Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και πως να τα αποφύγετε - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και πως να τα αποφύγετε


Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: To FDA είπε ναι στα Δηλητήρια
Οι Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φαίνεται ελκυστικές σαν εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη, δεδομένου ότι ουσιαστικά δεν προσθέτουν στη διατροφή σας, γιατί δεν περιέχουν θερμίδες.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κλάσμα σε σχέση με την ποσότητα της κανονικής ζάχαρη που χρησιμοποιείτε συνήθως.
Αλλά εδώ υπάρχει σοβαρά μια μεγάλη παγίδα:
– παρόλο που είναι επικίνδυνα εμφανίζονται παντού.Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε μεταποιημένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των επιτραπέζιων γλυκαντικών, σε κουλουράκια, αναψυκτικά, σε ποτά, σε μίγματα σκόνης, καραμέλες, πουτίγκες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, μαρμελάδες και ζελέ, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και δεκάδες άλλα τρόφιμα και ποτά.
Αυτό που είναι πραγματικά τρομακτικό είναι ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν γίνει επίσης από τις πιο δημοφιλείς στο σπίτι.
Όλο και περισσότεροι ενώ μαγειρεύουμε στο σπίτι χρησιμοποιούμε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και μάλιστα με ενθουσιασμό, νομίζοντας ότι είναι υγιείς εναλλακτικές λύσεις αντί της κανονικής επιτραπέζιας ζάχαρης.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, οι πληροφορίες που έχουμε γύρω από αυτό το θέμα μας προκαλούν πραγματικά σύγχυση.
Στη δεκαετία του 1970 και του ’80, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μας προειδοποιούσε για τους κινδύνους για την υγεία των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών. Μπορούσαμε ακόμη να διαβάσουμε και επισημάνσεις στο πίσω μέρος από τα «ροζ» πακέτα ότι αυτό είναι ένα δυνητικά καρκινογόνο προϊόν.
Όμως όλα είναι διαφορετικά τώρα.

Παρά το πλήθος κλινικών και εργαστηριακών ενδείξεων που δείχνουν τις επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία που προκαλούν αυτές οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε τώρα ότι είναι ασφαλείς.
Η επίσημη θέση της FDA και του Εθνικού Ινστιτούτου του Καρκίνου είναι ότι δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν ασθένειες.
Απίστευτο.

Και μην σκεφτείτε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι τα σιρόπια καλαμποκιού είναι ασφαλή, παρά την έντονη προσπάθεια και το καλό μάρκετινγκ της Εθνικής Ένωσης καλλιεργητών καλαμποκιού. Αυτές οι γλυκαντικές ουσίες είναι δημοφιλείς επειδή είναι φθηνές και άμεσα διαθέσιμες, όλο τον χρόνο.
Κανένας αληθινός σεφ με σώας τας φρένας δεν θα τα χρησιμοποιούσε ποτέ, το αντίθετο μάλιστα.
Σίγουρα, τα περισσότερα προ συσκευασμένα που παράγονται και κυκλοφορούν από την βιομηχανία τροφίμων βασίζονται στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, αλλά μόνο και μόνο επειδή αυτό είναι ένας εύκολος δρόμος για κέρδη.


Πώς μπορείτε να Αποφύγετε αυτές τις επικίνδυνες χημικές Γλυκαντικές ουσίες;
Το πρώτο βήμα είναι το πιο εύκολο: απλά δεν χρησιμοποιούμε εκείνα τα μικρά προ συσκευασμένα πακέτα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Ακόμα καλύτερα αποφεύγουμε όλον εκείνο τον τομέα στο σούπερ μάρκετ εντελώς.
Το επόμενο εμπόδιο είναι λίγο πιο δύσκολο να ξεπεραστεί καθώς περιφερόμαστε στους διαδρόμους.
Η αλήθεια είναι, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα επεξεργασμένα σάκχαρα υπάρχουν σε σχεδόν κάθε προ συσκευασμένα και κονσερβοποιημένο είδος τροφίμων, που είναι πολύ δύσκολο να τα αποφύγουμε.

Φυσικά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην αγοράσετε κάτι που είναι προ συσκευασμένα ή σε κονσέρβα.
Βέβαια, αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση και ένα δύσκολο κομμάτι, ειδικά αν έχετε έναν σφιχτό προϋπολογισμό.
Έτσι, αν πρέπει να αγοράσετε προ συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα για οικονομικούς λόγους, τουλάχιστον κάντε το έχοντας αυτή την γνώση.
Αποκτήστε τη συνήθεια να ψάχνετε στο πίσω μέρος των ετικετών των προϊόντων, για τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα επεξεργασμένα σάκχαρα τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο συστατικών.
Όσο πιο κοντά είναι στην αρχή της λίστας, τόσο υψηλότερη η ποσότητα που συμπεριλαμβάνεται. Σε γενικές γραμμές, αγοράζουμε μόνο προϊόντα που έχουν αυτές τις ουσίες στο τέλος της λίστας συστατικών, ή ακόμα καλύτερα, δεν τις αναφέρουν καθόλου.

Εδώ είναι δύο δείγματα ετικετών. Αν έπρεπε να αγοράσετε ένα προϊόν, ποιό θα επιλέγατε;

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ρύζι, ζάχαρη, σιτάρι ολικής αλέσεως, σταφίδες, δημητριακά ρυζιού [ΡΥΖΙ, ζάχαρη, αλάτι, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, Βύνη αρωματικά, σίδηρος], ΑΛΑΤΙ, σουκραλόζη

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ρύζι, ζάχαρη, σιτάρι ολικής αλέσεως, σταφίδες, ημερομηνίες, βρώμη, ΑΛΑΤΙ, σουκραλόζη

Αν έχετε πάρει το προϊόν με την 2η ετικέτα, επιλέξατε σοφά. Χρησιμοποιεί ολόκληρη βρώμη αντί για δημητριακά ρυζιού και δεν περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Δυστυχώς, και τα δύο περιέχουν την τεχνητή γλυκαντική ουσία σουκραλόζη. Αλλά σύμφωνα με την θεωρία του μικρότερου κακού, η ετικέτα στα δεξιά είναι καλύτερη.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και ανεπιθύμητες παρενέργειες
Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει τις πιο κοινές τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα μεταποιημένα σάκχαρα, μαζί με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους: 1


Παρακαλώ σημειώστε:
Μια νέα κατηγορία των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών είναι οι αλκοόλες της ζάχαρης, όπως η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες που να έχουν τεκμηριωθεί για αυτές.

Σκεφτείτε λοιπόν, όλα τα παραπάνω, μαζί και την επεξεργασία, αλλά και τις υπόλοιπες χημικές ουσίες που βάζουν στα τρόφιμα, για το τι μεγέθους διατροφική ανθυγιεινή βόμβα μιλάμε!!
Σκεφτείτε επίσης, πως όλα αυτά τα χρησιμοποιούμε, εν αγνοία μας, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο πολύ ταλαιπορούμε και δυσκολευουμε τον οργανισμό μας, που εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή ΔΕΝ θα μπορεί πια να αντεπεξέλθει, με αποτέλεσμα να ασθενεί, αλλιώς Με σωστή διατροφή, δεν θα υπήρχε ιατρική, διότι δεν θα υπήρχαν αρρώστιες – Ιπποκράτης
Γλυκαντικές ουσίες Ποιές είναι ασφαλείς στη χρήση;
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές ασφαλείς, φυσικές γλυκαντικές ουσίες διαθέσιμες. Εδώ είναι μια λίστα με τις κορυφαίες επιλογές μας για γλύκανση στην διατροφή και στις συνταγές σας:

Σιρόπι βύνης κριθαριού
Μελάσες,
Χαρουπόμελο,
Σιρόπι Καφέ ρυζιού
Ζάχαρη χουρμαδιάς,
Χυμός σταφυλιού,
Πετιμέζι,
Χυμός από ζαχαροκάλαμο
Μέλι
Σιρόπι σφενδάμου
Στέβια
Michael A. Smith, MD
Επιμέλεια Ευαγγέλου Μαριάννα βιοχημικός Μsc


Πηγή: fytro.wordpress.com