Πολύ σημαντική εξέλιξη: Υπογράφτηκε απόφαση για τα προϊόντα μικρής οικοτεχνίας…Ποιους αφορά… - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Πολύ σημαντική εξέλιξη: Υπογράφτηκε απόφαση για τα προϊόντα μικρής οικοτεχνίας…Ποιους αφορά…


Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Αφορά ασφαλώς και τους μελισσοκόμους αφού αφήνει παραθυράκι για πώληση πχ μελιού με καρύδια, μελιού με κηρήθρα κ.α

Δίνει τη δυνατότητα να πωλούνται αυτά τα προϊόντα ιδιοπαραγωγής από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, υπέγραψε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.


Με την απόφαση αυτή, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μικρής κλίμακας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να δημιουργηθούν προϊόντα ικανά να πάνε σε μικρές αγορές.

Το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως για τις γυναίκες των παραγωγών αλλά και για γυναίκες που λόγω της κρίσης έμειναν άνεργες σε περιοχές της υπαίθρου. Ωστόσο, οφείλει το Υπουργείο να διευκρινήσει τι μέλλει γενέσθαι και με τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία, αφού μιλάμε ουσιαστικά για ένα συμπληρωματικό κατά βάση εισόδημα.

Η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων της οικοτεχνίας μπορεί να γίνεται σε τοπικές αγορές, εμποροπανήγυρεις, δημοτικές εκδηλώσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης. Επίσης προβλέπεται η συνεργασία μεταξύ παραγωγών για την παραγωγή οικοτεχνικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά δεν είναι οποιαδήποτε αλλά προϊόντα, που προκύπτουν από την ίδια παραγωγή. Αν κάποιος δηλαδή δεν παράγει σύκο, δεν μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς για γλυκά που προκύπτουν από το σύκο…

Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει:

«Επιδίωξή μας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μικρούς κυρίως παραγωγούς να διατηρήσουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αλλά και να ενισχυθούν οι αγροτουριστικές δραστηριότητες και οι συνέργειες μεταξύ παραγωγών. Ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα, με νόμιμο τρόπο, να έρθει σε επαφή με τον καταναλωτή, να ωφεληθεί μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος του, να αυξήσει το εισόδημά του αλλά και να αποκτήσει άμεση ρευστότητα».

ΠΗΓΗ
http://agrocosmos.com/