Έξυπνη πατέντα για μελιτοεξαγωγέα και πρέσα κεριών στο Αγρίνιο - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Έξυπνη πατέντα για μελιτοεξαγωγέα και πρέσα κεριών στο Αγρίνιο


Συνάδελφοι έχω μιλήσει πολλές φορές για το ελληνικό κατασκευαστικό δαιμόνιο.
Και είμαι σίγουρος πως αν η χώρα δεν δεσμεύονταν από την τις συνθήκες της Ε.Ε που την υποχρεώνουν να μην αποκτήσει βαριά βιομηχανία, ότι ακριβώς λόγω του φωτισμένου νου των Ελλήνων θα διέπρεψε και θα πρωτοπορούσε σε πολλούς τομείς.

Μια ημέρα λοιπόν δέχτηκα ένα τηλεφώνημα.
Ένα από τα πολλά καθημερινά τηλεφωνήματα.
Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Τάσος Σιαλμάς, ο οποίος μου ανέφερε ότι είναι από το Αγρίνιο, και ότι θέλει να πάω από το μαγαζί του να μου δείξει δυο μελισσοκομικές πατέντες του, έναν μελιτοεξαγωγέα και μια πρέσα περάσματος φύλλων κηρήθρας.


Ο Τάσος Σιαλμάς έχει μαγαζί για ταχογράφους στο 5ο χλμ Εθνικής Οδού Αγρινίου - Αντιρρίου, στο Αγρίνιο.

Πήγα εκεί την επομένη ημέρα λοιπόν, και είδα πράγματι τις πολύ ενδιαφέρουσες πατέντες του, οι οποίες η μια ήδη είναι κατοχυρωμένη και η δεύτερη έχει κατατεθεί ο φάκελος και περιμένει την έγκριση της κατοχύρωσης.

Με λίγα λόγια ο Τάσος τις ελεύθερες ώρες του προσπαθεί να επινοήσει μηχανήματα που θα βελτιώσουν το έργο του μελισσοκόμου και υλοποιεί μάλιστα τις ιδέες του, είναι λοιπόν ένας εφευρέτης.

Στην επίσκεψη μου ο Τάσος μου έδειξε πως λειτουργούν τα μηχανήματα, τα οποία φωτογράφισα και θα σας παρουσιάσω σήμερα.

Κάποια άλλη στιγμή όμως του ζήτησα όσα μου είπε να τα πει και στην κάμερα, για να δείτε κι εσείς τα εργαλεία εν ώρα λειτουργίας και να ακούσετε τον εφευρέτη να εξηγεί τις δυνατότητες τους.

Το πρώτο εργαλείο είναι μια πρέσα φύλλων κεριού κηρήθρας.


Στο συρματωμένο πλαίσιο τοποθετούμε το φύλλο κηρήθρας, και βάζουμε έπειτα το πλαίσιο μαζί με το φύλλο στην πρέσα.
Η καινοτομία σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το φύλλο είναι κάτω από τα σύρματα.
Υπάρχουν τέσσερις μεταλλικοί οδηγοί που πιέζουν το φύλλο προς τα σύρματα.
Έτσι βλέπουμε, πως όσο στραβό κι αν είναι το φύλλο, κι όσο ανομοιόμορφες οι τρύπες των πλαισίων το φύλο έρχεται και εφάπτεται τέλεια πάνω στα σύρματα.
Όταν αυτό γίνει, πατώντας ένα κουμπάκι διοχετεύεται ρεύμα στα σύρματα τα οποία βυθίζονται μέσα στο κερί.

Κι επειδή τα σύρματα όπως είπα είναι πάνω από το κερί, σε περίπτωση που σε κάποιο σημείο παρολα αυτα δεν γίνει τέλεια βύθιση, τότε το βλέπουμε και το βοηθάμε με ένα κατσαβιδακι ή άλλο εξάρτημα.

Έτσι λειτουργεί η πρέσα κεριών του Τάσου, και πιστέψτε με ότι κάνει τέλεια δουλειά το είδα με τα μάτια μου.

Πάμε τώρα στο δεύτερο εργαλείο.

Πρόκειται για έναν τεσσάρη αυτόματο μελιτοεξαγωγέα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τεσσάρης, αλλά μπορεί να γίνει απο 3 έως όσα πλαίσια θέλουμε.

 

Τα πειράματα του ο Τάσος τα πραγματοποίησε με κάδο από πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα της  ΜΕΤΑΛΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ αλλά φυσικά ο μελιτοεξαγωγέας μπορεί να γίνει και ανοξείδωτος.

Προσωπικά να πω ότι δεν γνωρίζω αν υπάρχει στο εμπόριο μέχρι τώρα αυτόματος μελιτοεξαγωγέας τριών ή τεσσάρων πλαισίων.


Η καινοτομία του εν λόγω μελιτοεξαγωγέα είναι ότι τοποθετούμε γεμάτα τα πλαίσια μέσα στον μελιτοεξαγωγέα ο οποίος τα γυρνάει μόνος του και από τις δυο πλευρές χωρίς να χρειάζεται να τα βγάλουμε και να τα γυρίσουμε εμείς.


Αυτό επιτυγχάνεται χάριν σε τέσσερα κάθετα ελατήρια που πιάνουν στο κάτω μέρος του άξονα του μελιτοεξαγωγέα και τον πλαισιοφορέων του.
Επειδή η τάση τους είναι διαγώνια επιτρέπει στους πλαισιοφορείς όταν βάλουμε σε λειτουργία το μηχάνημα να κλείσουν αργά και μαλάκα, ενώ όταν σταματήσει το μοτέρ επανέρχονται στην αρχική τους θέση, κι όταν το μοτέρ αρχίζει να κινείται ανάποδα κλείνουν προς την αντίθετη πλευρά και έτσι τα πλαίσια αδειάζουν και από τις δυο πλευρές.

Το διαφορετικό της κατασκευής έχει να κάνει ότι όπως είπα γίνεται και σε μικρούς μελιτοεξαγωγείς, και επίσης έχει άψογη λειτουργία χωρίς κραδασμούς και απότομες κινήσεις που μπορεί να σπάσουν τα πλαίσια αφού τα ελατήρια λειτουργούν ως αμορτισέρ.


Φίλες και φίλοι αυτές ήταν οι πατέντες του Τάσου Σιαλμά από το Αγρίνιο.

Το τηλ του ειναι το 6974311704


Ενός μελισσοκόμου που έχει την χαρά και τον τρόπο να υλοποιεί τις ιδέες του.
Αυτές παρουσιάστηκαν με περιγραφή και φωτογραφίες σήμερα από τον MELISSOCOSMO και ελπίζω να τις βρήκατε ενδιαφέρουσες.

Εύχομαι να βρουν τον δρόμο τους να θριαμβεύσουν και να κάνουν την εργασία των  μελισσοκόμων πιο εύκολη, ενώ επιφυλάσσομαι να σας τις δείξω και επί το έργον σε βίντεο και περιγραφή του ίδιου του εφευρέτη.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών