"Γκιόσα" η... βασίλισσα της Αργολίδας - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

"Γκιόσα" η... βασίλισσα της Αργολίδας


Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να πας στο βουνό, να δεις τα μελίσσια σου να δουλεύουν στα έλατα, να τα επιθεωρήσεις, και μετά κουρασμένος να πας σε μια παραδοσιακή ταβέρνα να φας ψητό αρνί, γουρουνόπουλο ή προβατίνα και να ξεδιψάσεις με μια κρύα μπύρα απολαμβάνοντας το καταπράσινο τοπίο.
Αν δεν δουλεύει ο έλατος όχι όρεξη να φας δεν έχεις μα φεύγεις ζοχαδιασμένος και ούτε να ακούς δεν θες για το μέρος.
Η σημερινή ανάρτηση είναι για το γούρι, για να παίρνουμε ιδέες του πως θα περάσουμε μια ωραία ημέρα στα βουνά μετά την δουλειά.Γκιόσα: Η πραγματική σημασία της λέξεως είναι η παρδαλή κατσίκα ή προβατίνα, άνω των 6 ετών, που δεν γεννάει πια. Υβριστικά χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός άσχημη γυναίκας προχωρημένης ηλικίας. Κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τα αρβανίτικα [gjosa, γίδα].

Για τους κρεατοφάγους Αργολιδείς όμως δεν είναι τίποτε άλλο από το καλύτερο καλοκαιρινό πιάτο, που συνοδεύετε βεβαία από παγωμένη μπύρα ή κρασί, τρώγεται ζεστή η κρύα σε λαδόκολλα με μπόλικο αλάτι και πιπέρι, ενώ οι ντόπιοι θεωρούν απαραίτητο και το σκόρδο!!!


Όλο το καλοκαίρι στην Αργολίδα και περισσότερο στα χωριά του πρώην δήμου Μιδέας η Γκιόσα είναι στη ημερήσια διάταξη. Για το ψήσιμο της χρειάζονται πολλά πτυχία γιαυτό τη καλή Γκιόσα θα την βρεις σε "επιστήμονες" του είδους.

«Επισκεφθείτε τα «γκιοσάδικα» στις Λίμνες ,το Αραχναίο το Αγγελόκαστρο τον Αγιάννη την Μιδέα και αλλού στην Αργολίδα όπου κάθε χρόνο, από την Κυριακή του Θωμά, έως μέσα Σεπτεμβρίου (συνήθως), είναι η καλύτερη εποχή για τα παραδοσιακά εστιατόρια της περιοχής να ετοιμάσουν , με τον μοναδικό τους τρόπο, την γκιόσα , ψημένη σε πετρόχτιστο φούρνο.


Πλησιάζοντας, η μυρωδιά προμηνύει τι «μέλλει γενέσθαι» και αποχωρώντας …δεν είστε σε θέση να σκέφτεστε καθώς η γαστριμαργική σας εμπειρία και το ντόπιο κρασί δεν σας το επιτρέπουν».

ΠΗΓΗ
http://www.argolikeseidhseis.gr/