Η πλαστική κυψέλη της ANEL και οι δυνατότητες της!!! - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Η πλαστική κυψέλη της ANEL και οι δυνατότητες της!!!

Μετά από 5 μήνες δοκιμής της πλαστικής κυψέλης της ANEL αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να χρεωθεί στα υπέρ της είναι ότι αποδεδειγμένα δεν κρατάει σταγόνα νερό όταν βρέχει, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες οι μέλισσες είχαν σαφώς καλύτερη διαβίωση και περισσότερους γόνους σε σχέση με τις ξύλινες και ότι δεν συγκρίνεται στο θέμα συλλογής γύρης αφού οι γυρεοπαγίδες κουμπώνουν πανεύκολα πάνω τους.
Φίλες και φίλοι η Μελισσοκομία στην Ελλάδα χάνεται στα βάθη αμέτρητων χρόνων.
Από την εποχή που πρώτος ο Αρισταίος δίδαξε τους Έλληνες να εκτρέφουν μέλισσες σε αμφορείς τον 4ο π.χ αιώνα, μέχρι τις μέρες μας η μεθοδολογία άλλαξε πολλές φορές με επαναστατικό τρόπο μάλιστα!

Αμφορείς, πετρόχτιστες κυψέλες, Φλασκι, Τζιβέρτι, Κοφίνια, και κουβέλια, ήταν μόνο μερικά είδη κυψελών, ενώ η πέτρα, ο πηλός, το ξύλο, η βουνιά και άλλα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσει ο άνθρωπος την κατοικία των μελισσών του!

Κάθε αλλαγή γινόταν με επιφύλαξη, μέχρι που το νέο υλικό ή είδος αποδείκνυε την υπεροχή του σε σχέση με το προηγούμενο και εν τέλη επικρατούσε!

Μόλις πριν μερικές δεκαετίες στην χώρα μας έκανε την εμφάνιση της η κλασική κυψέλη τύπου langstroth, η οποία αντιμετωπίστηκε αρχικά με ιδιαίτερη καχυποψία και αρνητισμό από τους μελισσοκόμους, τους ιδίους τελικά που την καθιέρωσαν αργότερα σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν εξαφανίστηκαν όλοι οι προγενέστεροι τύποι κυψελών. 

 Η εποχή μας ωστόσο χαρακτηρίζεται ως περίοδος που όλα αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας παρασύρει κάθε τι αναχρονιστικό και δεν το αλλάζει απλός αλλά το αποσύρει ολοκληρωτικά.

Αυτό το τελευταίο συμβαίνει και στον τομέα της μελισσοκομίας, και βλέπουμε στις μέρες μας να έχουμε μελιτοεξαγωγείς, που βγάζουν το μέλι, ηλεκτρικά μαχαίρια, θερμαινόμενα βαρέλια, βασιλικά διαφράγματα, γυρεοπαγίδες και τόσα άλλα νέα εξαρτήματα που διευκολύνουν την δουλειά μας, και δεν υπήρχαν παλιά!

Οι κυψέλες φυσικά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση και φτάσαμε αισίως από τους αρχικούς αμφορείς στις πλαστικές που υπόσχονται πολλαπλά οφέλη στην μέλισσα και τον μελισσοκόμο.

Πρόσφατα λοιπόν απέκτησα τις πλαστικές κυψέλες της ANEL standard τις οποίες και σας παρουσιάζω σήμερα...

Οι κυψέλες της ANEL λοιπόν βγαίνουν σε πέντε χρωματα, ΑΣΠΡΟ, ΜΠΛΕ, ΚΙΤΡΙΝΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ και ΓΚΡΙ, ενώ η εταιρεία σας δίνει την δυνατότητα ιδιαίτερων χρωμάτων της αρεσκείας σας κατά παραγγελία!


Και φυσικά μπορούμε αντιστρέφοντας τα πατώματα να έχουμε και διχρωμίες κυψελών...
Έτσι...


ή και έτσι.


Αξίζει να σας αναφέρω ότι οι κυψέλες αυτές είναι πολύ ελαφριές, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ελαφρύτερο φορτίο όταν κουβαλάμε μελίσσια σε βουνά.
Ζυγίζει μόλις 7 κιλά η μονή και 10.300 γρ η διπλή χωρίς πλαίσια!

Μπορεί να είναι ελαφριές μεν, αλλά από την άλλη είναι εξαιρετικά ανθεκτικές.
Η ANEL λέει ότι η κυψέλη αντέχει βάρος 500 κιλών!
Εγώ δεν ξέρω αν αντέχει 500 κιλά, αλλά καμιά εκατοστή μπορώ να σας πω σίγουρα ότι τα αντέχει καθώς την τεστάρισα...
Για του λόγου το αληθές δείτε φωτο!!!


Ας δούμε τώρα και κάποια πιο ειδικά χαρακτηριστικά!!!
Η κυψέλη αυτή κατασκευάζεται από αντιμικροβιακό υλικό που είναι κατάλληλο για τρόφιμα, και οι ειδικοί λένε ότι επειδή οι μέλισσες αισθάνονται πιο άνετα στις καιρικές συνθήκες κρύου και ζέστης λειτουργεί σαν αντι-στρες για αυτές!

Η διάρκεια ζωής τους ξεπερνάει τα 10 χρόνια, φυσικά δεν σαπίζουν, δεν χαλάνε και δεν χρειάζονται βάψιμο.

Απολυμαίνονται πανεύκολα, με ψεκασμό αντιμικροβιακού διαλύματος, ή σκουπίζοντας τες με πανάκι που έχουμε βουτήξει σε αραίωμα ξυδιού, οινοπνεύματος, οξαλικού οξέως, κ.α.

Όπως είπα προσφέρουν στις μέλισσες ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι όπως θα δούμε και παρακάτω εξαιτίας της μόνωσης από πολυουρεθάνη που έχουν.
Για να επιτευχθεί ανάλογη μόνωση από ξύλινη κυψέλη αυτή θα έπρεπε να έχει πάχος 7 εκατοστών η κάθε πλευρά της!

Το καπάκι της μπορούμε να το παραγγείλουμε με τάπα τροφοδοσίας...


ή χωρίς τάπα.
Στις άκρες το καπάκι φέρει σαγρέ επιφάνεια ώστε...


Εκεί να πατάνε τα αντιολισθητικά πόδια από σκληρό λάστιχο άλλης κυψέλης αν θέλουμε να μεταφέρουμε φορτίο μελισσιών το ένα πάνω στο άλλο.


Φίλες και φίλοι είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να προσέχω πολύ την λεπτομέρεια!
Δείτε λοιπόν την δουλειά στο καπάκι.
Αυτό φέρει χείλος κυρτό προς τα έξω, όπως όλες οι ενώσεις της κυψέλης, ώστε τα νερά της βροχής να πετάγονται έξω...


Τέλος να πω για τα καπάκια ότι φέρουν θήρες που μας δίνουν την δυνατότητα να της έχουμε ανοιχτές ή κλειστές!


Αλλά και η εταιρεία μας παρέχει την δυνατότητα να παραγγείλουμε κυψέλες και πατώματα με επιπλέον θήρες για καλύτερο αερισμό.


Ακόμα...
Η κυψέλη φέρει και εξωτερικές χειρολαβές μπρος πίσω ώστε να βοηθάει τον μελισσοκόμο στο πιάσιμο κατά την φορτοεκφόρτωση! Πιάνεται πολύ εύκολα, και έχει και αυτό την αξία του!


Φαντάζομαι κάποια πράγματα ήδη θα τα βρήκατε ενδιαφέροντα συνάδελφοι.
Και έχετε πολλά ακόμα να δείτε... όπως!


Το εσωτερικό της κυψέλης με ανοιχτό ή κλειστό πάτο, ανάλογα την προτίμηση μας (εγώ προτιμώ ανοιχτό)


Εννοείται ότι στην κυψέλη της ANEL ταιριάζει κάθε πάτωμα άλλης πλαστικής ή ξύλινης κυψέλης τύπου langstroth και το αντίστροφο.

Φυσικά σε αυτή μπορούμε να προσαρμόσουμε βασιλικά διαφράγματα...


Και σήτες πρόπολης.


Ενώ έχει και άλλες δυνατότητες.
Εδώ οφείλω να παραδεχτώ ότι αυτός που σχεδίασε αυτή την κυψέλη είχε μεγάλη φαντασία.
Με ένα καινοτόμο διαχωριστή που έχει την δυνατότητα αυξομείωσης του ύψους και του μήκους του, προκειμένου να ταιριάζει και σε κάθε άλλη κυψέλη, έχουμε την δυνατότητα να χωρίσουμε την κυψέλη μας, πχ σε 2 μέρη των πέντε πλαισίων η κάθε μια!!!
Έτσι δηλαδή.


Και επιπλέον όταν θελήσουμε να ενώσουμε το μελίσσι, αυτό το πετυχαίνουμε με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας χάριν της ευρηματικότητας αυτού του εξαρτήματος! 

Γιατί φέρει και δυο πορτάκια τα οποία αν ανοίξουμε επιτρέπουν πιο εύκολη κυκλοφορία των φερομόνων στην κυψέλη και έτσι αργότερα όταν βγάλουμε τον διαχωριστή έχουμε την απόλυτη συνένωση χωρίς προβλήματα!

Αυτά ανοίγουν και κλείνουν συρταρωτά πανεύκολα!


Και βάζοντας τον τροφοδότη από πάνω διαιρούμε την κυψέλη όταν έχουμε τον διαχωριστή, αφού είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να μην μπορούν οι μέλισσες να περάσουν από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.
Αλλά ας δούμε και τον τροφοδότη.


Στον τροφοδότη οι μέλισσες δεν μπορούν να πνιγούν μέσα στο σιρόπι καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένος.
Οι μέλισσες έρχονται από την κυψέλη και κατεβαίνουν προς το σιρόπι από μια επιφάνεια με σκαλάκια που τους επιτρέπει να πηγαινοέρχονται χωρίς να γλιστρούν.


Επιπλέον με την τοποθέτηση πάνω από τα σκαλάκια 2 πλαστικών άσπρων εξαρτημάτων δεν επιτρέπουμε στις μέλισσες να έχουν πρόσβαση σε όλον το τροφοδότη, γιατί θα υπήρχε περίπτωση πνιγμού τους.


Κλείνοντας την παρουσίαση άφησα για το τέλος τις εισόδους της κυψέλης!Και αυτές είναι φτιαγμένες με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπουν άνετα στις μέλισσες είσοδο και έξοδο.
Φυσικά σερσένια μπάμπουρες και αχερόντειες δεν χωράνε να μπουν, ενώ παρέχουν στους φρουρούς πολύ μεγάλη δυνατότητα άμυνας σε περίπτωση λεηλασιών κτλ!

Αν βγάλουμε τα πορτάκια προσαρμόζουμε πανεύκολα τις γυρεοπαγίδες της ANEL.
Δείτε...
Βγαίνουν τα πορτάκια και μπαίνουν γυρεοπαγίδες με μια κίνηση.


Αυτές στο κέντρο τους φέρουν από μια μεγαλύτερη είσοδο για τους κηφήνες.


Στη συνέχεια παίρνουμε τα καλαθάκια για την συλλογή γύρης...Και τα κουμπώνουμε στο κάτω μέρος της εισόδου ώστε να μαζεύουν την γύρη που θα πέφτει από τα πόδια των μελισσών.


Αυτά εφαρμόζουν τέλεια εννοείται και αυτό.

Και να οι γυρεοπαγίδες μας προσαρμοσμένες στις πλαστικές κυψέλες.


Φίλες και φίλοι πιστεύω ότι όλοι θα είδατε την ανάρτηση αυτή με ενδιαφέρον και θα διαπιστώσατε μια άψογη δουλειά προσεγμένη και στην τελευταία της λεπτομέρεια.
Παρουσίασα όσο μπόρεσα καλύτερα την πλαστική κυψέλη της ANEL, όμως αυτό δεν μου είναι αρκετό.

Επικοινώνησα με έναν από τους μεγαλύτερους μελισσοκόμους και βασιλοτρόφους της χώρας, τον Δημήτρη τον Γκλαβά, ο οποίος ξέρω ότι από καιρό χρησιμοποιεί τις κυψέλες της ANEL.

Ο Δημήτρης λοιπόν έχοντας στην κατοχή του πάνω από 1000 μελίσσια (και λίγα λέω) τις συστήνει ανεπιφύλακτα, και θεωρεί ότι λόγω της ανωτερότητας τους σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει ξύλινη κυψέλη!

Ο ίδιος λέει και μπορείτε να τον ρωτήσετε, ότι έβαλε θερμόμετρο σε πλαστική κυψέλη της ANEL με αεριζόμενο πάτο σε συνθήκες ψύχους και καύσωνα.

Διαπίστωσε λοιπόν ότι στο κρύο στις πλαστικές κυψέλες η θερμοκρασία ήταν 2 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με ξύλινη κυψέλη, ενώ σε συνθήκες καύσωνα ήταν 2 βαθμούς πιο δροσερές σε σχέση με τις ξύλινες!

Και τέλος ότι οι μέλισσες έχουν άψογη συμπεριφορά και διαβίωση.

Αυτό το τελευταίο μπορώ και ο ίδιος να σας το βεβαιώσω από δική μου εμπειρία!!!

Τέλος όλοι ρωτάτε τις τιμές των πλαστικών κυψελών της ANEL.

Δείτε και τις τιμές λοιπόν...

Οι τιμές της πλαστικής κυψέλης ANEL:
-  Πλαστικό καπάκι με μόνωση και 4 θύρες αερισμού -> 11,40€ + ΦΠΑ
-  Πλαστικό πάτωμα με μόνωση -> 13,00€ + ΦΠΑ
-  Πλαστικός πάτος (κλειστός ή αεριζόμενος) -> 6,10€ + ΦΠΑ


Η μονή στοιχίζει 30, 50€ + ΦΠΑ

Ενώ η διπλή στοιχίζει 43,50 + ΦΠΑ 

(χωρίς πλαίσια)

Τώρα εσείς κάντε τους λογαριασμούς σας.

Η ξύλινη στοιχίζει περίπου στα ίδια μαζί με κλειδιά πορτάκι και χερούλια αλλά έχει πλαίσια.

Όμως τα λινέλαια, χρώματα, στοκάρισματα εργαλεία επιβαρύνουν κατά 15% την τιμή της ξύλινης τουλάχιστον.

Επιπλέον γλιτώνετε τον κόπο βαψίματος και συντηρήσεως και έχετε το λιγότερο για 10 χρόνια ήσυχο το κεφάλι σας, προσφέροντας μάλιστα υψηλότερη ποιότητα διαβίωση στα μελίσσια σας!!!

Βάλτε τα όλα κάτω και δείτε τι σας συμφέρει...

Εγώ είμαι υπέρ των πλαστικών κυψελών πάντως, και από την πρώτη στιγμή δεν δίστασα να πω ότι αποτελούν σίγουρα το μέλλον της Μελισσοκομίας!


ΥΓ
Το κόστος της αποστολής στην έδρα σας για κάθε 10 διπλές κυψέλες είναι περίπου 26 Ευρώ!


Φωτογραφία 2 κυψελών τον μήνα Ιούλιο σε συνθήκες καύσωνα.
Η απόσταση της πλαστικής κυψέλης από την ξύλινη ήταν περίπου 10 μέτρα.
Παρατηρούμε ότι ενώ στην ξύλινη παραφυναρισμένη κυψέλη οι μέλισσες ζεσταίνονταν πολύ και έβγαιναν έξω να ανασάνουν δημιουργώντας το γνωστό μούσι του καλοκαιριού.
Στην πλαστική κυψέλη της ANEL όχι μόνο δεν συνέβαινε αυτό το φαινόμενο όμως αλλά διακρίνονται την ίδια ώρα οι μέλισσες να έχουν φυσιολογικό πέταγμα και να δουλεύουν κανονικά.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους συνάδελφοι, και θα έχετε συγκριτικά αποτελέσματα των κυψελών και κατά την διάρκεια του χειμώνα!!!
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών