10/11/14 - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Αύριο ανάρτηση για μια τροφή που εκτοξεύει την γέννα της βασίλισσας!!!

Σάββατο, Οκτωβρίου 11, 2014
Αύριο ανάρτηση για μια τροφή που εκτοξεύει την γέννα της βασίλισσας!!!

Φίλες και φίλοι μετά από πολύμηνη δοκιμή στα μελισσάκια μας είμαστε σε θέση πλέον με ασφάλεια να μιλήσουμε για μια μελισσοτροφή που έχει ως στόχο την εκτόξευση της γέννας της βασίλισσας.
Κι επειδή αυτό το Blog μιλάει πάντα με αποδείξεις έχουμε ως μάρτυρες τα ίδια μας τα μελίσσια αφού φωτογραφίσαμε τους γόνους που καμαρώσαμε γεμάτοι ικανοποίηση!!!  

Βάση κυψελών τύπου ΚΟΤΟΦΩΛΗ!!!

Σάββατο, Οκτωβρίου 11, 2014
Βάση κυψελών τύπου ΚΟΤΟΦΩΛΗ!!!

Συνάδελφοι σήμερα θα σας μιλήσω για κάτι διαφορετικό. 

Φαντάζομαι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι κυψέλες μας καλό είναι να μην ερχονται σε επαφή με το χώμα. 
Είτε για λόγους υγρασίας, είτε επειδή τα χόρτα πολλές φορές κρύβουν την είσοδο, είτε γιατί οι κυψέλες σαπίζουν όταν ακουμπούν στο χώμα. 
Γι αυτό οι περισσότεροι μελισσοκόμοι φροντίζουν να τοποθετούν τις κυψέλες τους πάνω σε αυτοσχέδιες βάσεις. 
Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΚΟΤΟΦΩΛΗ αντιλήφθηκε αυτό το πρόβλημα λοιπόν και κατασκεύασε μια πολύ όμορφη και πρακτική βάση από μασίφ σίδερο, ώστε να τοποθετούνται πάνω οι κυψέλες μας.

Αλογάκι της Παναγίας αρπάζει τη μέλισσα με εκπληκτική ταχύτητα [Βίντεο]

Σάββατο, Οκτωβρίου 11, 2014
Αλογάκι της Παναγίας αρπάζει τη μέλισσα με εκπληκτική ταχύτητα [Βίντεο]

Τα Μαντώδη (Mantodea) ή οι Μάντισσες είναι μία τάξη εντόμων που αποτελείται από περίπου 2.200 είδη τα οποία χωρίζονται σε 9 οικογένειες.
Ονομάστηκαν έτσι το 1838 από τον εντομολόγο Χέρμαν Μπούρμαϊστερ, λόγω της στάσης των μπροστινών ποδιών, τα οποία υψώνονται σαν σε προσευχή. Στη Ευρώπη αναφέρονται 35 είδη, ενώ στην Ελλάδα 8. Οι μάντισσες είναι γνωστές και ως αλογάκια της Παναγίας.
Με το χρωματισμό, τη μορφή του σώματος και την κινήσεις τους που μοιάσουν με την κίνηση των φύλλων στον άνεμο, τα καλά μεταμφιεσμένα αυτά έντομα συγχέονται με το περιβάλλον και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους θηρευτές τους και από τη λεία τους. Πολλά είδη μπορούν να προσαρμόζουν το χρώμα τους ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Η ατομική βούληση στις αποικίες άγριων μελισσών

Σάββατο, Οκτωβρίου 11, 2014
Η ατομική βούληση στις αποικίες άγριων μελισσών
Οπως είδαν οι επιστήμονες, οι άγριες μέλισσες προτιμούν να αναζητούν τροφή σε λουλούδια που έχουν ήδη επισκεφθεί.


Τα κοινωνικά έντομα συχνά υποτιμώνται ως σκλάβοι του συλλογικού πνεύματος της κυψέλης. Ομως το κάθε μέλος της αποικίας έχει εγκέφαλο και είναι τεχνικά ικανό να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Πράγματι, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι έντομα όπως για παράδειγμα μυρμήγκια ή μέλισσες, μερικές φορές αγνοούν την κοινή πληροφορία υπέρ της ατομικής τους γνώσης. Αυτό που τα ωθεί να δράσουν ανεξάρτητα αποτελεί μυστήριο. Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι όταν υπάρχει πρόσβαση σε μία νόστιμη πηγή τροφής, η νοοτροπία της κυψέλης αγνοείται απροκάλυπτα.

«Θέλω να ακούσετε τις μέλισσες όταν βόσκουν»!

Σάββατο, Οκτωβρίου 11, 2014
«Θέλω να ακούσετε τις μέλισσες όταν βόσκουν»!

Της ΝΤΑΙΑΝΑΣ ΚΟΧΥΛΑ

Για τα ικαριώτικα δεδομένα ήταν πρωί, πολύ πρωί, γύρω στις 8 η ώρα. «Θέλω να ακούσετε τις μέλισσες όταν βόσκουν. Είναι συγκλονιστικό. Και να μυρίσετε τα δάση πρωί-πρωί...»

Η Λίζα Καρούτσου πέρασε να μας πάρει με το φορτηγάκι της, ένα άσπρο, ανεμοδαρμένο 4Χ4, το συνηθισμένο όχημα για όσους σκαρφαλώνουν τους βουνίσιους χωματόδρομους για δουλειές και όχι για κυριλέ Σαββατοκύριακα.

Η κ. Καρούτσου είναι η μόνη γυναίκα μελισσοκόμος στην Ικαρία, και από τις ελάχιστες στην Ελλάδα. Ανακάλυψε την «κλίση» της τυχαία, καθώς καθόταν στο μαγαζί του Γιώργου Στενού, ενός από τους πιο έμπειρους μελισσοκόμους στο νησί, όπου είδε ένα πολύ μυστήριο κουτάκι. Ήταν αυτό με το οποίο μεταφέρουν τη βασίλισσα. «Μαγεύτηκα. Κάτι με τσίμπησε!».