Τι είναι πιο θρεπτικό για το παιδί: Το μέλι ή η μαρμελάδα; - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Τι είναι πιο θρεπτικό για το παιδί: Το μέλι ή η μαρμελάδα;


Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Συνάδελφοι πιο κάτω θα δείτε για πιο λόγο πιστεύω ότι έχουμε ηττηθεί εμείς οι μελισσοκόμοι και η Ελληνική μελισσοκομία γενικότερα.
Έχουμε ηττηθεί γιατί εν έτει 2016 δεν έχουμε κατορθώσει να ενημερώσουμε τον καταναλωτή για τα οφέλη του μελιού.
Στο άρθρο ενός μεγάλου site όπου γράφονται συμβουλές για την διατροφή των παιδιών, ούτε λίγο ούτε πολύ το μέλι εξισώνεται με την μαρμελάδα.
Ο αρθρογράφος ακούσια ή εκούσια θεωρεί ότι και το μέλι και η μαρμελάδα περιέχουν ζάχαρη, πως και τα δυο είναι πλούσια σε βιταμίνες, ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διατροφικές διαφορές μεταξύ τους οπότε είναι στην διακριτική ευχέρεια κάποιου γονέα για το τι θα προτιμήσει.
Θα κάνουμε την κομποστοποιημένη και γεμάτη συντηρητικά μαρμελάδα, ίσα κι όμοια με το μέλι που διατηρείται αγνό και είναι γεμάτο με ένζυμα και ιχνοστοιχεία δηλαδή, θα τρελαθούμε τελείως.
Διαβάστε το άρθρο.
Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν τη μαρμελάδα από το μέλι ενώ οι γονείς δεν ξέρουν τελικά πιο από τα δύο είναι πραγματικά πιο θρεπτικό για το παιδί τους.

Εκείνο που έχει επικρατήσει για τη μεν μαρμελάδα είναι ότι είναι πολύ υγιεινή γιατί περιέχει ολόκληρα κομμάτια φρούτων( ειδικά αν είναι σπιτική), για το δε μέλι, ότι είναι περισσότερο θρεπτικό γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες.


Που βρίσκεται επομένως η αλήθεια; Στη διατροφική αξία τους. Και αυτό γιατί κάθε ένα κουτάλι μελιού έχει 64 θερμίδες ενώ μαρμελάδας 56. Όπως προκύπτει, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θερμίδες και αυτό γιατί αποτελούνται από σάκχαρα, ή πιο απλά, από ζάχαρη.

Το μέλι περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες, εκτός από τη βιταμίνη Α, όμως αρκετές από αυτές τις βιταμίνες παρουσιάζονται μόνο σε ίχνη. Περιέχει ιχνοστοιχεία 1,5% με 2%, των οποίων η δράση συνδυάζεται με εκείνη των βιταμινών. Το μέλι ωστόσο , έχει πλούσια θεραπευτική δράση, ανάλογα με τη φυτική του προέλευση, σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος: ανάπτυξη, ανοσοποιητικό σύστημα, αναπνευστικό σύστημα, πεπτικό σύστημα. Δρά επίσης στο δέρμα επουλωτικά για φυσιολογικές και επιμολυσμένες πληγές ή για εγκαύματα. Μάλιστα όσο πιο σκούρο το μέλι τόσο πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Από την άλλη, η περιεκτικότητα της μαρμελάδας σε βιταμίνες ποικίλει ανάλογα με το φρούτο που περιέχει αλλά και την επεξεργασία που έχει υποστεί. Οι φράουλες, π.χ.,είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε καροτινοειδή (τα καροτινοειδή είναι φυτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα το πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτική δράση). Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν μεγάλες διατροφικές διαφορές μεταξύ της μαρμελάδας και του μελιού. Ό,τι και να διαλέξετε από τα δύο πρέπει να προσέξετε την ποσότητα, καθώς η μέγιστη συνολική ποσότητα ζάχαρης που θα πρέπει να λαμβάνετε κάθε ημέρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12 κουταλάκια του γλυκού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή: http://www.mothersblog.gr/