Το μέλι μετατρέπεται σε πολύτιμη… σκόνη! - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

Το μέλι μετατρέπεται σε πολύτιμη… σκόνη!


Του Γιάννη Ανδρεάκη

Μία από τις σταθερές που διαπερνά τους αιώνες και φθάνει μέχρι και τις ημέρες μας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει η κατανάλωση μελιού για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Από την αρχαιότητα και τον «πατέρα» της Ιατρικής Ιπποκράτη έως και τις ημέρες μας οι γιατροί συνιστούν το μέλι ως φάρμακο καθώς διαθέτει υψηλή θεραπευτική αξία, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην ίαση μια σειρά από ασθένειες.

Στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μια ομάδα επιστημόνων υπό τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μηχανικής Τροφίμων και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κώστα Πετρωτό έχει καταφέρει να μετατρέψει το ευεργετικό μέλι σε μια πολύτιμη σκόνη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς.

Η συγκεκριμένη μέθοδος που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν απαντάται πουθενά τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο, επίπεδο και καθιστά πρωτοποριακό τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης του μελιού.


«Στο Εργαστήριό μας πριν από δύο χρόνια άρχισε πειραματική εργασία με σκοπό την μετατροπή του μελιού σε μορφή σταθερής σκόνης, η οποία να μην κολλάει και να μην συσσωματώνεται» υπογραμμίζει ο κ. Πετρωτός και προσθέτει «με εντελώς κρυογενική μέθοδο σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -100ο C έγινε δυνατή η ξήρανση του μελιού και η μετατροπή σε σταθερή σκόνη, η οποία δεν έχει τα μειονεκτήματα του υγρού μελιού (π.χ. δυσκολία στον χειρισμό) και έχει ενισχυμένες τις ευεργετικές ιδιότητες».

Σ’ αυτό το σημείο ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας αναφέρεται στις χρήσεις που μπορεί να έχει το μέλι: «Το μέλι εκτός της ιδιότητας να χρησιμοποιείται σε υγρή μορφή στη διατροφή, μπορεί να έχει και άλλες πολύ σημαντικές χρήσεις.

Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων σε καλλυντικά και σε σκευάσματα ενίσχυσης της διατροφής, αλλά και στη φαρμακευτική. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το σιρόπι για το βήχα που έχει ως βάση του το θυμαρίσιο μέλι».

«Πολλά επιστημονικά κέντρα ανά τον Κόσμο εργάζονται προσπαθώντας να διευκρινίσουν τις βιοδραστικές ιδιότητες διαφόρων τύπων μελιού που έχουν σχέση με ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Η συγκεκριμένη δράση οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες που περιέχει, αλλά και σε κάποια αντιμικροβιακά και βιοδραστικά πεπτίδια» επισημαίνει ο κ. Πετρωτός.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ (Ουαλία) για περισσότερα από δέκα έτη ερευνητική ομάδα έχει ως αντικείμενο κύριας έρευνας την δράση του μελιού στην επούλωση πληγών και σε μια σειρά άλλες εφαρμογές.

Παράλληλα, ερευνητική ομάδα απ’ το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας (που έχει την έδρα του στη Λάρισα)του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει διερευνήσει παρόμοιες ιδιότητες του μελιού και έχει ανακοινώσει σημαντικά αποτελέσματα για το μέλι Ολύμπου. Μάλιστα, είναι γνωστό πως το μέλι Ολύμπου είναι ένα απ’ αυτά που έχουν τις καλύτερες ιδιότητες.

Τα πειράματα συνεχίζονται

Στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας οι πειραματικές εργασίες που έχουν στο επίκεντρο το μέλι συνεχίζονται και διευρύνονται.

Ο κ. Πετρωτός δηλώνει: «καθώς το ευεργετικό κομμάτι του μελιού δεν είναι τα σάκχαρα, τα οποία περιέχονται σ’ αυτό, εξελίσσεται πειραματική εργασία για την απομόνωση των βιοδραστικών συστατικών, χωρίς τα σάκχαρα, σε μορφή νανοτεχνολογικών σκονών, οι οποίες αναμένεται να έχουν δεκαπλάσια ισχύ απ’ ότι η απλή σκόνη».

Σε ότι αφορά τα πρώτα αποτελέσματα της πειραματικής εργασίας ο αναπληρωτής Καθηγητής επισημαίνει πως «είναι ενθαρρυντικά, ενώ η ολοκλήρωση των πειραμάτων αναμένεται σ’ έναν χρόνο».

Παράλληλα, διεξάγονται πειράματα με τα οποία συνδυάζεται το μέλι με την αντιοξειδωτική ελιά για την δημιουργία μεικτών σκευασμάτων και τη χρήση τους ως αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά προϊόντα.

Οι τομείς όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι σκόνες είναι κυρίως τρεις: ο φαρμακευτικός, η κοσμετολογία και η βιομηχανία τροφίμων.

Σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύεται από τη συνολική δουλειά στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων είναι ότι μπορούν να μετατραπούν σε σκόνη μέλια τόσο πρώτης, όσο και δεύτερης, ποιότητας καθώς μέσω των μεθόδων που εφαρμόζονται ισχυροποιούνται οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

Σ’ αυτό το σημείο είναι κρίσιμο να επισημανθεί η μεγάλη προστιθέμενη αξία της σκόνης μελιού καθώς 1 κιλό σκόνη έχει τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 120 – 150 ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Πετρωτός επισημαίνει ότι «η άλλη μέθοδος με την οποία το μέλι μετατρέπεται σε σκόνη είναι η θερμική, η οποία όμως μειώνει τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.

Με την κρυογενική μέθοδο που έχει αναπτυχθεί στη Λάρισα ενισχύονται οι ιδιότητες του μελιού, καθώς εξαφανίζονται τα σάκχαρα και συμπυκνώνονται τα βιοδραστικά συστατικά».


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών