Μόλις άρχισε: Η Καρδίτσα δείχνει τον δρόμο...Ένωση μελισσοκόμων κάνουν νέο Σύλλογο και παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους!!! - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Μόλις άρχισε: Η Καρδίτσα δείχνει τον δρόμο...Ένωση μελισσοκόμων κάνουν νέο Σύλλογο και παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους!!!


Αυτό που ο MELISSOCOSMOS φωνάζει επί 7 χρόνια μόλις παίρνει σάρκα και οστά...
Η απραξία των μελισσοκομικών φορέων ήταν θέμα χρόνου να οδηγήσει την κατάσταση σε νέα σχήματα.
Μόνο που από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε.
Έτσι είναι όμως.
Δεν γίνεται να φωνάζεις ότι θα κάνω νέο φορέα, θα ράνω θα φτιάξω και να μην το κάνεις ποτέ.
Γιατί τότε κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά.
Η Καρδίτσα δείχνει τον δρόμο λοιπόν, και νομίζω όλη η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της.
Διαβάστε το ιστορικό ανακοινωθέν...
Ο MELISSOCOSMOS είναι στην διάθεση κάθε ομάδας μελισσοκόμων που θέλει να εκδώσει ανακοίνωση και να καλέσει μέλη για νέες οργανώσεις.
Ας κάνουμε πράξη το όνειρο, ας πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας!!!Μετά από κάποια χρόνια απραξίας στο νομό Καρδίτσας (861 μελισσοκόμοι με βιβλιάριο), μιά νέα προσπάθεια γεννιέται απο μιά ομάδα νέων μελισσοκόμων και κάποιων παλιών με ανοιχτό μυαλό που με πολλά όνειρα και πολλή όρεξη ξεκίνησαν φέτος την δημιουργία ενός συλλόγου στην αρχή με προοπτική δημιουργίας συνεταιρισμού και ένωσης παραγωγών στην συνέχεια. Στόχος του συλλόγου είναι η θωράκιση των συμφερόντων των μελών του μέσω συνεχών και αλλεπάλληλων δράσεων όπως:
1 .Αφισσοκόληση την περίοδο των ψεκασμών στα χωριά του νομού,ενημέρωση των αγροτών για τα πρόστιμα(το κάναμε φέτος)και περιφρούρηση με αυτοκίνητο του συλλόγου (με φάρο)
2. Ομαδικές αγορές μελισσοεφοδίων πετυχαίνοντας χαμηλότερες τιμές.
3. Εύρεση χορηγών για μελιτοεξαγωγέα και άλλων εργαλείων για μελισσοκόμους που δυσκολεύονται να αγοράσουν.
4. Ιδρυση ενώσεων παραγωγών προϊόντων κυψέλης(συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής δηλητηρίου μέλισσας)
5. Δημιουργία πυρήνα για ίδρυση συνεταιρισμού από μέλη του συλλόγου
6. Διοργάνωση ετήσιας γιορτής μελιού και συναφών προϊόντων στην Καρδίτσα
7. Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας,ενημερώσεις μέσω ημερίδων για την ωφέλεια του μελιού.της πρόπολης,της γύρης κλπ.
8. Παραστάσεις στο υπουργείο αγρ. ανάπτυξης για την φύτευση μελισσοκομικών φυτών και μελισσοκομικών πάρκων π.χ το πάρκο Σοφάδων που ήδη συζητιέται με την ΑΝ.ΚΑ(αναπτυξιακή Καρδίτσας) και ιδιαίτερα του μοναδικού μελισσοκομικού φυτού στον πλανήτη που βρίσκεται στην περιοχή του Μεσσενικόλα Καρδίτσας, ονομάζεται centurea messenicoliana(κενταύρεια του Μεσσενικόλα) και διασώζονται λίγα μόλις στελέχη και που εάν φυτευτεί συστηματικά θα δώσει εξαιρετικό μέλι κενταύρειας με ονομασία Π.Ο.Π!
9.Δημιουργία μητρώου κλεμμένων μελισσιών και συνεργασία με την λέσχη αυτοκινήτου 4Χ4,καθώς και την ραδιολέσχη Καρδίτσας για εποπτεία των μελισσοσμηνών στα βουνά.
10.Διοργάνωση σεμιναρίων και πρακτικής μελισσοκομίας για νέους μελισσοκόμους.
11.Δημιουργία βιβλιοθήκης με πάσης φύσεως βιβλία και εποπτικά μέσα(πχ. dvd) μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.
12. Συνεργασία με πανεπιστημιακές σχολές για την αντιμετώπιση πάσης φύσεως μελισσοκομικών προβλήματων και ενημέρωση για νέες πρακτικές π.χ μέλι σκόνη.
13. Δημιουργία μελισσοκομικών ζωνών στα βουνά για την αντιμετώπιση του συνωστισμού και της άναρχης τοποθέτησης κυψελών με παράλληλη επιτήρηση.


Τέλος κάθε μορφή πρότασης αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελισσοκόμων,συνεργασίας με άλλους συλλόγους,ενώσεις,σωματεία ανά την χώρα είναι δεκτή πρός συζήτηση.
Η σελίδα μας στο facebook είναι: Μελισσοκόμοι Καρδίτσας
Αρης Γαλιατσάτος (πρόεδρος) 6994428689