Μετκάλφα (Metcalfa pruinosa) το έντομο που γεμίζει ασφυκτικά τις κυψέλες μέλι - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Μετκάλφα (Metcalfa pruinosa) το έντομο που γεμίζει ασφυκτικά τις κυψέλες μέλιΤο μετ κάλφα ξεκινάει στον Νέστο.
Ας θυμηθούμε ξανά περί τίνος πρόκειται!!!

Φίλες και φίλοι ο MELISSOCOSMOS όπως ήδη σας υποσχέθηκε σας δίνει σήμερα μια μεγάλη μελισσοκομική ευχάριστη είδηση που όμοια της δεν υπάρχει ίσως εδώ και δεκαετίες.
Πρόκειται για την έλευση και στην Ελλάδα του εντόμου Metcalfa pruinosa, που παράγει τεράστιες ποσότητες εκλεκτού μελιού.
Το Metcalfa pruinosa είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο που συναντάται σε μεγάλη ποικιλία δέντρων και θάμνων, τρέφεται με τους βλαστούς του και απεκκρίνει μια μελιτώδη ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες και την μετατρέπουν σε μέλι.
Λέγεται μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του MELISSOCOSMOU πως η εξέταση που έγινε σε Ελληνικό μέλι από Metcalfa pruinosa από τον καθηγητή Ανδρέα Θρασυβουλου ότι έδειξε πως πρόκειται για μέλι ανωτέρας ποιότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα μελιτώματα που παράγει η χώρα.


Επιπλέον, οι ποσότητες μελιού που παράγει το έντομο αυτό, η διάρκεια μελιτωεκρισης και η ποικιλία από πολλά και διαφορετικά δέντρα και φυτά το κάνουν ασυναγώνιστο.
Το έντομο αυτό προέρχεται από την Αμερική και έκανε την εμφάνιση του στην Ευρώπη πριν 30 χρόνια από την Ιταλία και σταδιακά εξαπλώθηκε, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και τακτοποιήθηκε και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα πεταλουδακι όπου γεννά στα δέντρα τα αβγά του και ακολουθείται η γνωστή διαδικασία μεταμορφώσεων του σε έντομο.
Έχει έναν μόνο αναπαραγωγικό κύκλο τον χρόνο, όπου μικρά και μεγάλα έντομα ρουφάνε χυμούς από τα δέντρα και τα φρούτα και εκκρίνουν μελίτωμα.


Το δε μελίτωμα όπως είπα μαζεύουν με λαιμαργία οι μέλισσες και το μετατρέπουν σε ένα παχύρρευστο κοκκινωπό εξαιρετικής ποιότητας μέλι.


Στην Ιταλία Ίδη παράγονται μεγάλες ποσότητες μελιού προερχόμενες από Metcalfa pruinosa και αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επικοινωνία του MELISSOCOSMOU με Ιταλούς μελισσοκόμους υποστήριξαν πως συχνά η μέση παραγωγή ανα κυψέλη από μελίτωμα μέτκαλφα ξεπερνάει τα 50 κιλά.


Ωστόσο πρέπει και να τονίσω ότι δεν είναι όλα τόσο ρόδινα, αφού το έντομο Metcalfa pruinosa προκαλεί σημαντικές ζημιές και σε αγροτικές καλλιέργειες κυρίως ακτινιδίων και αμπελιών και οι αγρότες το βομβαρδίζουν κυριολεκτικά να το ξεκανουν με χημικά κυρίως αφού οι φυσικοί του εχθροί στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι.


Η αντιμετώπιση του πλέον δεν είναι πολύ δύσκολη αφου βρέθηκε ότι με ψεκασμό ζεόλιθου το έντομο δεν πλησιάζει τις καλλιέργειες. Έτσι απλά και βιολογικά.

Το Metcalfa pruinosa προσβάλει μια σειρά από αγροτικές καλλιέργειες και δέντρα όπως μηλιά, ροδακινιά, λεμονιά, πορτοκαλιά, καρυδιά, συκιά, ελιά, ακτινίδια, βερικοκιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά και καλλωπιστικούς θάμνους.
Ωστόσο παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένα χρήσιμο έντομο για την μελισσοκομία.
Ο εμβολιασμός μιας περιοχής είναι ευκολότατη υπόθεση.
Ωστοσο δεν ξερω ποσο ηθικό ειναι εκουσια οι μελισσοκομοι να απελευθερωσουν το εντομο σε μια περιοχη.

Απο την αλλη ομως...
Και πόσο ηθικό είναι όταν βλέπεις τον αγρότη να ψεκάζει μέσα στο μεσημέρι προκείμενου αυτός να προστατέψει την καλλιέργεια του για να τα οικονομήσει καταστρέφοντας όμως τον μελισσοκόμο;

Ίσως το Metcalfa pruinosa ήρθε για να ισορροπήσει κάπως αυτό το θέμα, αν και αυτό ακούγεται κάπως σκληρό.

Οι περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Metcalfa pruinosa στην Ελλάδα μέχρι αυτή την στιγμή είναι η Κέρκυρα και στην βόρεια Ελλάδα στην περιοχή κοντά στον Νέστο.
Μελισσοκόμος μάλιστα που επικοινώνησε με τον MELISSOCOSMO με ενημέρωσε ότι τα μελίσσια κυριολεκτικά χτίζουν καπάκια, ότι ρίχνουν τρελούς γόνους και δυναμώνουν πολύ σε αντίθεση με αλλες μελιτωφοριες που αδυνατίζουν τα Μελίσσια.
Από την συγκεκριμένη περοχη ήταν το δείγμα που εστάλη στον κύριο καθηγητή μάλιστα.
Θα ελεγα πως αν υπάρχουν μελισσοκόμοι σε μερικές περιοχές που απορούν από που συλλέγουν οι μέλισσες τους, πως τότε δεν αποκλείεται η απάντηση να κρύβεται σε αυτό εδώ το άρθρο...


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών