Η τροφοδοσία των μελισσιών μας - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Η τροφοδοσία των μελισσιών μας
Συνεχίζουμε τις αναρτήσεις μας που έχουν σκοπό να δώσουν πληροφορίες στους νέους και άπειρους μελισσοκόμους μας.
Γιατί πιστεύουμε ότι αυτοί είναι το μέλλον της μελισσοκομίας, και γιατί ξέρουμε ότι αυτοί είναι που ψάχνουν πληροφορίες στο ίντερνετ, σε περιοδικά κτλ.
Όταν ξεκινούσα σαν μελισσοκόμος κι έψαχνα κι εγώ πληροφορίες, ρωτούσα παλιούς μελισσοκόμους.
Δυστυχώς αυτοί μου έδιναν την εντύπωση ότι με έβλεπαν σαν να πάω να τους πάρω το ψωμί μέσα από τα χέρια.

Γι αυτό κι εγώ αποφάσισα πως όσο υπάρχουν αναγνώστες λοιπόν που ψάχνουν τη γνώση, ο MELISSOCOSMOS θα συνεχίζει να κάνει αναρτήσεις με συμβουλές και ενημέρωση για τους νέους μελισσοκόμους.
Ας πάμε λοιπόν στο θέμα μας.

Συνάδελφοι, η σύγχρονη μελισσοκομία απαιτεί και θυσίες από τις μέλισσες, εκτός φυσικά από την εργασία τους.
Λέει λοιπόν ένας άτυπος κανόνας της σύγχρονης μελισσοκομίας ότι οι μέλισσες πρέπει να μας δίνουν όλο το μέλι που παράγουν, και που σκοπό έχουν να τραφούν με αυτό, κι εμείς να τους δίνουμε φτηνή τροφή για να ξεχειμωνιάσουν.

Θα σας φέρω το παράδειγμα, αν ένα μελίσσι χρειάζεται 10 κιλά μελιού για να ξεχειμωνιάσει, αυτό το μέλι ακόμα κι αν το πουλήσουμε στον έμπορο η αξία του μαζί και με την επιστροφή ΦΠΑ είναι περίπου στα 40 ευρώ.
Ενώ αν το μέλι αυτό το πουλήσουμε μόνοι μας η αξία του μπορεί να είναι περίπου 100 ευρώ.
Δέκα κιλά βανίλια όμως αν την αγοράσουμε και την δώσουμε στα μελίσσια μας κοστίζει μόνο 12 ευρώ.
Άρα λοιπόν έχουμε μεγάλο όφελος να σκεφτούμε ότι πραγματικά μας συμφέρει να τροφοδοτήσουμε τα μελίσσια μας παρά να αφήσουμε μέσα το μέλι να το φάνε τον χειμώνα.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να δώσουμε απότομα 10 κιλά τροφής με την μια στο μελίσσι, γιατί αυτό δεν θα έχει τα καλά αποτελέσματα που θέλουμε.
Πρέπει να δίνουμε περίπου 2 κιλά βανίλια τον μήνα σε κάθε μελίσσι μας, μια σακούλα δίκυλη δηλαδή ή 2.5 κιλά ανάλογα τη συσκευασία.
Αν δώσουμε περισσότερο, πχ 10 κιλά τότε το μελίσσι θα την αποθηκεύσει στις κηρήθρες του, και αν δεν την χρειαστεί όλη αυτή την τροφή, τότε μπορεί και να περάσει στο μέλι την άνοιξη και να έχουμε ένα νοθευμένο μέλι χωρίς εμείς να το θέλουμε αυτό.
Πρέπει να ξέρετε ότι η μέλισσα δεν παίρνει όση τροφή χρειάζεται για να επιβιώσει από τη σακούλα, αλλά προσπαθεί να την πάρει όλη προκειμένου να την βάλει στις κηρήθρες της και να την διαχειριστεί όπως αυτή ξέρει.
Αν όμως δεν είναι μεγάλη η ποσότητα της τροφής τότε ούτε καν προλαβαίνει να πάει στις κηρήθρες, η και να πάει θα είναι μικρή η ποσότητα και θα την καταναλώσει κι αυτή σύντομα.
Ακόμα να ξέρετε από τον MELISSOCOSMO ότι μια τροφή καλής ποιότητας μένει περισσότερο μέσα στη σακούλα, ενώ μια τροφή μέτριας η και κακής ποιότητας οι μέλισσες την παίρνουν άμεσα από τη σακούλα να την επεξεργαστούν για να μην τους χαλάσει.
Αυτό που κρατάμε σαν συμβουλή λοιπόν είναι ότι 2 με 2.5 κιλά τροφής το μήνα χρειάζεται ένα μελίσσι το χειμώνα.
Έχω πει και θα το πω ξανά στους νέους μελισσοκόμους, γιατί και να το πω στους παλιούς αυτοί είναι κολλημένοι και δεν αλλάζουν γνώμη ότι.
Μην προτιμάτε, και μην ζηλεύετε τροφές που περιέχουν μέσα μέλι και γύρη.
Μην δίνετε τέτοιες τροφές στα μελίσσια σας.
Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό και θα εξηγήσω το γιατί.
Όταν μια τροφή περιέχει μέσα μέλι η και γύρη, είτε του εμπορίου είτε δική μας τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είναι φορέας ασθενειών.
Ένα μόνο μελίσσι από αυτό που προήρθε το μέλι και η γύρη αν ήταν άρρωστο, είναι αρκετό για να μολύνει πολλούς τόνους τροφής.
Ασθένειες όπως ασκοσφαίρωση, νοζεμίαση, και αμερικάνικη σηψηγονία μπορεί να κολλήσουν τα μελίσσια μας εύκολα από μια τέτοια τροφή.
Η μόνη περίπτωση για να είναι ασφαλής το μελίσσι ότι δεν θα κολλήσει ασθένεια από τέτοια τροφή, είναι να βράσουμε το μέλι η το μίγμα όταν φτιάχνουμε το ζυμάρι, για να σκοτωθούν τα σπόρια των ασθενειών.
Αλλά τότε αν δηλαδή βράσουμε το μέλι, χάνει τα ένζυμα του και την θρεπτική του αξία, και δεν μας βοηθάει σε τίποτα για να το δώσουμε στα μελίσσια μας.
Φυσικά αν κάποιος φτιάξει τροφή που έχει μέσα και μέλι τότε το κόστος εκτινάζεται και πολύ ψηλά και δεν είναι μόνο 1.20 το κιλό που είπα πριν.
Θα ακούσετε πολλούς που θα σας πουν ότι, εγώ φτιάχνω μόνος μου τροφή με δικό μου μέλι και ξέρω ότι δεν έχει ασθένειες η τροφή.
Αυτό είναι λάθος, ποτέ δεν είμαστε σίγουροι αν υπάρχει ασθένεια στο μελίσσι.
Εμένα όπως και πολλών άλλων φαντάζομαι, μου προέκυψε πέρυσι ένα μελίσσι με ασκοσφαίρωση την άνοιξη, που ποτέ δεν είχε δείξει ότι έχει την ασθένεια, κι όμως την είχε.
Αν εγώ λοιπόν έφτιαχνα πέρυσι τροφή θα είχε μέσα μέλι και από αυτό το μελίσσι χωρίς να το γνωρίζω.
Γι αυτό συνάδελφοι σας λέω ότι, πρέπει να εμπιστεύεστε μόνο τροφές που γίνονται από ζάχαρη και νερό για τα μελίσσια σας, για να μην υπάρχει καμία περίπτωση να κολλήσουν κάποια ασθένεια, τροφές όπως η βανίλια, και μάλιστα εγώ θα σας πω να εμπιστευτείτε την Ελληνική βανίλια, και γιατί κάνει καλή δουλειά και γιατί είναι πολύ φτηνότερη από την εισαγόμενη και γιατί τα λεφτά που δίνουμε μένουν στην Ελλάδα μας.
Φυσικά βανίλια μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας κάποια στιγμή, όταν θα έχετε πολλά μελίσσια και θα θέλετε να μειώσετε το κόστος.
Εγώ ξεχειμωνιάζω χρόνια τώρα τα μελίσσια μου μόνο με Ελληνική βανίλια και δεν αντιμετώπισα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα.
Πάμε τώρα στην άνοιξη.
Από τον Φεβρουάριο, ημερομηνία δεν δίνω γιατί εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, όταν θα κάνει καλό καιρό, πρέπει να κόψουμε τα ζυμάρια και να ταΐζουμε σιροπάκι.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκτιναχτεί η γέννα της βασίλισσας και να φτιάξουμε TURBO μελίσσια, τόσο δυνατά ώστε όταν έρθει Απρίλης, Μάης, στις καλές ανθοφορίες να γεμίσουν τις κυψέλες μας με μελάκια.
Πρέπει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να δίνουμε μισό κιλό σιρόπι στα μελισσάκια μας το λιγότερο.
Το σιρόπι αυτό πρέπει να είναι διεγερτικό, δηλαδή να είναι σε αναλογία 2 κιλά νερό κι ένα κιλό ζάχαρη.
Αν γίνει έτσι το σιρόπι και δίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τότε η βασίλισσα ξεγελιέται, πιστεύει ότι έξω υπάρχει μεγάλη ανθοφορία, κι αρχίζει να γεννάει πολύ για να βγουν πολλές εργάτριες και να φέρουν το νέκταρ της ανθοφορίας στην κυψέλη.
Έτσι έχουμε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού.
Η τροφοδοσία με σιρόπι είναι αναγκαία περίπου ως τις 20 Μαρτίου που ξεκινούν οι δυνατές ανθοφορίες.
Μετά δεν χρειάζεται καμία τροφοδοσία το μελίσσι μας, και απλός περιμένουμε δίνοντας του πλαίσια και πατώματα να τρυγήσουμε το μελάκι που θα φέρει.
Τέλος να πω ότι.
Όταν δίνουμε ζυμάρια δεν έχουμε πρόβλημα να τα δώσουμε όλες τις ώρες.
Ενώ όταν δίνουμε σιρόπι πρέπει να το δίνουμε αργά το απόγευμα για να μην προκαλέσουμε λεηλασία.
Αυτό το τελευταίο μην το λησμονήσετε ποτέ, και να το τηρείτε γιατί είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, που θα αναφερθούμε λεπτομερώς σε αυτόν σε κάποια άλλη μας ανάρτηση…


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών