Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016

Η Νέα Ζηλανδία επέλεξε σαν θέμα τη μέλισσα για να διακοσμήσει το πρώτο παγκοσμίως εξάγωνο ασημένιο νόμισμα με ενσωματομένα κομμάτια κεχριμπάρι


άρθρο του Michael Alexander 
Η Reserve Bank της Νέας Ζηλανδίας παρουσίασε ένα νέο νόμισμα με σκοπό να τιμήσει την μέλισσα (Apis mellifera) . Η μέλισσα είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας προσφέροντας μας μέλι ενώ επικονιάζει τα λουλούδια και τα φυτά που μας παρέχουν την απαραίτητη τροφή.

Η Νέα Ζηλανδία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της μελισσοκομία στον κόσμο. Η μελισσοκομία εισήχθη για πρώτη φορά στο Northland το 1839 ως χόμπι αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε μια ανεπτυγμένη και προσοδοφόρα βιομηχανία. Σήμερα οι μέλισσες επικονιάζουν περίπου το ένα τρίτο των βρώσιμων καλλιεργειών καθιστώντας την μέλισσα απαραίτητη στη γεωργία.

Αυτό το συλλεκτικό-αναμνηστικό κέρμα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον χρήσιμο ρόλο που παίζει η μέλισσα στην παραγωγή τροφίμων.Το εξάγωνο κέρμα παράγεται από την BH Mayer’s Mint GmbH για λογαριασμό της Reserve Bank της Νέας Ζηλανδίας και έχει σχεδιαστεί από τη Hannah Stancliffe-White. Η μία πλευρά απεικονίζει τμήμα κερήθρας με τα χαρακτηριστικά εξάγωνα όπου η μέλισσες εκκολάπτονται και αποθηκεύουν τις τροφές τους και πάνω στην κερήθρα αποτυπώνεται τρισδιάστατα μια μέλισσα με έγχρωμη εκτύπωση. Τμήματα της κερήθρας έχουν "γεμιστεί" με κεχριμπάρι το οποίο αναπαριστά το μέλι που αποθηκεύουν οι μέλισσες.


Η άλλη όψη είναι διακοσμημένη με τη μορφή της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ η οποία είναι έργο του Ian Rank-Broadley. Το έτος έκδοσης εμφανίζεται επίσης στην εμπρόσθια όψη.
Το κέρμα της μέλισσας θα είναι διαθέσιμο από το Σεπτέμβριο και συσκευασμένο σε μια μοναδική εξάγωνη θήκη η οποία είναι κατασκευασμένη από χρωματιστό ακρυλικό, ημιδιαφανές που επιτρέπει να φαίνεται το κέρμα προσομοιάζοντας το ημιδιάφανο από τη φύση του αγνό μέλι της Νέας Ζηλανδίας.

Κάθε κέρμα έρχεται με ένα μοναδικά αριθμημένο πιστοποιητικό γνησιότητας που αφηγείται την ιστορία του, πώς δηλαδή οι μέλισσες εισήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία, που γράφτηκε από τον Roger Bray της The Honeybee Society of New Zealand Inc.


πηγή: COIN UPDATE

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο