Βασίλης Ντούρας: Απαντητική επιστολή στην (ΕΕΕΜΣ) και εγγραφο που αποδεικνύει τα όσα λέω - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Βασίλης Ντούρας: Απαντητική επιστολή στην (ΕΕΕΜΣ) και εγγραφο που αποδεικνύει τα όσα λέω


Βασίλη καλή σου μέρα. Αποφάσισα να σου γράψω τη στιγμή που έκανες ανάρτηση της
επιστολής της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας Σηροτροφίας (ΕΕΕΜΣ).
Το πρώτο που αισθάνομαι την υποχρέωση να κάνω, είναι να σε συγχαρώ γιατί παρουσιάζεις όλες τις απόψεις, συμβάλλοντας έτσι στο δημόσιο διάλογο.
Με αυτή την ευκαιρία θα γνωρίσω στο κοινό σου, δίνοντας ταυτόχρονα απαντήσεις σε αναρτήσεις - τοποθετήσεις που έγιναν στο παρελθόν και με αφορούν προσωπικά, πολύ σύντομα, το ποιος είμαι. Είμαι 60 χρονών.
Δούλεψα είκοσι χρόνια στον ιδιωτικό τομέα κι όταν έμεινα άνεργος αποφάσισα να ζήσω από τα μελίσσια, που μέχρι τότε τα είχα για το κέφι μου. Το καλοκαίρι συμπληρώνω αισίως είκοσι χρόνια επαγγελματίας μελισσοκόμος κι ελπίζω να είμαι για πολύ ακόμη.
Ζω από τα μελίσσια μου και μόνο. Δεν υπήρξα ποτέ συνταξιούχος και, όπως πάνε τα πράγματα, θα αργήσω πολύ να γίνω.
Τα εκκαθαριστικά μου από την εφορία είναι στη διάθεση του όποιου άπιστου Θωμά.


Τα τελευταία σαράντα χρόνια υπηρετώ την κοινωνία από διάφορους φορείς, συμμετείχα πάντα στα κοινά και ποτέ για ίδιον όφελος, ούτε για κομματικό όφελος.
Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της σκληρής κομματικοποίησης, που τα πάντα κρίνονταν βλέποντας με μπλε και πράσινα γυαλιά, κανείς δεν τόλμησε να μου αποδώσει τον χαρακτηρισμό του ψεύτη, κάτι που κάνει σήμερα ένας συνδικαλιστικός φορέας.

Στη ζωή όλοι κάνουμε λάθη. Αλάνθαστος δεν υπάρχει.
Το θέμα είναι πώς διαχειριζόμαστε ένα λάθος. Αρχή μου είναι, όταν το αντιληφθώ, να ζητήσω συγγνώμη και να το κάνω δημόσια για την απάλειψη της αδικίας. Το ότι δεν πήγα στο συνέδριο που διοργάνωσαν οι σύλλογοι στην Αλεξανδρούπολη, παρά το ότι δεν είχα πρόσκληση ως πρόεδρος της ΟΜΣΕ, ήταν λάθος μου, έπρεπε να έχω πάει όσα προβλήματα και να είχα. Απ’ ό,τι θυμάμαι σου το
είπα και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε. Το ίδιο έκανα και στη Γενική Συνέλευση της ΟΜΣΕ αναφερόμενος στο θέμα.

Οσο για την ΕΕΕΜΣ η οποία, αντί να αποδεχτεί το λάθος της και να αλλάξει πορεία, με καταγγέλλει ως ψεύτη και πανούργο δολοπλόκο, που έχω βάλει στόχο στη ζωή μου να τους συκοφαντώ, σε σημερινή μου επιστολή τους τονίζω:

Τα γραπτά μένουν κυρίες και κύριοι του ΔΣ της ΕΕΕΜΣ και διορθώνονται, όταν το θέλουμε, με γραπτά. Η συκοφαντία μπορεί να είναι εύκολη υπόθεση για μερικούς, όμως δε γίνεται αποδεκτή, δεν έχει τίποτα να προσφέρει ούτε στον κλάδο ούτε στην κοινωνία. Για του λόγου το αληθές όμως, επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, προωθώ όλο το e-mail, όπως στάλθηκε στην κ Καρατάσου και σε άλλους 43 αποδέκτες, όλοι μέλη της ΕΕΕΜΣ.
Οσο για τα συνέδρια της ΕΕΕΜΣ, η ΟΜΣΕ όχι μόνο συμμετείχε αλλά και χρηματοδότησε δύο συνέδριά της (τα αντίστοιχα παραστατικά διαθέσιμα). Δε συμμετείχαμε σε δύο μόνο συνέδρια:

1. στο συνέδριο που διοργανώθηκε το 2012 γιατί συνέπιπτε με τη Γενική μας Συνέλευση
και
2. Στο συνέδριο που διοργανώθηκε το 2014 που αρχικά το παρουσίαζαν ως μελισσοκομικό, με την ΕΕΕΜΣ να υποκαθιστά τους μελισσοκομικούς φορείς και γι’ αυτό και το καταγγείλαμε και δε συμμετείχαμε.

Κάθε χρόνο κάνουμε προτάσεις για την εφαρμοσμένη έρευνα που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας και στηρίζουμε τη δράση. Με επιστολή μας, με αρ 1888/25-5-2015, ζητήσαμε από το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΥπΑΑΤ να χρηματοδοτήσει με 300.000€ την αγορά αναλυτικού εξοπλισμού από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του ΑΠΘ.

Η ΟΜΣΕ χρηματοδότησε επίσης, από το δικό της ταμείο, το 2009, έρευνα της κ Γούναρη με θέμα «Μελέτη της βιολογίας και των πρόσφατων πληθυσμιακών εκρήξεων του Matsucoccus josephi (Homoptera: Matsucoccidae) στην Κρήτη και η πιθανή επίδραση του εντόμου στην ευζωία των ξενιστών Pinus halepensis και Pinus bru7a», με το ποσό των 7.705€.
Δεν θεωρήσαμε αποδεκτό μια τετρασέλιδη έκθεση πεπραγμένων, που μας στάλθηκε με φαξ, από κοινού με μια αίτηση παράτασης του προγράμματος, να μας ανακοινώνεται μετά δύο χρόνια ότι ήταν η παράδοση της μελέτης! Ούτε το γεγονός ότι 1.118,43€, που «περίσσεψαν» από το πρόγραμμα, δόθηκαν για τη μετακίνηση της κ Γούναρη στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου δεν παρουσιάστηκε τίποτε σχετικό με τη μελέτη (σχετικό έγγραφο θα βρείτε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ).

Σεβόμενοι τα χρήματα των μελισσοκόμων, προφανώς και καταγγείλαμε τη μεταξύ μας σύμβαση χρηματοδότησης στον φορέα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και εκεί είναι η αρχή της παρουσιαζόμενης ως δικής μου διαμάχης με την ΕΕΕΜΣ, της οποίας η κ Γούναρη είναι πρόεδρος.
Πιστεύουμε στη συνύπαρξη και στη συνεργασία και το κάνουμε πράξη.
Σε ανταπόδοση της στάσης μας, εισπράττουμε τη λάσπη και τη συκοφαντία, την άρνηση των επιστημόνων της ΕΕΕΜΣ να γράψουν στο περιοδικό των μελισσοκόμων, το έμμεσο σαμποτάρισμα του 5ου Πανελλήνιου Μελισσοκομικού Συνεδρίου …
Είδατε έστω μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΕΕΕΜΣ για το 5ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο;

Είναι άκρως λυπηρό να δίνεται η εντύπωση ότι η ΟΜΣΕ, και δη εγώ προσωπικά, τρέφω εμπάθεια για τους επιστήμονες του κλάδου. Δεν υπάρχει τίποτε προσωπικό, δεν επιτρέπεται προσωπικό όταν εκπροσωπείς ένα θεσμό. Το μόνο που έχω να πω στην ΕΕΕΜΣ, είναι αυτό που λέω πάντα. Σέβομαι απόλυτα το ρόλο τους στο μελισσοκομικό κλάδο κι απαιτώ να κάνουν και εκείνοι το ίδιο και να μην παρεμβαίνουν στην εκπροσώπηση των μελισσοκόμων. Η έρευνα είναι καλή κι απαραίτητη, ζητάμε όμως να είναι ανταποδοτική, τουλάχιστον αυτή που χρηματοδοτείται από τον κανονισμό. Αν αυτές οι δύο απαιτήσεις, τις οποίες θεωρεί αυτονόητες το ΔΣ και η Γενική Συνέλευση της ΟΜΣΕ, με κάνουν εμπαθή, τι να πω, έχουμε χάσει και την κοινή λογική εκτός από το μέτρο;

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι είναι καλύτερο να καθίσουμε και να συζητήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα παράπονα, αιτήματα και προτάσεις, παρά να διεξάγουμε έναν τέτοιο «διάλογο» ή μάλλον μια μάχη ανακοινώσεων μέσα από ιστοσελίδες, περιοδικά και μπλογκ.

Στους καιρούς που ζούμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποκύπτουμε στο διαίρει και βασίλευε, χρέος μας είναι να μείνουμε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε κι αυτά που έρχονται.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Βασίλης Ντούρας

Πρόεδρος ΟΜΣΕ

Σήμερα 6/2/2016 και ώρα 10:00, στο Εργαστήριο Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της εταιρίας παρόντων των μελών που έχουν υπογράφει στην σχετική λίστα. Η γενική συζήτηση συζήτησε/αποφάσισε στα παρακάτω θέματα:


1. Εκλογές

Η συζήτηση αφορούσε τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης των εκλογών.

Αποφασίστηκε η έκδοση ενιαίου ψηφοδελτίου για πρόεδρο και ΔΣ. Ως εφορευτική επιτροπή ορίστηκαν οι: Ροδοπούλου Μαριάννα, Λιόλιος Βασίλειος, Κανέλης Δημήτριος.
Ως καταλυτικές ημερομηνίες καθορίστηκαν οι κάτωθι: ι) Εκδήλωση ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα έως 12/2/2016, ιι) Τελική ημερομηνία αποδοχής ψηφοδελτίων από την εφορευτική επιτροπή 26/2/2016. Λόγω των επικείμενων οικονομικών προβλημάτων αποφασίστηκε για αυτές τις εκλογές η δυνατότητα ψήφου ακόμη και χωρίς την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των μελών.


2. Ενημέρωση από τον παρελθόντα πρόεδρο

Η κ. Γούναρη ενημέρωσε τα παρόντα μέλη σχετικά με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

ι) Ενημέρωση σχετικά με την δημιουργία Εθνικού Μουσείου Μελισσοκομίας. Πρόταση από την εταιρία για την δημιουργία Μουσείου Μελισσκομίας που θα εποπτεύεται από επιτροπή που θα αποτελείται το ΥΑΑΤ, την Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας Σηροτροφίας, το Ι.Γ.Ε., και εκπρόσωπο της οικογένειας Μπίκου.

ιι) Συμμετοχή της εταιρίας σε συνέδρια/ημερίδες. Αποφασίστηκε η εταιρία να μην συμμετέχει σε συνέδρια ημερίδες της ΟΜΣΕ. Σε περιπτώσεις ατομικής συμμετοχής θα πρέπει πρώτα να ενημερώνεται το ΔΣ.

3. Συζήτηση σχετικά με την αναδιοργάνωσης της εταιρίας

Προτάσεις κ. Θρασυβούλου και σχετικές αποφάσεις της ΓΣ πάνω σε αυτές

ι) Κατάθεση προτάσεων στο ΥΑΑΤ από την εταιρία για την τριετία 2017-2019 έως 15 Φεβρουαρίου

Αρχική συγγραφή προτάσεων από τον κ. Ν. Παππά και αποστολή στο ΔΣ για συμπλήρωση.

ιι) Αντίδραση σχετικά με το φυλλάδιο που προτείνει την χρήση απαγορευμένων φαρμάκων και το οποίο διανεμήθηκε σε μελισσοκόμους κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Agrotica 2016 από το ΙΓΕ.

Συγγραφή από τον κ. Θρασυβούλου και διανομή για σχετικές προσθήκες/διορθώσεις στο ΔΣ της εταιρίας. Στην συνέχεια αποστολή του εγγράφου σε όλους τους εμπλεκόμενους μελισσοκομικούς φορείς.

ιιι) Ενημέρωση σχετικά με την διακίνηση γενόσημων φαρμάκων και μελισσοτροφών Συγγραφή από τον κ. Γκόρα και διανομή για σχετικές προσθήκες/διορθώσεις στο ΔΣ της εταιρίας. Στην συνέχεια αποστολή του εγγράφου σε όλους τους εμπλεκόμενους μελισσοκομικούς φορείς.

ιv) Αντίδραση της εταιρίας ως προς το ΥΑΑΤ σχετικά με την έγκριση το μειωμένου ποσού των 60.000 για την έρευνα για το έτος 2016

Άλλες προτάσεις σχετικά με την βελτίωση της εικόνας της εταιρίας

ι) Ενεργοποίηση και ενημέρωση της ιστοσελίδας

ιι) Διοργάνωση ημερίδων/συνεδρίων

ιιι) Συγγραφή από τον κ. Χαριζάνη και την κα. Γούναρη ενός κείμενο με τα κακώς πραγματοποιηθέντων στη μελισσοκομία σήμερα. Ενημέρωση των μελών και στην συνέχεια δημοσιοποίηση του.


Θεσαλονίκη 6.2.2016