Φτιάξτε μόνοι σας ελαιόλαδο στο σπίτι!!! - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Φτιάξτε μόνοι σας ελαιόλαδο στο σπίτι!!!


Η σύντομη απάντηση είναι ΝΑΙ. Εύκολα και με απλά μέσα μπορούμε να βγάλουμε μυρωδάτο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Το λεγόμενο “αθέρμιγο” η “πρώτης ψυχρής έκθλιψης” η “ομφάκινο” όπως το λέγανε οι Αρχαίοι Έλληνες .
Όμοιο του δεν υπάρχει στην αγορά. Ακόμα και αν το βρίσκαμε θα το πληρώναμε πάνω από 250 Ευρώ το κιλό!.Η παραγωγή του ελαιόλαδου ήταν πάντοτε μια βιομηχανική διαδικασία, πολλές φορές μονοπωλιακή και προνόμιο. Για παράδειγμα τα ελαιοτριβεία στην Κάλυμνο και σε άλλα νησιά, ήταν ιδιοκτησία και προνόμιο της Μονής του Αγίου Θεολόγου της Πάτμου. Δεν επιτρεπόταν ούτε στην Δημογεροντία ούτε σε ιδιώτες να φτιάξουν ελαιοτριβεία. Μέχρι που έγινε μια μικρή επανάσταση στο συγκεκριμένο θέμα και πέρασαν τα ελαιοτριβεία στην Δημογεροντία και μετέπειτα στον Δήμο Καλύμνου.

Ίσως γι’αυτό οι πληροφορίες που υπάρχουν για την διαδικασία είναι σπάνιες και κυρίως περιγραφικές. Αλλά χάρη στον Γούγλη μπορούμε πια να βρούμε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες και να παράγουμε σπιτικό ελαιόλαδο, εύκολα και με απλά μέσα. Γιατί να το κάνουμε αυτό;
πρώτα πρώτα γιατί το δικαιούμαστε
γιατί το ελαιόλαδο που θα παράγουμε είναι μοναδικής και απαράμιλης ποιότητας
γιατί μπορεί να έχουμε ελάχιστες ελιές και να μην μας τις αλέθει το ελαιοτριβείο
γιατί μέχρι να έρθει η σειρά μας στο ελαιοτριβείο μπορεί να χαλάσουν οι ελιές μας
γιατί μπορεί να θέλουμε να τις μαζεύουμε σιγά-σιγά
γιατί θέλουμε να δοκιμάσουμε την ποιότητα και την γεύση από διαφορετικές ποικιλίες
γιατί η ικανοποίηση που παίρνουμε είναι μοναδική
για δέκα χιλιάδες άλλους λόγους

Αν σε ενδιαφέρει το θέμα συνέχισε να διαβάζεις. Θα βρεις πληροφορίες θεωρητικές και πρακτικές για το ποιά είναι η διαδικασία και πως μπορούμε να την κάνουμε στο σπίτι με απλά μέσα.

reissis.gr