Μελισσοκομία: μια νέα επιδότηση για μελισσοκόμους 2014... είναι όμως έτσι τα πράγματα ή μήπως όχι; - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Μελισσοκομία: μια νέα επιδότηση για μελισσοκόμους 2014... είναι όμως έτσι τα πράγματα ή μήπως όχι;


Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Φίλες και φίλοι η χώρα έχει μπει προ πολλού σε τροχιά πρόωρων εκλογών για την άνοιξη.
Έτσι εξηγείται η απέλπιδα προσπάθεια των πολιτικών μας να εμφανίσουν το μαύρο ως άσπρο.
Όπως θα διαβάσετε πιο κάτω το υπουργείο αποφάσισε λέει επιδότηση των καινούργιων κυψελών που αγοράζουμε με 18 ευρώ.
Στην ανακοίνωση ξέχασε ίσως να μας θυμίσει ότι το ποσό αυτό μέχρι πέρυσι ήταν στα 27 ευρώ.
Ίσως για τους υπουργούς με μισθούς άνω των 10.000 ευρώ το χρόνο η διαφορά των 11 ευρώ να είναι ασήμαντη, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με εμάς τους φουκαράδες που προσπαθούμε να χορτάσουμε την πείνα μας σχεδόν τρώγοντας ακρίδες σας τον Αη Γιάννη τον Πρόδρομο...
Αναλυτικά λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής.
Αν ένας μελισσοκόμος έχει πχ 100 μελίσσια δικαιούται επιδότηση για 6% άρα για 6 κυψέλες.
Αυτές τις 6 κυψέλες το υπουργείο τις επιδοτεί με 18 ευρώ εκάστη.
Έτσι έχουμε 96 ολόκληρα ευρώ το χρόνο επιδότηση.
Ενώ αν κάποιος έχει μόλις 10 μελίσσια η αντίστοιχη επιδότηση είναι 9 ευρώ και 60 λεπτά το χρόνο.
Για να κριθεί κάποιος δικαιούχος αυτού του μέτρου θα πρέπει τα μελίσσια να είναι δηλωμένα και στο Μελισσοκομικό βιβλιάριο και στο εκκαθαριστικό της εφορίας και στον ΕΛΓΑ.

Επιπλέον ο μελισσοκόμος υποχρεούται να αγοράσει αυτές τις 6 κυψέλες που του αναλογούν από την τσέπη του, και να καταθέσει το τιμολόγιο αγοράς μαζί με τον τραπεζικό του λογαριασμό και όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για να του πιστωθούν τα χρήματα μετά από 2 χρόνια μαζί με τις όποιες κρατήσεις φυσικά.
Επειδή με κουράζει να μιλάω για τα χάλια μας και κυρίως για τις βλακείες που εξαγγέλλουν οι πολιτικοί και τις σερβίρουν ως πανάκεια στο λαό, δεν θα σχολιάσω καθόλου τις υπόλοιπες επιδοτήσεις που αναγγέλει το άρθρο, μόνο θα σας πω να μην πιστεύετε σε αυτά γιατί είναι προπαγάνδες άνευ αντικρίσματος, θα σας θυμίσω μόνο ότι το υπουργείο ίσως επίσης ξέχασε να μας πει με τι ποσό επιδοτεί φέτος τα σκευάσματα κατά της βαρρόα...
Κάντε τις κινήσεις σας στηριζόμενοι στις δικές σας πλάτες, σιγά σιγά και χρόνο με το χρόνο και μην βάζετε την θηλιά στο λαιμό σας με τα ψευτοπρογράμματα τους που ποτέ κανείς δεν κατόρθωσε να τα πάρει.
Μην δεσμεύετε το μέλλον σας και το μέλλον των παιδιών σας πιστεύοντας στην παραπλάνηση των επαγγελματίων ψευτών.
Τέλος μην απορείτε που δεν αντιδρούν οι μελισσοκομικές οργανώσεις γιατί αυτές δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της μελισσοκομίας αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελιάς...(πρώην ΠΑΣΟΚ)


Μια νέα επιδότηση για μελισσοκόμους έρχεται να ενισχύσει μια προσπάθεια ανάπτυξης του κλάδου της επαγγελματικής μελισσοκομίας.

Αυτή η νέα επιδότηση έρχεται επικουρικά να συμπληρώσει τις προηγούμενες (δείτε στο τέλος του άρθρου).

Πρόσθετα κονδύλια για τη στήριξη της μελισσοκομίας εξασφαλίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτόν ο υπουργός Γιώργος Καρασμάνης υπέγραψε δύο αποφάσεις.

Με την πρώτη απόφαση:

1. Το ποσό επιχορήγησης για την προμήθεια καινούργιων κυψελών καθορίζεται στα 18 ευρώ ανά κυψέλη. καθώς η συγκεκριμένη δράση (Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων) ενισχύεται με πρόσθετους πόρους και για το 2014 οι συνολικές πιστώσεις ανέρχονται σε 1.429.000 ευρώ.

2. Εξασφαλίζονται 2.665.000 ευρώ για τη στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας και για κάθε μετακινούμενη κυψέλη οι μελισσοκόμοι επιδοτούνται με 3,59 ευρώ.

Με τη δεύτερη απόφαση:

1. Εγκρίνεται και κατανέμεται σε ποσοστό 100% στους δικαιούχους ποσό 163.779,56 ευρώ για αναλύσεις μελιού,
2. Ενισχύεται με το ποσό των 10.000 ευρώ ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης για την λειτουργία του εργαστηρίου ανάλυσης μελιού και την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, στο πλαίσιο της δράσης «Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού».

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μελισσοκομίας ενισχύονται με συνολικό ποσό ύψους 4,26 εκατ. ευρώ για το 2014.

Η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 50% από τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων και κατά 50% από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.