ΕΙΔΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΚΥΨΕΛΩΝ - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

ΕΙΔΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΚΥΨΕΛΩΝ


ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΪΟΝ
ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ


5 έτη αντοχής εφαρμόζεται πάνω σε γυμνό ξύλο, χωρίς κανένα άλλο υπόστρωμα. Σέβεται τις αποικίες των μελισσών.

Αγαπητοί φίλοι, το Ειδικό Χρώμα Κυψελών είναι στην αγορά εδώ και 11 χρόνια. Οι ιδιότητές του το έχουν καταστήσει πρώτο στις προτιμήσεις των πελατών μας, που ασχολούνται είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά με τον τομέα της μελισσοκομίας. Βάψτε κι εσείς τις κυψέλες σας με το προϊόν μας κι ανακαλύψτε τα πλεονεκτήματά του.


Ο νέος τρόπος βαφής με Ειδικό Χρώμα Κυψελών

Το Ειδικό Χρώμα Κυψελών είναι συνδυασμός ακρυλικών ρητινών, διεισδύει βαθιά στο ξύλο και δεν απαιτεί την επίστρωση κανενός άλλου υποστρώματος. Έτσι, όταν απλώνεται πάνω σε γυμνό ξύλο λειτουργεί σαν αστάρι και χρώμα μαζί.
Έχει μεγάλη αντοχή στις καιρικές μεταβολές, στην υπεριώδη ακτινοβολία και απωθεί βρωμιά και νερό, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην αποικία των μελισσών. Ρυθμίζει την υγρασία του ξύλου αφήνοντάς το να αναπνέει, σε αντίθεση με τις κοινές λαδομπογιές, αστάρια μετάλλου και βελατούρα.
Είναι ταχυστέγνωτο, μπορείτε να περάσετε 2 χέρια την ίδια μέρα, σε αντίδιαστολή με τις αργοστέγνωτες λαδομπογιές. Ακόμη και αν σε μία ώρα μετά το 1ο χέρι βρέξει, η εφαρμογή παραμένει ανεπηρέαστη.
Αποτέλεσμα αυτών των ιδιοτήτων είναι ο σχηματισμός ενός σκληρού αλλά και ελαστικού τελειώματος με μεγάλη αντοχή στο χρόνο.
Διατίθεται σε 5 αποχρώσεις. Επίσης, μπορεί να αναπαραχθεί ποικιλία άλλων αποχρώσεων, είτε κάνοντας πρόσμιξη του προϊόντος με 15% κοινή άλλη λαδομπογιά, είτε χρωματίζοντάς το με ένα από τα συνήθη συστήματα χρωματισμού.

Ο παλιός τρόπος βαφής κυψελών
Η κυψέλη των μελισσών κατασκευάζεται από ξύλο, το οποίο έχει πόρους. Πάνω σε αυτό πολλοί εφαρμόζουν λινέλαιο, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, το στεγνωτικό που συνήθως προστίθεται για την επιτάχυνση του στεγνώματος είναι επιβλαβές για την αποικία των μελισσών, καθώς περιέχει μεταλλικά άλατα του μαγγανίου, του κοβαλτίου και του μολύβδου.
Η δεύτερη φάση απαιτεί εφαρμογή με αστάρι μετάλλων ή βελατούρα και κατόπιν χρειάζεται και επίστρωση με αλκυδική λαδομπογιά ή ντουκόχρωμα. Όμως, η λαδομπογιά που εφαρμόζεται αφομοιώνει τη βελατούρα, η οποία έχει ενσωματωθεί κατά 50% στο ξύλο και κατά 50% στο λινέλαιο. Ως αποτέλεσμα, το χρώμα αποκολλάται σε μικρό χρονικό διάστημα από την επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει διότι με την πάροδο του χρόνου και την ηλιακή ακτινοβολία, τα αλκυδικά χρώματα σε ξύλινες επιφάνειες ξεραίνονται και σπάνε, αρχικά στους αρμούς και σιγά σιγά σε ολόκληρη την επιφάνεια. Επίσης, όλα τα εποξειδικά χρώματα 2 συστατικών είναι ακατάλληλα για εξωτερικές εφαρμογές και έκθεση στην ηλιακή  ακτινοβολία.

Προετοιμασία - Εφαρμογή: Απομακρύνετε την κυψέλη από τον ήλιο για τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη βαφή. Διατήρηστε τη στον ίσκιο, έτσι ώστε η επιφάνεια κατά την ώρα της εφαρμογής να έχει την κατάληλληλη θερμοκρασία.
Καθαρίστε την παλιά ή καινούρια κυψέλη καλά και τρίψτε τη με γυαλόχαρτο Νο 120 μέχρι να φανεί το ξύλο.  Εφαρμόστε 2 χέρια Ειδικό Χρώμα Κυψελών.  Ακολουθείστε την αραίωση που αναφέρεται παρακάτω για καλύτερο εμποτισμό και πρόσφυση.
Στις γωνίες, οι οποίες είναι επιρρεπείς στην υγρασία, περάστε κι ένα 3ο χέρι με πινέλο. Στα μεταλλικά καπάκια των κυψελών εφαρμόστε το ίδιο χρώμα, καθώς έχει μεγάλη πρόσφυση και δεν ξεκολλάει.
Αν απαιτούνται στοκαρίσματα, χρησιμοποιείστε κόλλα κρυσταλιζέ ανακατεμένη με ψιλό πριονίδι, αλλά αποφύγετε τον ακρυλικό στόκο καθώς αυτός διαβρώνεται από την υγρασία.
Τα τεστ γήρανσης έχουν δείξει ότι με τη μέθοδο αυτή η κυψέλη θα χρειαστεί επαναβαφή μετά από 4-5 χρόνια. Στις παλιές κυψέλες που έχει εφαρμοστεί λινέλαιο, πρέπει να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 4 μηνών, έτσι ώστε να εξατμιστεί το λινέλαιο και μετά να περάσουμε το Ειδικό Χρώμα Κυψελών. Θα πρέπει όμως να απαλλάξουμε την κυψέλη από παλιά χρώματα, τρίβοντάς τη όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να επιτύχουμε την κατάλληλη πρόσφυση πάνω στο ξύλο και όχι στα παλιά χρώματα.

Μέθοδος εφαρμογής: Ρολό, πινέλο ή πιστόλι.

Αραίωση: 1ο χέρι 20-25% με Διαλυτικό Νίτρου Γενικής Χρήσης.   2ο χέρι, μετά από 6 - 12 ώρες, με 5-10% αραίωση.

Απόδοση: Το 1Lt καλύπτει 5m2 σε 2 στρώσεις.

Αριθμός στρώσεων: 2

Στέγνωμα: Επιφανειακό στέγνωμα σε 10-15 λεπτά. Πλήρες στέγνωμα σε 6-12 ώρες ανάλογα με την απορροφητικότητα του ξύλου και με σχετική υγρασία 60°.

Καθαρισμός εργαλείων: Καθαρίζετε τα εργαλεία σας αμέσως μετά τη χρήση, με Διαλυτικό Νίτρου Γενικής Χρήσης, αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει το περισσότερο υλικό από πάνω τους.

Γνωρίστε καλύτερα το Ειδικό Χρώμα Κυψελών μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα μας ΕΔΩMELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών