Αλέξανδρος Σαββίδης: Έφερα την Πελοπόννησο στην Θράκη... με σύστημα υποστήριξης μελισσιών τον χειμώνα VIDEO - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Αλέξανδρος Σαββίδης: Έφερα την Πελοπόννησο στην Θράκη... με σύστημα υποστήριξης μελισσιών τον χειμώνα VIDEO


Ένα θέμα που νομίζω έρχεται από τα παλιά θα αναπτύξει σήμερα ο MELISSOCOSMOS φίλες και φίλοι.
Πρόκειται για την Θερμική υποστήριξη μελισσιού το χειμώνα.
Με λίγα λόγια είναι ένα πείραμα όπου στην κυψέλη τοποθετούμε εσωτερική θέρμανση, και παρακολουθούμε την εξέλιξη του σμήνους κυρίως σε μέρη με βαρύ χειμώνα όπου δυσκολεύονται τα μελίσσια, π.χ βορείου Ελλάδας, Θράκη κτλ.
Πριν αρχίσω να εξηγώ όμως επιβάλλεται να πω ότι πριν 6-7 χρόνια θυμάμαι είχα ξαναδιαβάσει σχετικό πείραμα σε Ελληνικό μελισσοκομικό blog.
Τα χρόνια είναι πολλά και δεν θυμάμαι που το διάβασα, δεν είμαι σίγουρος.
Νομίζω όμως ότι το πείραμα είχε γίνει στην Αττική και τελικά το αποτέλεσμα δεν ήταν ενθαρρυντικό αφού δεν έδωσε αξιόλογα αποτελέσματα ως προς τον πληθυσμό και την ανάπτυξη του σμήνους την άνοιξη.
Γιατί προφανώς σε ζεστά κλίματα το μελίσσι δεν χρειάζεται περαιτέρω θέρμανση.
Αυτή την φορά όμως έχουμε εντελώς διαφορετική κατάσταση.


Το πείραμα πραγματοποιείτε στην Κομοτηνή από τον μελισσοκόμο Αλέξανδρο Σαββίδη, δηλαδή σε ένα μέρος που τον χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει κατά πολύ και τα μελίσσια δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να ξεχειμωνιάσουν.

Έτσι η προσπάθεια αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν νομίζετε;
Ποιος ξέρει λοιπόν πως θα ανταποκρίνονταν ένα μελίσσι αν εσωτερικά της κυψέλης υπήρχε πηγή θερμότητας την ίδια ώρα που έξω η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή ή και κάτω από το μηδέν;

Άραγε οι μέλισσες θα διατηρούσαν γόνο με αυτή την μέθοδο, θα είχε το μελίσσι τελικά περισσότερο πληθυσμό στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη;
Ή θα είχε το τελείως αντίθετο αποτέλεσμα;
Δηλαδή οι μέλισσες να μπερδεύονται να νομίζουν ότι ήρθε η άνοιξη και να πετάγονται έξω στο κρύο;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα λογικά που ζητούν απαντήσεις.

Το πείραμα ωστόσο πραγματοποιήθηκε και μας έδωσε ήδη κάποια χρήσιμα στοιχεία.

Για το 2016 χρησιμοποιήθηκαν 12 μελίσσια, ενώ για το 2017 σχεδιάζεται να γίνει σε 200 μελίσσια.

Χρησιμοποιήθηκαν μελίσσια με διάφορες δυναμικότητες, από ενάμισι έως εφτά πλαίσια κόσμο ώστε να διαπιστωθεί πως ανταποκρίνονται ανάλογα με τον πληθυσμό.

Καταρχήν ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα μελίσσι με μόλις ενάμισι τελάρο πληθυσμό, και αυτό όχι τυχαία, αλλά γιατί ακριβώς ένα τέτοιο μελίσσι στις συνθήκες του χειμώνα της Κομοτηνής δεν θα τα κατάφερνε.
Πάνω στα πλαίσια των μελισσιών τοποθετήθηκαν όργανα που που μετράνε την θερμοκρασία και την υγρασία ώστε να έχουμε δεδομένα και να κρατάμε σημειώσεις.

Χρησιμοποιήθηκαν θερμαντικές πλάκες, ως πηγή θερμότητας, που προσαρμόστηκαν σε κάθετα μονωτικά φελιζολ και ήταν συνδεδεμένες με μετασχηματιστή, ενώ πάνω από τα πλαίσια υπήρχε ναύλον ώστε να μην έχουμε διαρροή της θερμότητας.
Επίσης χρησιμοποιήθηκε θερμαντικό ναύλον δαπέδου, που κόπηκε κομμάτια, και τοποθετήθηκε πάνω στα πλαίσια και συνδέθηκε με τον μετασχηματιστή.
Στα μελίσσια που η πηγή θερμότητας ήταν το θερμαντικό ναύλον φυσικά δεν χρησιμοποιήθηκαν θερμαντικές πλάκες.
Το θερμαντικό ναύλον δαπέδου μπορούμε να το βρούμε και στην Ελλάδα, ενώ οι θερμαντικές πλάκες είναι ειδικές για μελίσσια και ήρθαν από την Ρωσία.

Είναι σύστημα που λειτουργεί με 12V και χρειάζεται μετασχηματιστή ώστε να μετατρέψει τα 220V σε 12V.
Οι πλακέτες είναι των 15W ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλακέτες των 7W, επιπλέον να πω ότι σχεδιάζεται να λειτουργεί και με μικρούς ηλιακούς συλλέκτες στο μέλλον ώστε να μπορεί να υπάρχει ρεύμα οπουδήποτε έχουμε το μελισσοκομείο μας.

Το πείραμα αυτό αναπτύχθηκε στην Ρωσία προκειμένου τα μελίσσια της Σιβηρίας να μπορούν να ξεχειμωνιάζουν έξω χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθούν μέσα σε αποθήκες με θέρμανση για προστασία από το κρύο.
Επίσης έχει δοκιμαστεί και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά σε μελισσόσπιτα, κι όχι σε κυψέλες.

Στο πείραμα υπήρχε η δυνατότητα αυξομείωσης της θερμοκρασίας προκειμένου να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε διαφόρους παραμέτρους.
Για παράδειγμα, όταν ξεκινήσαμε το πείραμα τα μελίσσια ήταν ξεγονιασμένα και σφαιρομένα.
Έτσι όταν δώσαμε μια θερμοκρασία 20C στο εσωτερικό της κυψέλης όλη η βαρρόα που ήταν χωμένη στους δακτυλίους των μελισσών έφυγε και εμφανίστηκε πάνω στις μέλισσες να κόβει βόλτες...
Και έτσι όπως ήταν εκτεθειμένη όταν της κάναμε καταπολέμηση με τον ομιχλοποιητή έπαθε την νίλα του Δράμαλη...

Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν εντυπωσιακό.

Το πείραμα ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου.
Ξεκινήσαμε παρέχοντας στα μελίσσια θερμοκρασία 12C για συντήρηση.
Διαπιστώσαμε ότι σε αυτή την σταθερή θερμοκρασία τα μελίσσια δεν είχαν γόνους, αλλά είχαν εξοικονόμηση σε τροφές της τάξης του 80%.
Αυτό συνέβη επειδή τα μελίσσια δεν χρειάζονταν να καταναλώνουν πολλές τροφές για να παράγουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόντουσαν.
Όταν τα μελίσσια άρχισαν να φέρνουν τις πρώτες γύρες και να ρίχνουν τα πρώτα αβγά, πήγαμε την θερμοκρασία στους 20C.

Εκεί είδαμε θεαματική αύξηση του γόνου σε σχέση με μελίσσια ίδιας δυναμικότητας που δεν είχαν θέρμανση.
Το μελίσσι που ήταν ενάμισι πλαίσιο και δεν θα επιβίωνε καν στην Κομοτηνή  έφτασε να έχει ένα πλαίσιο γόνο ξύλο με ξύλο.
Η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε σε όλα τα μελίσσια, πχ το 7αρι να έχει πέντε γόνους γεμάτα τα πλαίσια ξύλο με ξύλο, το 5αρι μελίσσι τρεις γόνους γεμάτα τα πλαίσια ξύλο με ξύλο κτλ.
Καταγράψαμε πως ήταν ραγδαία και πρώιμη  η αύξηση του πληθυσμού καθώς και θεαματική μείωση και θνησιμότητα των μελισσών από τα σπόρια της Νοζεμίασης.
Αυτό γιατί τα ζεστά μελίσσια έχουν καλύτερο μεταβολισμό και ο οργανισμός των μελισσών δυναμώνει και αντιστέκεται στην ασθένεια.
Η οικονομία σε τροφές ήταν εντυπωσιακή, αφού διαπιστώσαμε ότι σε 2 μήνες το καθένα μελίσσι αρκέστηκε στην κατανάλωση 1 λίτρου σιροπιού παρά τους γόνους.
Επίσης παρατηρήσαμε την τέλεια προσαρμογή των μελισσών.
Δηλαδή παρα τους σταθερούς 20C οι μέλισσες δεν έβγαιναν σε μη πτήσιμο καιρό.
Η υγρασία εντός της κυψέλης δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από το 74%.
Οι 20C θερμοκρασία θεωρήσαμε ότι ήταν η ιδανική καθώς σε υψηλότερη οι μέλισσες αρχίζουν να ψάχνουν για νερό.
Το πείραμα θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο που οι μέλισσες δεν θα χρειάζονται θέρμανση, ενώ πιστεύουμε ότι η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για πολύ πρώιμη βασιλοτροφία.
Ως αρνητικό στοιχείο καταγράφεται η κατανάλωση ρεύματος, όμως αν λάβει κανείς υπόψιν της οικονομίας που γίνεται από τις τροφές, θα δει ότι τελικά έχουμε 10 φορές μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων.
Φίλες και φίλοι, αυτά είπε ο Αλέξανδρος Σαββίδης στον Μόσχο Ντιώνια και μεταφέρθηκαν στον MELISSOCOSMO.
Τους ευχαριστώ πολύ και τους δυο.
Η μέθοδος καταγράφηκε και είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ είμαστε και εμείς περίεργοι να δούμε πως θα προχωρήσει.
Αναμένοντας εξελίξεις λοιπόν ευχόμαστε όλα να πάνε καλά.
Δείτε το βίντεο.

MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών