ΣΧΚ - Ινομυαλγία: Ζώντας με τον πόνο... - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

ΣΧΚ - Ινομυαλγία: Ζώντας με τον πόνο...


Φίλες και φίλοι πάνε 2 χρόνια που έγραψα ένα άρθρο για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

Το έγραψα για τους λίγους (τυχερούς) που υποφέρουν από αυτό και ψάχνουν μια αχτίδα σωτηρίας, μια πληροφορία που θα τους δώσει ελπίδα, μετά από μια άσχημη κατάσταση και ένα βάρος ασήκωτο που τους έλαχε να φορτωθούν.

Σήμερα γράφω το δεύτερο μέρος του άρθρου!!!

Το κάνω γιατί πολλοί συνάνθρωποι επικοινωνούν διαρκώς μαζί μου να ρωτήσουν σχετικά, να μάθουν τον τρόπο να το παλεύουν...

Έτυχε να έχω ένα Blog που το διαβάζουν αρκετοί, και έτσι νιώθω ότι έχω χρέος να γράψω και γι αυτό το θέμα αφού μου έλαχε το λαχείο να το γνωρίζω από πρώτο χέρι.

Σε όσους πάσχουν από αυτόν τον εφιάλτη έχω να δώσω την διαβεβαίωση ότι νικιέται, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι βασικά αυτό ψάχνετε να μάθετε.
Όχι μόνο νικιέται μα ο ασθενής μπορεί να γίνει πάλι όπως ήταν πριν δυνατός, γερός, έχοντας όλες του τις δυνάμεις, και τις αισθήσεις του ακέραιες!

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως, ας δούμε πως έχει το πράγμα και πως βλέπει το πρόβλημα κάποιος που το πέρασε...

Το ΣΧΚ (σύνδρομο χρόνιας κόπωσης) χτυπάει άτομα ιδιαιτέρως δραστήρια, που καταβάλουν υπέρ σωματική και πνευματική προσπάθεια για να πετύχουν τους στόχους τους, κυρίως σε ότι αφορά την εργασία τους!

Προσβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό (καλλιτέχνες, ηθοποιούς, δημοσιογράφους,) μαθητές και ανθρώπους που όπως είπα καταβάλουν εκτός της σωματικής και πνευματική προσπάθεια, με λίγα λόγια αυτούς που στρεσάρουν τον οργανισμό τους.

Ανάλογα την οξύτητα που παρουσιάζεται σε κάποιον του δίνεται και ο ανάλογος προσδιορισμός.

Αν δηλαδή χτυπήσει κάποιον ηθοποιό ή καλλιτέχνη, επειδή το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό, κυρίως στο εξωτερικό το ονομάζουν ως Burn out και θεωρείται η ευκολότερη περίπτωση.

Αν χτυπήσει έναν μαθητή, ή κάποιον που εργάζεται σκληρά και του μειώσει τις δυνάμεις αρκετά εκτός των άλλων, τότε το ονομάζουν Σύνδρομο χρόνιας Κόπωσης.

Ενώ αν του αφήσει πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς, τότε συνήθως το λένε ινομυαλγία...

Πρόκειται όμως ακριβώς για το ίδιο πράγμα, μην έχετε αμφιβολίες και μην τα μπερδεύεται τόσο ώστε να μην ξέρετε τι έχετε.
Στην ουσία είναι μια αόρατη νόσος που δεν ανιχνεύεται με εξετάσεις, και που της γίνεται διάγνωση αφού δεν βρήκαν τίποτα στον ασθενή, με την μέθοδο του αποκλεισμού άλλων παθήσεων.

Αφού ο ασθενής μπει στον κόπο να κάνει χίλιες δυο εξετάσεις για όλων των ειδών τις ασθένειες κάποια στιγμή εξαντλείται και οικονομικά, αλλά και ψυχικά, και κάπου εκεί αρχίζει και ο φόβος για την ζωή του πολλές φορές.

Σκεφτείτε τώρα, αν κάποιος το έπαθε λόγο στρες, και αρχίσει να βάζει και διάφορα στο μυαλό του περί ασθενειών και νόσων πόσο χειροτερεύει η κατάσταση του!

Κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες ο ασθενής πολλές φορές μετά βίας στέκεται όρθιος ή κάνει κάποια βήματα...

Αυτό συμβαίνει γιατί το έντονο στρες επηρεάζει το έντερο του ασθενούς, και καθώς όλη η δύναμη του ανθρώπου αντλείται από το έντερο, αυτό έχει σαν συνέπεια να τον κάνει να νιώθει εξαντλημένος.

Η νόσος επηρεάζει την όραση, την ακοή, και την σωματική δύναμη του ασθενή, ενώ αυτός συνήθως κάνει και πυρετό έως 37.5 και φέρει και πρησμένους λεμφαδένες...

Καμιά φορά η λάθος εκτίμηση των γιατρών, και η ασχετοσύνη που έχουν στην Ελλάδα για τη νόσο χειροτερεύει κατά πολύ την κατάσταση του ασθενούς!!!

Πάμε τώρα να δούμε τι μπορεί να κάνει κάποιος για να ξεπεράσει το πρόβλημα και να αρχίσει η ανάταση!

Κατ αρχήν ο άνθρωπος αυτός πρέπει να μαζέψει τα όποια κομμάτια ψυχικής δύναμης του έχουν απομείνει ώστε να αντεπιτεθεί στην ασθένεια.

Όσο περισσότερη ψυχική δύναμη διαθέτετε, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσετε να νικάτε.

Και επειδή ξέρω ότι ψάχνετε να βρείτε πόσο καιρό διαρκεί αυτή η περίοδος θα σας πω ότι, από την στιγμή που θα αρχίσετε την αντεπίθεση χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι να είσαστε αρκετά καλά, και ίσως χρόνια μέχρι να ξεφορτωθείτε εντελώς το πρόβλημα.

Ένα θέμα που παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της υγείας σας είναι και ο περίγυρος σας.

Οι άνθρωποι που είναι κοντά σας ή γύρω σας, σας αμφισβητούν!

Δεν πιστεύουν ότι είστε άρρωστος και θεωρούν ότι όλα είναι στη φαντασία σας, και το χειρότερο είναι ότι και πολλοί γιατροί αυτό πιστεύουν...άσχετα αν εσείς υποφέρετε και νιώθετε πιο άρρωστος από ποτέ.
Το γεγονός ότι όλες οι εξετάσεις σας βγαίνουν καθαρές, κάνουν τον οποιονδήποτε να μην πιστεύει ότι είστε άρρωστοι, οπότε νιώθετε απόλυτη μοναξιά, απογοήτευση και ίσως κατάθλιψη...

Επιπλέον προσέξτε πολύ και για επιτήδειους που ίσως εμφανιστούν και αρχίσουν να σας λένε για θεραπείες και φούμαρα. που μοναδικό σκοπό έχουν να σας αρμέξουν, οικονομικά...

Δεν είναι λίγοι αυτοί, μεταξύ των οποίων και γιατροί που είναι αδίστακτοι στο να σας πουλήσουν αδρά την δήθεν υγεία σας...

Ξεκινήστε την ανάταση σας χτυπώντας ένα προς ένα τα συμπτώματα που σας παρουσίασε η νόσος.
Αρχίστε με πολυβιταμίνες, οι οποίες θα τονώσουν τον οργανισμό σας, θα σας δώσουν την δυνατότητα να σταθείτε όρθιοι και να κάνετε τις δουλειές σας έστω και δύσκολα στην αρχή.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως στο εξωτερικό το Α και το Ω στη θεραπεία της νόσου είναι οι βιταμίνες.

Προσωπικά στάθηκα τυχερός καθώς έχω συγγενείς στο εξωτερικό που με βοήθησαν με πληροφορίες και βιταμίνες αποκλειστικά για την ασθένεια που υπάρχουν εκεί.
Μην σταματήσετε τις πολυβιταμίνες καθόλου έστω κι αν πιστέψετε ότι δεν σας βοηθούν.

Όπως είπα και πιο πάνω, λόγο του στρες το έντερο σας δεν λειτουργεί σωστά, και ο οργανισμός σας είτε δεν παίρνει, είτε αποβάλει κάποιες πολύτιμες ουσίες, όπως πχ το Μαγνήσιο αλλά και άλλες γι αυτό νιώθετε τους αφόρητους πόνους και την κόπωση.

Για να αποκαταστήσετε την όραση σας πάρτε Ω3 και θα δείτε βελτίωση μέσα σε λίγες μέρες, ενώ μην αφήσετε στιγμή και το έντερο χωρίς κάποια θεραπεία.

Ένα άριστο και φτηνό σκεύασμα για την περίπτωση σας είναι το malox, το ibutin ή το imodium ή οτιδήποτε άλλο σας ταιριάξει καλύτερα.
Παίρνοντας βιταμίνες και ρυθμίζοντας την καλή λειτουργία του εντέρου σας σύντομα θα βρείτε ξανά τις δυνάμεις σας.

Αν σας παρουσιάζει ρινίτιδες κτλ επισκεφτήτε αλλεργιολόγο ο οποίος μπορεί να σας δώσει αποσυμφορητικά.
Για την ανακούφιση των πόνων τα panadol extra θα σας ανακουφίσουν, όπως και στην περίπτωση των πονοκεφάλων.

(Οι πονοκέφαλοι πολύ πιθανόν να προέρχονται από ρινίτιδες...)

Ο έχων αυτό το λαχείο δεν πρέπει στιγμή να επαναπαυθεί και να το αμελήσει γιατί πολύ εύκολα μπορεί να τον πάρει ξανά από κάτω.

Αν σας προκαλεί υψηλή πίεση, τότε το πιο πιθανό είναι, αυτό να συμβαίνει λόγο του ότι αποβάλετε ασβέστιο και μαγνήσιο στα ούρα.
Ρυθμίζεται εύκολα με επίσκεψη σε ουρολόγο όπου θα δει αν αποβάλλονται στα ούρα αυτές οι ουσίες και θα σας το ρυθμίσει αυτός μάλλον με Hygroton για να διασπώνται καλύτερα.

Αν σας κάνει αϋπνίες ζητήστε βοήθεια στο γιατρό σας, και θα το ρυθμίσετε και αυτό.

Γενικά το πρόβλημα δεν είναι ένα θέμα που άπτεται στις αρμοδιότητες ενός μόνο γιατρού, αλλά χρειάζεται να πηγαίνετε σε διάφορους γιατρούς ανάλογα με τα συμπτώματα που σας παρουσιάζονται.

Με το που αρχίσετε να βλέπετε βελτίωση θα πρέπει να ξέρετε ότι είστε στο σωστό δρόμο, και καλό είναι να το βλέπετε ως μια διαρκή πάλη την οποία αρχίζετε να κερδίζετε...

Χτυπήστε το πρόβλημα μέχρι να το νικήσετε οριστικά!!!

Με το χρόνο κάποια φάρμακα δεν θα χρειάζεται να τα παίρνετε ή θα τα χρειάζεστε μόνο όταν είναι σε έξαρση το πρόβλημα πχ όταν περνάτε κάποια ίωση...

Μόνο οι βιταμίνες πρέπει να παραμείνουν ανελλιπώς, έστω κι αν πάρετε κάποια κιλά παραπάνω, τα οποία όμως δεν αξίζουν τίποτα μπροστά στην υγεία μας!!!

Ταξιδάκια αναψυχής, διακοπές, και ασχολίες με πράγματα που σας ευχαριστούν βοηθάνε πολύ στο να ξεχάσετε το πρόβλημα, οπότε αυτό είναι και το ζητούμενο.

Για οτιδήποτε άλλο χρειάζεστε και μπορώ να σας βοηθήσω γράψτε μου στο melissocosmos@yahoo.gr και θα σας απαντήσω οπωσδήποτε...

Καλή δύναμη και καλή ανάρρωση να έχετε!!!Βασίλης Ξεσφίγγης


MELISSOCOSMOS