκταρ να μειωθεί από το100% στο 30%. Δεν είναι όμως μόνο η επικονίαση που επηρεάζεται από την αδυναμία των μελισσών να οσμίζονται και να εντοπίζουν τα λουλούδια εξαιτίας των εξατμίσεων. 

Η αδυναμία αυτή δεν επιτρέπει στις μέλισσες να τρέφονται σωστά γεγονός που επηρεάζει με τη σειρά του αρνητικά την αναπαραγωγή των ίδιων των μελισσών αλλά και την παραγωγή μελιού. Οι εξατμίσεις έρχονται να προστεθούν στη λίστα γνωστών αλλά και άγνωστων ακόμη παραγόντων που τα τελευταία χρόνια «χτυπούν» τις μέλισσες μειώνοντας δραστικά τους πληθυσμούς τους και προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στην υγεία και συμπεριφορά τους. 

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».


Πηγή: news.in.gr