1985: Οι καθηγητές Υφαντίδης και Θρασυβούλου εκθειάζουν μαλάθειο και ασουντόλ με στοιχεία...Λίγα χρόνια αργότερα αυτά απαγορεύτηκαν!!! Τι συνέβη; - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

1985: Οι καθηγητές Υφαντίδης και Θρασυβούλου εκθειάζουν μαλάθειο και ασουντόλ με στοιχεία...Λίγα χρόνια αργότερα αυτά απαγορεύτηκαν!!! Τι συνέβη;


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                        ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

                                                                     Θεσσαλονίκη 22.5.1985
                                                     Των κ. Μ. Υφαντίδη και Α. Θρασυβούλου
                                                                    Μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ

Προς κύριον Τοπαλίδην Νικόλαον
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΣ

Σχετικά με τον κίνδυνο ρύπανσης του μελιού από διάφορα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της βαρρόα επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Το εργαστήριο μελισσοκομίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας για την συνολική αντιμετώπιση του βαρρόα, ανέλυσε υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα  του επίκουρου Καθηγητή κ. Ανδρέα Θρασυβούλου δείγματα μελιού και κεριού από Έλληνες μελισσοκόμους που χρησιμοποιούν τα φάρμακα Μαλάθειο και Ασουντόλ.

Από τα 66 συνολικά δείγματα μελιού, 8 βρέθηκαν να περιέχουν μαλάθειο και 2 ασουντόλ, σε συγκεντρώσεις που βρίσκονται μάλιστα μέσα στα ανεκτά όρια  του Κώδικα Τροφίμων του Διεθνή Οργανισμού Υγείας.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι, ειδικά για το μέλι ως τροφή του ανθρώπου, δεν έχουν προσδιοριστεί νομοθετικά τα όρια ανοχής του σε συγκεντρώσεις εντομοκτόνων.
Αυτό απλά σημαίνει ότι το μέλι νομοθετικά τουλάχιστον δεν επιτρέπεται να περιέχει εντομοκτόνα σε οποιαδήποτε συγκέντρωση.


Ανεξάρτητα πάντως από το αν οι συγκεντρώσεις του μαλαθείου και ασουντόλ που προσδιορίστηκαν στις αναλύσεις μας στο μέλι θεωρούνται ότι γίνονται ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως θεωρείται ότι συμβαίνει όταν καταναλώνονται άλλα και μάλιστα πρώτης ανάγκης προϊόντα, όπως γάλα, κρέας, αυγά, φρούτα, κτλ  επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος από το μαλάθειο είναι μικρότερος σε σύγκριση με άλλα εντομοκτόνα.
Αν επιπλέον ληφθεί υπόψη ότι το άκαρι βαρρόα δεν έχει δείξει μέχρι τώρα σημάδια αντοχής στο μαλάθειο και ότι το φάρμακο αυτό εγκρίθηκε ήδη από το Ανώτατο Συμβούλιο Γεωργικών Φαρμάκων Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ , τότε γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταφεύγει ο Έλληνας μελισσοκόμος στην χρησιμοποίηση άλλων παρασιτοκτόνων.

Η ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση φαρμάκων στα μελίσσια πρέπει να σταματήσει.
Ο κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή μελιού είναι άμεσος και μπορεί να προέρχεται είτε από τα ίδια τα φάρμακα είτε από τα προϊόντα διάσπασης τους.

Κάθε νέο φάρμακο πριν φτάσει στον μελισσοκόμο θα πρέπει να περνά από ορισμένα στάδια ελέγχου που αφορούν α) την τοξικότητα του για το παθογόνο αίτιο, β) την τοξικότητα του για το μελίσσι (γόνο, πληθυσμό) και γ) την υπολειμματικότητα του στο μέλι και στα άλλα προϊόντα του μελισσιού, βασιλικό πολτό, γύρη, κερί.
Τα ευρήματα που αφορούν την τρίτη περίπτωση θα συσχετίζονται και με βιβλιογραφικά δεδομένα για τον βαθμό καρκινογένεσης στον άνθρωπο.
Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία που θα τίθενται από τους επιστήμονες ερευνητές στην διάθεση του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ,  θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται το νέο φάρμακο.

Στην χώρα μας έχουν εγκριθεί ως σήμερα με την πιο πάνω διαδικασία το μαλάθειο και το φόλβεξ-4.

Το Κ-79 και το τακ-τικ βρέθηκε ότι προκαλούν καρκίνο σε ποντίκια, ενώ το ασουντόλ ήταν αιτία να παρουσιαστεί γλαύκωμα στα πειραματόζωα με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η κυκλοφορία τους σε πολλές χώρες.

Μ. Υφαντίδης & Α. Θρασυβούλου
                   καθηγητών


Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Το κείμενο αυτό το βρήκα ως εξαιρετικά ενδιαφέρον, γι αυτό το αντέγραψα πλήρως, και το αναδημοσίευσα.
Ομολογώ όμως ότι με μπέρδεψε αρκετά.
Γιατί σε αυτό διαβάζουμε κάποια αντιφατικά πράγματα.
Βλέπουμε πχ ότι το Ασουντόλ δεν άφησε υπολείμματα στα Ελληνικά μέλια που εξετάστηκαν, μα άδεια δεν πήρε καθώς βρέθηκε ότι βλάπτει την υγεία.
Λίγα χρόνια αργότερα η δραστική του ουσία το κουμαφώς-coumaphos επιτράπηκε σε πάρα πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα μέσω της Bayer.
Το τακ-τικ πάλι δεν πήρε έγκριση γιατί κάνει κακό στην υγεία, αλλά και αυτό λίγα χρόνια αργότερα η δραστική του ουσία amitraz επιτράπηκε στις περισσότερες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Αντιθέτως το μαλάθειο το οποίο βρέθηκε να είναι το πιο ασφαλές από όλα τα σκευάσματα και αρχικά πήρε έγκριση στην Ελλάδα, λίγα χρόνια αργότερα απαγορεύτηκε εντελώς η κυκλοφορία του στην χώρα.

Δυστυχώς αδυνατώ να καταλάβω πως γίνεται να αλλάζουν έτσι τα δεδομένα μέσα σε λίγα χρόνια.
Τα πάνω ήρθαν κάτω, το άσπρο έγινε μαύρο, και ανάθεμα με αν μπορώ να καταλάβω που κρύβεται η αλήθεια και που το ψέμα, πιο είναι το σωστό και πιο το λάθος.
Νομίζω ότι πολλά παίχτηκαν, συμφέροντα και εταιρείες πρέπει να μπήκαν στην μέση και το άσπρο έγινε μαύρο.
Είναι καλό να διαβάζουμε τέτοια άρθρα πάντως, και να βγάζουμε τα συμπεράσματα μας.


MELISSOCOSMOS