Η Βασιλοτροφία αλλιώς: απλά και εύκολα...από το melissopolis - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Η Βασιλοτροφία αλλιώς: απλά και εύκολα...από το melissopolis


Συμβουλές από το http://www.melissopolis.com/

Η λέξη «βασιλοτροφία» φέρνει συχνά πονοκέφαλο και πολύπλοκους μελισσοκομικούς χειρισμούς. Εμείς σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε μόνοι μας να φτιάξουμε απλά νέες βασίλισσες ή να πάρουμε βασιλικό πολτό σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Κάθε μελισσοκόμος μπορεί να βγάλει εύκολα πολλές και καλές βασίλισσες, κάθε χρόνο. Επειδή όμως η λέξη «βασιλοτροφία» φέρνει συχνά πονοκέφαλο και πολύπλοκους μελισσοκομικούς χειρισμούς, σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε μόνοι μας να φτιάξουμε απλά νέες βασίλισσες ή να πάρουμε βασιλικό πολτό σε ικανοποιητικές ποσότητες.Θα κάνουμε ένα υποθετικό σχέδιο με 15-20 δυνατά μελίσσια, στις αρχές Μαϊου.
Οι παρακάτω τεχνικές δεν συνιστώνται για μελισσοκομεία κάτω των 10 μελισσιών, καθώς τα μελίσσια καταπονούνται λίγο πριν το βασικό μήνα ανθοφορίας, και δεν μπορούν να μπούν έυκολα σε παραγωγή. Για εσάς που έχετε λιγότερα από 10 μελίσσια, προτείνουμε απλές τεχνικές διαίρεσης των μελισσιών, και συλλογή πολτού από τα κελιά φυσικής ή τεχνητής σμηνουργίας (ορφάνεμα).

Απαραίτητα υλικά:

Σιρόπι τροφοδοσίας 1:1 για όλα τα μελίσσια, σε ικανοποιητικές ποσότητες
Τροφοδότες οροφής
Δυνατά και υγιή μελίσσια
Βελονάκι εμβολιασμού
Βέργες, ορθοστάτες, βασιλικά κελιά ΑΡΙΣΤΕΑΣ
Προτεινόμενο βιβλίο: Παραγωγή & εκτροφή βασιλισσών (Morse). Παλιό και κλασσικό, μεταφρασμένο από τον Θ.Μπίκο.
ΠΛΑΝΟ 1ο: Παραγωγή βασιλισσών

1η Μαϊου: Κατασκευή μελισσιών έναρξης (τα ορφανά μελίσσια που θα φιλοξενήσουν τα βασιλικά κελιά)

Ορφανεύουμε 9 μελίσσια ως εξής:
Δυνατά 2όροφα μελίσσια, κατεβάζουμε τη βασίλισσα στον εμβρυοθάλαμο, και την αφήνουμε μαζί με
– 1 πλαίσιο μέλι
– 5 πλαίσια γόνο
– 2 πλαίσια γύρη

Την ίδια μέρα, σε ένα δυνατό μελίσσι, βάζουμε τη βασίλισσα με 3 άδεια περσινά πλαίσια σε ένα πλαισιοδιάφραγμα και την αφήνουμε εκεί να γεννήσει αυγά. Από εκεί θα πάρουμε προνύμφες για εμβολιασμό, γνωρίζοντας με ακρίβεια την ηλικία τους.

3η Μαϊου: Φτιάχνουμε τις βέργες με τα βασιλικά κελιά, και τα βάζουμε στα πλαίσιά τους. Κάθε μελίσσι θα πάρει 1 βέργα με κελιά, σύνολο 40-50 κελιά ανά μελίσσι.
Την ημέρα αυτή, βάζουμε τη βέργα στο κέντρο κάθε μελισσιού έναρξης για να τη συνηθίσουν οι μέλισσες.

4η Μαϊου: Εμβολιάζουμε προνύμφες ηλικίας 1 ημέρας, από τα πλαίσια που έχουμε πάρει από την πλαισιοθήκη. Τη βέργα με τα εμβολιασμένα κελιά την τοποθετούμε στο κέντρο του μελισσιού έναρξης. Το ίδιο κάνουμε και για τα άλλα 2 μελίσσια έναρξης.

13 Μαϊου: Ετοιμάζουμε τις παραφυάδες, για να υποδεχτούν τα σφραγισμένα βασιλικά κελιά από τα μελίσσια έναρξης, ως εξής:
Φτιάχνουμε μικρά μελίσσια 3 πλαισίων, βάζοντας 3 πλαίσια σφραγισμένο γόνο-μέλι και τις μέλισσες που τα καλύπτουν, χωρίς φυσικά τη βασίλισσα. Για εξοικονόμηση χώρου και χρόνου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρικυψελίδια ή ακόμα και 8κυψελίδια όταν πλέον είμαστε πιο εξοικοιωμένοι.

14 Μαίου: Ανοίγουμε τις ορφανές παραφυάδες, και χαλάμε τυχόν σχηματισμένα βασιλικά κελιά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε με προσοχή τα σφραγισμένα βασιλοκέλια από τη βέργα εμβολιασμού, ένα σε κάθε παραφυάδα.

Δεν ενοχλούμε τις παραφυάδες για 15 μέρες.

30 Μαίου: Ελέγχουμε τη γέννα της νέας βασίλισσας σε κάθε παραφυάδα.ΠΛΑΝΟ 1ο: Παραγωγή βασιλισσών

Από 1η Μαίου εώς και 4 Μαϊου, επαναλαμβάνουμε τα ίδια βήματα όπως στο Πλάνο 1.
Την 6η Μαϊου συλλέγουμε το βασιλικό πολτό από τα κελιά, και τον αποθηκεύουμε στον καταψύκτη μας άμεσα.Γενικές παρατηρήσεις:

Το πλάνο λειτουργεί για εμβολιασμό και παραγωγή βασιλισσών και πολτού κάθε 3 ημέρες. Εάν θέλουμε καθημερινή παραγωγή βασιλισσών ή πολτού, αρκεί να βάλουμε 3 πλαισιοθήκες με βασίλισσα, σε 3 μελίσσια, και να παίρνουμε κάθε μέρα προνύμφες για εμβολιασμό. Επίσης, χρειάζεται κάθε μέρα να έχουμε 3 μελίσσια έναρξης διαθέσιμα.
Για να είναι σε θέση τα μελίσσια έναρξης να εκτρέψουν διαδοχικά πολλές σειρές βασιλιών κελιών, θα πρέπει 1 φορά την εβδομάδα να προσθέτουμε ένα πλαίσιο με κλειστό γόνο από άλλα μελίσσια, και να αφαιρούμε ένα πλαίσιο από γόνο που έχει εκκολαφθεί χωρίς τις μέλισσες. Αυτό το κάνουμε γιατί στα μελίσσια έναρξης θέλουμε συνθήκες συνωστισμού, με πολλές νεαρές παραμάνες εργάτριες.
Η τροφοδοσία στα μελίσσια έναρξης πρέπει να είναι συνεχείς, καθόλη την διάρκεια των μελισσοκομικών χειρισμών, με σιρόπι 1:1 σε τροφοδότες οροφής.

Πηγή
http://www.melissopolis.com/blog/vasilotrofia-apla-eukola/