Η Ευρωπαϊκή μελισσοκομία στην δίνη του σκαθαριού... Εφιαλτικές εικόνες και πληροφορίες - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

Η Ευρωπαϊκή μελισσοκομία στην δίνη του σκαθαριού... Εφιαλτικές εικόνες και πληροφορίες


Φίλες και φίλοι το μεσημέρι επικοινώνησε μαζί μου ο Χρήστος, Έλληνας μελισσοκόμος που ζει και δραστηριοποιείται στην Γαλλία.
- Βασίλη τι γίνεται στην Ελλάδα μου λέει, πριν λίγο στην Γαλλία οι μελισσοκόμοι ειδοποιηθήκαμε από την ομοσπονδία να κάνουμε επειγόντως έλεγχους για το σκαθάρι γιατί στην Ιταλία γίνεται ο χαμός.

Αμέσως επικοινωνώ με τον φίλο μου τον Φρανκ στην Ιταλία όπου δυστυχώς μου επιβεβαίωσε την κατάσταση και μου δίνει επιπλέον εφιαλτικές πληροφορίες.Το σκαθάρι στην γειτονική χώρα ζει και και βασιλεύει.
29 μελισσοκομεία έως τώρα παραδόθηκαν στις φλόγες μα το χειρότερο είναι ότι οι μελισσοκόμοι πλέον κουράστηκαν και άρχισαν να αγανακτούν.

Γιατί υπάρχει περιορισμός μετακινήσεων στην Καλαβρία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη πτώση παραγωγής μελιού.

Οι περιοχές που απαγορεύεται η μεταφορά μελισσιών παράγουν περίπου το 30% του συνόλου μελιού της Ιταλίας οπότε υπάρχει μείζον θέμα όπως καταλαβαίνετε.

Μέχρι τώρα 5.000 μελίσσια αποτεφρώθηκαν, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν είναι αρκετό, αφού προχθές υπήρξε νέο σοκ με φωτογραφίες του σκαθαριού που έκαναν τον γύρω της Ιταλίας.

Πρόσφατη φωτογραφία όπου δείχνει κυψέλη να είναι γεμάτη σκαθάρια


Και μια ακόμα 

Αυτό που αρχίζουν πλέον να σκέφτονται ως λύση στην Ιταλία μόνο ως εφιάλτης μπορεί να χαρακτηριστεί.
Λένε λοιπόν ότι αφού η μέθοδος να καίνε τα μολυσμένα μελισσοκομεία μέχρι τώρα δεν εξάλειψε το σκαθάρι, ότι η μόνη λύση που απομένει είναι να κάψουν το σύνολο των μελισσιών, μολυσμένα και μη, δηλαδή ΟΛΑ.
Το θέμα όμως είναι, ότι αυτό το μέτρο ίσως αποδώσει αν όλα τα σκαθάρια κρύβονται μέσα στις κυψέλες.
Γιατί αν έστω και λίγα υπάρχουν εκτός κυψελών, σε αγρούς φρούτα ή δέντρα, τότε πάλι το μέτρο δεν θα αποδώσει.

Οι μελισσοκόμοι πάντως αγανακτισμένοι καθώς είναι εμφανίζονται έτοιμοι να δεχτούν το κάψιμο όλων των μελισσιών αρκεί να είναι σίγουρο ότι έτσι θα ξεμπερδέψουν με το σκαθάρι.

Αυτά ως προς την Ιταλία όμως.

Ένας Ιταλός γνωστός μελισσοκόμος και βασιλοτρόφος ονόματι Ermanno De Chino σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν τα μελίσσια του που τα είχε στην Καλαβρία μολυσμένα από το σκαθάρι Aethina tumida και μάλιστα του έκαψαν μελίσσια.
Το σοκ ήρθε όμως όταν αποκαλύφθηκε ότι λίγο νωρίτερα είχε εξάγει από το μελισσοκομείο του στην Καλαβρία μελισσοδέματα και βασίλισσες στην Γαλλία, σε περιοχές στον βορά και στον νότο παρα τον σχετικό περιορισμό που είχε επιβληθεί.
Εξου και ο συναγερμός που σήμανε στην Γαλλία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ο Ermanno De Chino φόρτωσε 445 μελίσσια από την Καλαβρία και τα μετέφερε στην Μάλτα όπου τα τοποθέτησε σε δύο ξεχωριστές θέσεις, στην Xewkija και Marsalforn. Galea.

Για όλα τα παραπάνω ο Ιταλός μελισσοκόμος έχει ήδη μυνηθεί, ενώ όπως γράφει το http://www.maltatoday.com.mt/ ο Ermanno De Chino θα μεταβεί στις Βρυξέλλες σε δυο εβδομάδες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειες του.

Τα νέα λοιπόν δεν είναι καθόλου καλά φίλες και φίλοι.
Το θέμα είναι τι κάνουμε εδώ στην Ελλάδα για να μην έρθει και εδώ το σκαθάρι.
Ο Χρήστος από την Γαλλία αυτό με ρώτησε.
Και δυστυχώς η απάντηση είναι τίποτα, ή τουλάχιστον το blog δεν έχει ενημέρωση από τις αρχές ότι έχουν παρθεί κάποια μέτρα.

Και θα πω και το εξής όσο πιο στρογγυλεμένα μπορώ γιατί τελευταία απειλούμαι και με μηνύσεις, όταν λέω ότι έχω πληροφορίες για κάτι.
Δεν γνωρίζω αν στην Ελλάδα έρχονται βασίλισσες από την Ιταλία...
Ή μήπως γνωρίζετε εσείς;


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών