Καούτσος ο Αρμαγεδδών της μέλισσας ή μήπως όχι...? - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Καούτσος ο Αρμαγεδδών της μέλισσας ή μήπως όχι...?


Από την Σκύλα στη Χάρυβδη

Συνάδελφοι δεν είμαι και ο πλέον ειδικός για να σας αναλύσω επιστημονικά το πρόβλημα αλλά θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω.

Πιστεύω ότι αν κάποιος είναι ενημερωμένος μπορεί να αποφύγει πολλά άσχημα του κλάδου μας, και αυτό ακριβώς κάνει ο M E L I S S O C O S M O S και στην ομάδα μας αλλά και στο Blog μας.

Ενημερώνει τα μέλη του και τους αναγνώστες του όσο ποιο καλά μπορεί.
Σήμερα θα μιλήσουμε για την εμβάπτιση σπόρων σε δηλητήρια και πως αυτή η κίνηση βλάπτει τελικά τις μέλισσες.

Έχετε δει ποτέ πιστοποιημένους σπόρους;Πιστοποιημένος είναι ο σπόρος αυτός που υποχρεούται ο Έλληνας αγρότης να σπείρει στο χωράφι του ώστε να μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει τις επιδοτήσεις από την ευρωπαϊκή ένωση.
Δηλαδή αν δεν χρησιμοποιήσει πιστοποιημένους σπόρους, και σπείρει με δικό του κοινό σπόρο το χωράφι του τότε δεν δικαιούται επιδοτήσεως.


Είδη άρχισε να σας μυρίζει κάτι άσχημο στην όλη ιστορία η ακόμα;

Λοιπόν οι σπόροι αυτοί, οι πιστοποιημένοι  παράγονται από διαφόρους οίκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και απομονώνονται κατά την επικονίαση από τις μέλισσες προκειμένου να διασφαλίζεται η καθαρότητα του σπόρου.

Ως εδώ σχετικά καλά ακούγονται τα πράγματα.

Οι σπόροι αυτοί, οι πιστοποιημένοι, όλοι ανεξαιρέτως καλαμποκιού – βαμβακιού – σιταριού – τριφυλλιού – καρπουζιού – πεπονιού - αρακά κτλ καλύπτονται από τους οίκους αυτούς με ένα λεπτό στρώμα φαρμάκου χρώματος είτε κόκκινου είτε πράσινου είτε μπλε.

Το φάρμακο αυτό λέγεται Καούτσος.

Παράγεται αποκλειστικά από την Γερμανική εταιρεία Bayer και η πατέντα είναι κατοχυρωμένη.

Με λίγα λόγια Καούτσο σε ολόκληρο τον κόσμο βγάζει μόνο η Bayer της Γερμανίας.

Ο σκοπός της επικάλυψης των σπόρων με καούτσο είναι κυρίως γιατί μετά την σπορά κι ενώ ο σπόρος βρίσκεται στο χώμα, πηγαίνουν διάφορα ζουζούνια και σκουληκάκια και τον τρώνε.

Έτσι αν είναι επικαλυμμένος με φάρμακο, με την πρώτη δαγκωνιά που κάνει το σκουλήκι πεθαίνει αμέσως.

Αυτά τα φυτά όπως ξέρετε έχουν άκρος μελισσοκομικό ενδιαφέρον, το βαμβάκι πχ έχει το 10% της παράγωγης μελιού της Ελλάδας ενώ και το καλαμπόκι είναι σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό λόγο της πλούσιας σε ψευδάργυρο γύρης του, που δίνει πολύ μεγάλη ανάπτυξη στα μελίσσια το καλοκαίρι.


Επειδή όμως οι παραγωγές αυτές όλο ένα και μειώνονται και επειδή οι μέλισσες εξαφανίζονται αντί να αναπτυχτούν στις καλλιέργειες αυτές, ανάγκασε τους επιστήμονες να ψάξουν για τα αίτια.

Ψάχνοντας οι ερευνητές αυτοί έφτασαν στο να ελέγξουν και το φάρμακο αυτό, τον καούτσο δηλαδή, και φυσικά βρήκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που τα ανακοίνωσαν αμέσως στις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής ένωσης προκειμένου να προστατέψουν τους μελισσοκόμους και τις μέλισσες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι κατά την ανάπτυξη του φυτού ο καούτσος απορροφάται από την ρίζα και μέσω των ιστών του φυτού καταλήγει στο ανθός του όπου απεκκρίνεται.

Εκεί στο ανθός πάει η μέλισσα να συλλέξει νέκταρ και γύρη και μαζί με αυτά παίρνει και ποσότητα του φαρμάκου.


Το αποτέλεσμα είναι να τρελαίνονται, τα κύτταρα του εγκέφαλου τους διασπώνται, αυτές παραλύουν και χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Πολλά πειραματικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι μέλισσες συμπεριφέρονται “ως τρελές επισκέπτριες” μετά από επίδραση τέτοιων ουσιών. Η πιο απλή και ορατή επίδραση είναι η απώλεια του προσανατολισμού και η μείωση της μνήμης και μάθησης. Τι να την κάνεις μια μέλισσα που ζει, αλλά χάνεται ή δε θυμάται πού συνέλεξε τροφή χθες; Τι να την κάνεις μια μέλισσα που ζει αλλά η καρδιά της είναι κατεστραμμένη, και άρα δεν είναι ικανή για πτήση και συλλογή τροφής; Μας λενε οι ερευνητες...
Μετά από αυτά τα συμπεράσματα η Γαλλία απαγόρευσε τον καούτσο στους σπόρους παραγωγής προκειμένου να προστατέψει τους μελισσοκόμους και τις μέλισσες.

Στην κλεφτοΕλλάδα όμως εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Μάλιστα αν τυχόν ο φτωχός Έλληνας αγρότης σηκώσει κεφάλι και αρνηθεί να σπείρει πιστοποιημένους σπόρους χωρίς την ουσία αυτή τότε δεν δικαιούται επιδότησης.
Και έχουν βρει και λύση να το ελέγχουν αυτό.
Κάθε σακί πιστοποιημένου σπόρου έχει πάνω ένα μοναδικό ειδικό καρτελάκι.


Σε αυτό επιβεβαιώνεται ότι ο σπόρος είναι πιστοποιημένος και ελεγχόμενος και επίσης αναφέρει πόσα στρέμματα μπορούν να σπαρθούν με αυτό το σακί.
Αυτό το καρτελάκι το κόβει ο αγρότης και το καταθέτει στον ΟΣΔΕ ώστε να τύχει επιδότησης.
Χωρίς το καρτελάκι δεν παίρνει φράγκο, και η καλλιέργεια του είναι ασύμφορη.
Προσέξτε τώρα την λεπτομέρεια...
1 κιλό πιστοποιημένος σπόρος καλαμποκιού κοστίζει 35 ευρώ και ο αγρότης τον αγοράζει κυρίως από ξένους οίκους, για να τύχει επιδοτήσεως.
Ο Αγρότης χρειάζεται 1200 γραμμάρια σπόρου για να σπείρει ένα στρέμμα και για αυτό το στρέμμα θα πάρει περίπου 50 ευρώ επιδότηση.
Μετά την συγκομιδή ο αγρότης πουλάει το καλαμπόκι του προς 0.15 λεπτά το κιλό.
Σας καλώ να κάνετε τον λογαριασμό και να δείτε ποιος από τους δυο επιδοτείται άραγε στην ουσία; Ο αγρότης ή οι οίκοι σπόρων;

Αν θέλετε να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό θα σας εξηγήσω αμέσως.

Όπως ξέρετε η Ελλάδα βαράει προσοχές στην Γερμανία και στις εταιρείες της βλέπε (Siemens).

Έτσι δεν μπορεί να πει όχι σε έναν κολοσσό σαν την Bayer ενώ μπορεί να γράψει πανεύκολα στα παλαιότερα των υποδημάτων της 25.000 Έλληνες μελισσοκόμους, (αναρωτιέμαι πόσες μίζες να έχουν πάρει και από την Βayer).

Η Ε.Ε με λίγα λόγια δίνει επιδοτήσεις έναντι υψηλού τιμήματος και μάλιστα μόνο αν από αυτές έχουν άμεσο συμφέρον μεγαλοεταιρείες του εξωτερικού.

Υποθέτω θα θέλετε να ρωτήσετε αν υπάρχει φως στο τούνελ, αν δηλαδή μπορούμε να γλυτώσουμε εμείς και οι μέλισσες μας από την μάστιγα που λέγεται καούτσος.

Η απάντηση είναι ναι.

Όχι γιατί οι κλέφτες θα πουν όχι στην Βayer αλλά γιατί η κατοχύρωση της πατέντας λήγει σε 3-4 χρόνια.

Έτσι εκτός από την Βayer θα μπορούν κι άλλες εταιρείες στον κόσμο να παράγουν καούτσο με αποτέλεσμα να γίνει ασύμφορο από την Βayer να παράγει καούτσο κι έτσι να ανάψει το πράσινο φως στους κλέφτες τους δικούς μας για να απαγορέψουν κι εδώ την ουσία αυτή.

Συνάδελφοι υπομονή 3-4 χρόνια ακόμα λοιπόν…

ΥΓ
Από όταν έγραψα το άρθρο αυτό το 2010 πέρασαν 5 χρόνια, οπότε είναι χρήσιμο να δούμε αν όντως έγιναν έτσι τα πράγματα.
Η απάντηση είναι ΝΑΙ.
Η Ε.Ε και μεταξύ τους και η Ελλάδα απαγόρεψαν όλος τυχαίως τα νεονικοτινοειδή από το 2014.
Πόσο προβλέψιμοι μπορεί να είναι τελικά δεν συμφωνείτε;
Όμως...
Τώρα οι μεγαλοεταιρείες το πάνε αλλού το πράγμα!
Προωθούν τους μεταλλαγμένους σπόρους που πλέον επιτρέπονται σε όλη την Ε.Ε.
Και δεν θα παραξενευτώ καθόλου αν σκάσει καμιά είδηση ότι πλέον επιδοτούνται μόνο τέτοιοι σπόροι.
Άλλωστε το διευθυντήριο είναι σίγουρο ότι θα θελήσει τον έλεγχο ώστε οι επιδοτήσεις να πάνε στις μεγαλοεταιρείες.
Μόνο που η μέλισσα θα βρεθεί από την Σκύλα του καούτσου στη Χάρυβδη των μεταλλαγμένων, και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, αν όχι και χειρότερο...


M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών