"Εγκλημα" στο Μαίναλο. Σάλος από την απίστευτη ενέργεια του Δημάρχου Τρίπολης να μεταφέρει τα σκουπίδια σε περιοχή natura. Ασφαλιστικά μέτρα από τους κατοίκους του Λεβιδίου - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

"Εγκλημα" στο Μαίναλο. Σάλος από την απίστευτη ενέργεια του Δημάρχου Τρίπολης να μεταφέρει τα σκουπίδια σε περιοχή natura. Ασφαλιστικά μέτρα από τους κατοίκους του Λεβιδίου


Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Συνάδελφοι κάτι τέτοια βλέπω και τρελαίνομαι.
Στο Μαίναλο λέει πρόκειται να γίνει χωματερή σκουπιδιών, σε μια έκταση με παρθένο ελατοδάσος.
Όλοι γνωρίζουμε ότι εκεί βγαίνει ένα από τα καλύτερα μέλια της Ελλάδας που είναι μάλιστα και ΠΟΠ, το Μέλι Ελάτης Βανίλια.
Ενημερώνομαι ότι χαλάει ο κόσμος από τις αντιδράσεις των κατοίκων, αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω καθόλου στο διαδίκτυο αντίδραση από μελισσοκόμους ή Μελισσοκομικούς Συλλόγους της περιοχής.
Με λίγα λόγια οι κάτοικοι αντιδρούν, για το δάσος τους και καλά κάνουν, ενώ οι μελισσοκόμοι που ζουν από αυτό μάλιστα δεν φαίνεται να αντιδρούν.
Και μετά αναρωτιόμαστε ακόμα αν πρέπει να αντικατασταθούν ή όχι τα υπάρχον συνδικαλιστικά μας όργανα!!!

Στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου, εντός περιοχής Natura, αποφάσισε να μεταφέρει τα συσσωρευμένα -εδώ και μήνες- σκουπίδια της Τρίπολης ο Δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Παυλής.

Ο ίδιος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν «μέτρα προστασίας» (περίφραξη και μόνιμη παρουσία πυροσβεστικού οχήματος), εξηγώντας ότι στην παλιά χωματερή του Πλατώματος, δεν μπορούν να πάνε σκουπίδια λόγω δικαστικής απόφασης, ούτε στη χωματερή της Βλαχοκερασιάς, λόγω του μικρού μεγέθους της, ενώ επανέλαβε ότι η πρόταση προς την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, για μεταφορά σκουπιδιών της Τρίπολης στη Φυλή, δεν έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με το kalimera-arkadia.gr, ο κ. Παυλής αν και αναγνωρίζει ότι η περιοχή είναι Natura, υποστηρίζει ότι «είμαστε απόλυτα νόμιμοι να πάμε στην περιοχή, διότι η πόλη παράγει κάτω από 50 τόνους την ημέρα».

Λύση δεν προέκυψε ούτε μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στην Τρίπολη, ο οποίος είχε συνάντηση με δημάρχους και πολίτες. Δήλωσε δε, ότι δεν πρόκειται και δεν έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει με Κοινή Υπουργική Απόφαση μια άλλη περιφέρεια να δεχθεί τα σκουπίδια της Τρίπολης, και ουσιαστικά δήλωσε ότι δύο είναι οι λύσεις που υπάρχουν, ή να μειωθούν τα σύμμεικτα απορρίμματα της πόλης «ή θα πληρώσουμε να τα διαχειριστεί κάποιος μεγαλοεργολάβος, έτσι όπως πάμε».Κάτοικοι του Λεβιδίου, κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κατά της απόφασης του Δημάρχου, για προσωρινή αποθήκευση απορριμμάτων στη χωματερή Λεβιδίου. Το βράδυ της Παρασκευής 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την «Καθημερινή», κάτοικοι του Λεβιδίου έμειναν μπροστά στη χωματερή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, παρά τη χαμηλή θερμοκρασία, ενώ, όταν διαδόθηκε η πληροφορία ότι θα φτάσουν τα απορριμματοφόρα από την Τρίπολη, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, προκειμένου να συγκεντρωθεί κόσμος.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία του προβλήματος είναι, ότι μετά την πολυετή ολιγωρία επί του θέματος, το δάσος του Μαίναλου προορίζεται να φιλοξενήσει μία χωματερή, με τους κινδύνους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται, κίνδυνοι που άλλωστε έγιναν ορατοί και τα προηγούμενα χρόνια.

Το ζήτημα εξακολουθεί να γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ αρμοδίων, οι οποίοι όχι μόνο δεν καταφέρνουν να δώσουν επιτέλους μια οριστική και σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λύση, αλλά φαίνεται να εξελίσσεται τελικά σε… «βόμβα», για μία περιοχή μάλιστα με αξιόλογη τουριστική υποδομή, η οποία προσελκύει τουρίστες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

capital.gr