Όλο και αυξάνει η τιμή του μελιού στην Αργεντινή την ίδια ώρα στην ψωροκώσταινα έχει 14 χρόνια που η τιμή είναι στάσιμη: Πίσα και πούπουλα στους υπεύθυνους... - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Όλο και αυξάνει η τιμή του μελιού στην Αργεντινή την ίδια ώρα στην ψωροκώσταινα έχει 14 χρόνια που η τιμή είναι στάσιμη: Πίσα και πούπουλα στους υπεύθυνους...


Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Φίλες και φίλοι γνωρίζετε καλύτερα από εμένα που βρίσκεται αυτή την στιγμή η τιμή του Ελληνικού μελιού στο εμπόριο.
Όσοι μπήκατε στο πεύκο, και επιτέλους βγάλατε μελάκι μετά από χρόνια θα πρέπει να εξοργηστήκατε όταν μάθατε ότι η τιμή που προσφέρουν οι έμποροι για το πευκόμελο είναι 4 ευρώ.
Ναι 4, ευρώ, ή αλλιώς 1200 δρχ, όσο δηλαδή το πληρωνόταν και πριν 14 χρόνια, όταν η χώρα μπήκε στο Ευρώ.
Τόσο εκτιμούν κάποιοι καρχαρίες τον κόπο μας.
Αυτοί βγάζουν τις τιμές και καθορίζουν το δικό μας κέρδος.
Ναι καλά διαβάσατε, οι έμποροι καθορίζουν το κόστος του μελιού, αντι των μελισσοκόμων.
Δεν έχουμε την δυνατότητα να πούμε ότι αφού έχω ένα κόστος παραγωγής 3 ευρώ το κιλό, και αφού ο ΟΓΑ ο ΕΛΓΑ και οι φόροι αυξήθηκαν φέτος πουλάω το μέλι μου 5 Ευρώ το κιλό για να μπορέσω να σταθώ.
Πως θα σας φαινόταν κύριοι έμποροι αν εμείς οι μελισσοκόμοι ορίζαμε το δικό σας κέρδος;
Αν σας λέγαμε ότι αγοράζετε 4 ευρώ αλλά θα το πουλήσετε στον καταναλωτή 3 ευρώ το κιλό.
Θα μπορούσατε να σταθείτε τότε;
Όχι βέβαια.


Ναι συνάδελφοι έτσι είναι, και έχουμε και τους μελισσοεργοπατέρες μας αντι να υποστηρίζουν τους μελισσοκόμους να υποστηρίζουν τους εμπόρους.

Ενημερώνομαι, ότι στην Αργεντινή τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση γιατί η τιμή του μελιού καλπάζει φτάνοντας τα 24 Πέσος.
Η φωτογραφία της ανάρτησης πιο πάνω αποτελεί γράφημα με την τιμή του μελιού και το τοπικό σύμβολο που χρησιμοποιείται για το Πέσος που είναι το $.

Διαβάζω ακόμα πως όταν η τιμή του μελιού υποχώρησε στα 15 πέσος οι μελισσοκόμοι ξεσηκώθηκαν, και πως αναλυτές τώρα υπολογίζουν ότι η τιμή θα φτάσει τα 30 πέσος σύντομα για τα σκούρα μέλια.

Αναρωτιέμαι εμείς τι έχουμε πάθει και κοιμόμαστε στο βαρκό τόσα χρόνια και δεν αντιδράμε για τις τιμές που δεν ανεβαίνουν.

  • Δεν αντιδράμε που το δικαίωμα της χρήσης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ πάνε να το δώσουν μόνο στους εμπόρους.
Θέλουν οι παραγωγοί που πουλάνε μέλι πόρτα πόρτα ή και σε λαϊκές να μην έχουν το δικαίωμα να αναγράφουν την λέξη ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ επάνω στις συσκευασίες τους.
  • Δεν αντιδράμε που θέλουν να μην μπορούμε οι μελισσοκόμοι να εμφιαλώνουμε μόνοι μας το μέλι που πουλάμε πόρτα πόρτα, αλλά να πηγαίνουμε και να πληρώνουμε τυποποιητήρια για να μας το εμφιαλώνουν.
  • Δεν αντιδράμε που θέλουν να ρίξουν το ποσοστό των γυρεόκοκκων που χαρακτηρίζει ένα μέλι ως θυμαρίσιο από το 17% στο 2%.

Ναι δεν αντιδραμε σε όλα αυτά.

Γιατί δεν έχουμε κανέναν να μας ενημερώσει ότι δρομολογούνται όλα αυτά.
Λυπάμαι που το λέω αυτό.

Όταν ζητάω από την ΟΜΣΕ να γράψω στο περιοδικό της για να μάθει ο κόσμος, μου απαντάει, πως ναι να γράψεις αλλά θα έχεις λογοκρισία αν αυτά που έχεις να πεις δεν είναι της γραμμής της ΟΜΣΕ.

Αν γράψω αυτά που διαβάζετε δηλαδή θα κοπούν.

Καμαρώστε τους, και χειροκροτήστε τους.
Και τους ερευνητές μαζί, γιατί είναι κολλητάρια με τους εμπόρους και αυτοί.

Αυτά είχα να σας πω για σήμερα, αγανακτισμένος γιατί μου τηλεφώνησε ένας πατέρας δυο μικρών παιδιών να μου διαμαρτυρηθεί ότι δεν βγαίνει αν πουλήσει 4 ευρώ το μέλι του στους εμπόρους.

Εγώ όμως μελισσοκόμος είμαι, δεν κινώ τα νήματα της αγοράς.
Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να φωνάζω, και το κάνω.

Δεν παει άλλο όμως, ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

MELISSOCOSMOS