Τι είχε η μελισσοκομία ως βοήθεια από το κράτος πριν ιδρυθεί η ΟΜΣΕ και τι έχει σημερα; Τι ενισχύσεις έπαιρνε ο μελισσοκόμος στην προ ΕΟΚ και Ε.Ε εποχή και τι παίρνει σήμερα; Μέρος δεύτερο... - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016

Τι είχε η μελισσοκομία ως βοήθεια από το κράτος πριν ιδρυθεί η ΟΜΣΕ και τι έχει σημερα; Τι ενισχύσεις έπαιρνε ο μελισσοκόμος στην προ ΕΟΚ και Ε.Ε εποχή και τι παίρνει σήμερα; Μέρος δεύτερο...


 Φίλες και φίλοι ο MELISSOCOSMOS δεν περνάει ημέρα που να μην ψάχνει, που να μην ενημερώνεται, που να μην ετοιμάζει άρθρα.
Πολλά από αυτά είναι απλά ενημερωτικά.
Έτσι για να προβληματιζόμαστε.
Από το εξωτερικό, ή το εσωτερικό, από το μακρινό παρελθόν μέχρι το σήμερα.
Έχει μεγάλη γκάμα αναζητήσεως.
Αυτή την φορά θα σας ταξιδεύσει πίσω στο 1972.
Γιατί εκεί;
Γιατί τότε δεν υπήρχε ομοσπονδία να παλεύει για τα προβλήματα μας, και γι αυτό η μελισσοκομία ήταν στο έλεος του Θεού.
Και γιατί τότε ήμασταν εκτός Ε.Ε, και δεν παίρναμε αγροτικές επιδοτήσεις.

Είναι όμως έτσι;


Μήπως το έλεος του Θεού έκανε πολύ καλύτερη δουλειά από την Ομοσπονδία;
Μήπως οι επιδοτήσεις που παίρναμε τότε ήταν πολύ περισσότερες από ότι σήμερα που υποτίθεται μπήκαμε στην Ευρώπη και είδαμε άσπρη μέρα;

Κι αν ισχύει το δεύτερο;
Αν με την ομοσπονδία πάμε χειρότερα, κι αν με την Ε.Ε εισπράττουμε λιγότερα τότε τι πρέπει να γίνει;

Όμως όλα αυτά δεν τα λέει ο Ξεσφίγγης, από το μυαλό του.
Έπεσαν στα χέρια μου επίσημα στοιχεία του 1972.
Και τα δημοσιεύω.

Πάμε να τα δούμε λοιπόν.

Το κράτος ενθαρρύνει βοηθάει και προστατεύει τον Έλληνα μελισσοκόμο στην προσπάθεια του για εκσυχρονισμό της μελισσοκομικής του επιχείρησης με τα επόμενα μέτρα και μέσα:

1. Με νομοθετήματα και διοικητικές αποφάσεις, νόμος 6238/34 περί βελτιώσεως της μελισσοκομίας, Ν.3686/57 περί ατελούς εισαγωγής μαζεμάτων ζάχαρης και κεριού, για κατασκευή τεχνιτών κηρηθρών.
Διάταγμα της 13/2/35 περί περιορισμού νόσων των μελισσιών κτλ.
Διάταγμα της 30/6/38 περί απαγορεύσεως κοπής και εκκριζώσεως των εις τα γένη θύμος και θύμπρα υπαγόμενων φυτών.
Ν.Δ 966/71 περί χορηγήσεως ζάχαρης εις την μελισσοκομία άνευ δασμού και φόρου καταναλώσεως.
Απόφασις περί μεταφοράς εργατών με φορτηγά αυτοκίνητα 5936/550/70 Υπ Συγκοινωνιών,  περί τυποποιήσεως του μέλιτος 3000/70 του Γ.Χ.Κ και Α.Χ.Σ.

Με την επιδότηση των μέσων παραγωγής, η οποία για το 1972 σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής οικονομικών υποθέσεων αφορά:

α. Οικονομική ενίσχυση 30% και μέχρι του ποσού των 100.000δρχ των μελισσοκόμων οι οποίοι θα ανεγείρουν εργαστήρια, αποθήκες και θα προμηθευτούν μηχανήματα εργαλεία και σκεύη.

β. Οικονομική ενίσχυση 50% και μέχρι του ποσού των 50.000 δρχ των πεπειραμένων μελισσοκόμων οι οποίοι επιθυμούν να ιδρύσουν κτήρια αναπαραγωγής και παραγωγής βασιλισσών, ή να επεκτείνουν ή να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις των μελισσοκομείων τους, υπόστεγα, αποθήκες, να προμηθευτούν κυψελίδια γονιμοποιήσεως βασιλισσών μικροσκόπιο και λοιπά εργαλεία και εφόδια.

γ. Οικονομική ενίσχυση 60 και 80 δρχ κατά κυψέλη Α. και Β. τύπου αντιστοίχως η οποία θα αγοράζεται το 1972 από τους μελισσοκόμους.

δ. Οικονομική ενίσχυση 1 δρχ κατά κηρήθρα μέχρι 1.000 κηρήθρες τις οποίες θα αγοράσουν το 1972 οι μελισσοκόμοι.

ε. Οικονομική ενίσχυση 40% και μέχρι του ποσού των 10.000 δρχ των μελισσοκόμων οι οποίοι θα αγοράσουν το 1972 μελισσοκομικά εργαλεία και εφόδια, μελιτοεξαγωγείς, διαφράγματα, γυρεοπαγίδες, συρματοτεντωτήρες, μελισσοφάρμακα, αντίσκηνα, κ.α.

στ. Οικονομική ενίσχυση μέχρι 50% και μέχρι του ποσού των 5.000 δρχ των μελισσοκόμων οι οποίοι θα αγοράσουν το 1972 μελισσοδέματα, μέχρι 60 δρχ κατά μελισσόδεμα, και βασίλισσες μέχρι 30 δρχ κατά βασίλισσα.

η. Επίσης με την ίδια απόφαση εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, να αναθέσει την εργασία της διαφημίσεως του Ελληνικού μελιού σε διαφημιστικό οίκο και να υπογράψει μετ αυτού την σχετική σύμβαση...

Αυτά τα ωραία είχαμε συνάδελφοι το έτος 1972, όταν ακόμα δεν υπήρχε ΟΜΣΕ και όταν η χώρα μας δεν ήταν στην Ε.Ε και στο Ευρώ.

Νομίζω ότι κάποιοι σήμερα πρέπει να τα διαβάζουν αυτά και να ντρέπονται για την απραξία τους.

Πάει περίπατο δηλαδή το παραμύθι ότι παίρνουμε επιδοτήσεις από την Ε.Ε.
Σήμερα ο MELISSOCOSMOS σας αποκάλυψε ότι επιδοτήσεις υπήρχαν και προ Ε.Ε και μάλιστα περισσότερες, και εισπράττονταν και ποιο εύκολα.
Είχαμε δωρεάν ή χωρίς δασμούς και φόρους ζάχαρη, και επιδοτήσεις για οτιδήποτε ήθελε να κάνει και να αγοράσει ο μελισσοκόμος.
Είχαμε ακόμα και κονδύλι για διαφήμιση του Ελληνικού μελιού.

Και πρόσφατα είχαμε τέτοιο κονδύλι απο την Ε.Ε μα ακούγεται ότι οι διαφημίσεις έγιναν στα μελισσοκομικά περιοδικά για να τις δουν οι μελισσοκόμοι.
Για τέτοια ξεφτίλα μιλάμε.

Το 1972 λοιπόν δεν είχαμε ΟΜΣΕ κι όμως είχαμε μεγαλύτερη μέριμνα από το κράτος υπέρ της μελισσοκομίας.
Και κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα.
Ποιος δούλευε υπέρ της μελισσοκομίας με τόση επιτυχία μάλιστα τότε;

Γιατί σήμερα που τα πακέτα της Ε.Ε διαδέχονται το ένα το άλλο δεν υπάρχει μέριμνα για την μελισσοκομία παρότι υπάρχει Ομοσπονδία που γνωρίζει τα προβλήματα και θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερη στήριξη;
Ποιος δεν δουλεύει σήμερα άραγε υπέρ της μελισσοκομίας;
Το κράτος ή μήπως η ίδια η Ομοσπονδία;

Ως πότε όμως θα αντέχουμε το σκοινί που σφίγγει όλο και περισσότερο τον λαιμό του Έλληνα μελισσοκόμου;
Ως πότε θα τους ψηφίζουμε;

Ως πότε, ως πότε...

Κανένα μέσο μελισσοκομίας, και κανένας μελισσοπατέρας ή ανοιχτομάτης ερευνητής δεν θα σου τα πει αυτά που σου αποκάλυψε σήμερα ο MELISSOCOSMOS να το ξέρεις.
Γι αυτό υπάρχει τόσο μίσος εναντίον του.

Δεν έχω αυταπάτες ότι ένα τέτοιο άρθρο θα σηκώσει τον βαριόκωλο Έλληνα μελισσοκόμο από τον καναπέ του.

Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να φωνάζω, και αυτό κάνω.
Υπομένω στο μεταξύ την μοναξιά αυτού του δρόμου που διάλεξα.
Όμως είναι έντιμος αυτός ο δρόμος, και μου επιτρέπει να κοιτώ στα μάτια τους συναδέλφους μου όταν τυχαία τους συναντώ στον δρόμο....


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών