Μέλι κρόκου Κοζάνης - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Μέλι κρόκου Κοζάνης


Σχόλιο:
Η συγκομιδή μελιού από κρόκο Κοζάνης δεν είναι εύκολη υπόθεση για τις μέλισσες εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. 
Τις περισσότερες φορές οι μελισσοκόμοι αφήνουν τις όποιες ποσότητες μελιού μέσα στα μελίσσια για να ξεχειμωνιάσουν. 
Υπάρχουν όμως και φορές που βγαίνει μέλι από κρόκο αν οι θερμοκρασίες το ευνοήσουν!!! 

Ο ΜE L I S S O C O S M O S προκειμένου να διευρύνει την θεματολογία του, για όσο το δυνατόν περισσότερες αναρτήσεις ανοίγει σήμερα στο Blog όπως έκανε και στην ομάδα στο Facebbok ένα θέμα σχετικά με εκλεκτά μέλια που βγάζουν διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Θα ξεκινήσουμε με το μέλι κρόκου Κοζάνης, ενώ σιγά σιγά θα μιλήσουμε και για άλλες περιοχές με περίφημα μέλια, όπως τα Κύθηρα, η βυτίνα, το Καρπενήσι το μέλι Υμηττού, το μέλι της Εύβοιας, και πολλά ακόμα.

Περιμένουμε και τις προτάσεις σας για περιοχές που βγάζουν μέλι με καλό όνομα για να κάνουμε τις σχετικές αναρτήσεις.


Η Κοζάνη είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και του ομώνυμου νομού.Είναι χτισμένη ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων, 15 χλμ βορειοδυτικά της λίμνης του Πολυφύτου, σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Απέχει 120 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 470 χλμ από την Αθήνα.

Έχει 38.591 κατοίκους, ενώ ο Καποδιστριακός Δήμος έχει 49.812 κατοίκους (απογραφή 2001).

Στην Κοζάνη βρίσκεται η βάση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας[1] και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ)[2] της ίδιας περιφέρειας. Επίσης είναι η έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Εφετείου της Δυτικής Μακεδονίας, του 1ου Σώματος Στρατου της Ελλάδας και της Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.

Στην Κοζάνη καλλιεργείται κατ αποκλειστικότητα ο φημισμένος κρόκος.

Ο Κρόκος Κοζάνης αποτελεί ένα θαύμα της φύσης με συναρπαστική γεύση.

Ο κρόκος, ο ήμερος (Crocuw sativus L.) ή ζαφορά είναι ένα από τα σπάνια φαρμακευτικά και με μεγάλη χρωστική ικανότητα φυτά που απαντάται από πολύ παλιά στην Ελλάδα όπως προκύπτει από διάφορα κείμενα του Ομήρου, του Πινδάρου, του Αισχύλου κ.ά.

Ο κρόκος συμπεριλαμβανόταν στα προσφιλέστερα φυτά των αρχαίων Ελλήνων, Αιγυπτίων και Ρωμαίων, για το άρωμα, το χρώμα και τις αφροδισιακές του ιδιότητες. Στον Ιπποκράτη και σε άλλους γιατρούς της αρχαιότητας συναντάμε τη λέξη με την έννοια του φαρμάκου ή του θεραπευτικού βοτάνου.

Το φυτό φυτεύεται το καλοκαίρι και ανθίζει το φθινόπωρο.

Έχει στενό, γρασιδωτό φύλλωμα με μωβ ροδοπέταλα και άσπρη κεντρική φλέβα, που εμφανίζεται το χειμώνα και μαραίνεται πριν από το καλοκαίρι.

Αυτός ο σπάνιος κρόκος, ο οποίος σύμφωνα με τις απόψεις πολλών ερευνητών πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία, ανήκει στην οικογένεια φυτών Ίρις και οι ευεργετικές του ιδιότητες ποικίλουν και εξοπλίζουν τον οργανισμό με πλήθος αμυντικών και άλλων στοιχείων ανάπτυξης και υγείας.


Ο Κρόκος Κοζάνης αποτελεί το μοναδικό στον κόσμο Κόκκινο Ελληνικό Σαφράν και είναι προιόν αναγνωρισμένο ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης).

ΜΕΛΙ ΚΡΟΚΟΥ

Το μέλι αυτό προέρχεται από το θεωρούμενο φαρμακευτικό φυτό κρόκος.
Αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, υπάρχει άφθονη νεκταροέκκριση.
Παρ όλα αυτά η συγκομιδή του θεωρείται πολύ δύσκολη και απατούνται μεγάλη εμπειρία από τον μελισσοκόμο, πολύ δυνατά μελίσσια και ειδικοί μελισσοκομικοί χειρισμοί.

Χρώμα Ανοιχτόχρωμο

To άρωμα του θυμίζει το άρωμα που έχουν τα άνθη του κρόκου.
Το μέλι κρόκου αρχίζει να κρυσταλλοποίηται περίπου 8-10 μήνες μετά τη συλλογή του.


Τιμή κιλού 18 €

Μέλι σπάνιο, περιζήτητο και ακριβό.

Καθώς οι ευρωπαίοι καταναλωτές είναι γνώστες των ευεργετικών ιδιοτήτων του κρόκου Κοζάνης, υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό και για το μέλι από κρόκο, ενώ σε συνδυασμό με την πολύ μικρή παραγωγή έχει σαν αποτέλεσμα αυτό να διατίθεται μόνο από επιλεγμένα καταστήματα.
Το μέλι του κρόκου Κοζάνης δυστυχώς δεν φτάνει σχεδόν ποτέ στον Έλληνα καταναλωτή λόγο του υψηλού του κόστους και της πολύ μικρής παραγωγής, αλλά και γιατί εξάγεται σχεδόν όλο στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο μέλι στα καταστήματα του εξωτερικού πωλείται προς 40 € το κιλό.

Το μέλι κρόκου Κοζάνης είναι το πιο ακριβό μέλι που διατίθεται στην ελληνική αγορά.
Το συγκεκριμένο μέλι είναι το μόνο που μπορεί να να συναγωνιστεί το μέλι manuka των Νεοζηλανδών.
Πληροφορίες για το μέλι κρόκου απο http://www.melichrysos.gr/M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών