Σκάνδαλο: Καθηγητές του ΑΠΘ έκαναν πάρτι με κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Σκάνδαλο: Καθηγητές του ΑΠΘ έκαναν πάρτι με κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα


«Φαγοπότι» με χρήματα που προορίζονταν για την έρευνα -Τι αναφέρει πόρισμα του ΣΔΟΕ

Τα χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνουν στην έρευνα, ξόδευαν αλόγιστα τρεις πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ, προκειμένου να… διοργανώνουν πάρτι γενεθλίων για τα παιδιά τους σε γνωστή αλυσίδα «φαστ φουντ», να αγοράζουν ηλεκτρικές συσκευές, να πληρώνουν γεύματα των ίδιων ή κοντινών τους προσώπων, και να κάνουν ταξίδια στη Χαλκιδική.

Το απίστευτο «φαγοπότι» με τα ξένα βαλάντια, είδε το φως της δημοσιότητας έπειτα από τις έρευνες των ελεγκτικών μηχανισμών αναφορικά με τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Σύμφωνα με πόρισμα του ΣΔΟΕ και των οικονομικών επιθεωρητών, οι κατηγορούμενοι καθηγητές φέρονται ότι με χρήματα που προορίζονταν για την έρευνα, έκαναν «μεγάλη ζωή».

Σε βάρος τους, ο εισαγγελέας Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος.

ΖΗΜΙΑ 100.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:

Το «φαγοπότι» φαίνεται ότι στήθηκε από το 2007 έως το 2013, με τη ζημιά για το Πανεπιστήμιο να προσεγγίζει τις 100.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα παραστατικά που έχουν συλλέξει οι διωκτικές Αρχές βρέθηκαν κάποια στο όνομα εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ εκείνοι έλειπαν στο εξωτερικό.

Μετά την άσκηση της δίωξης, η δικογραφία θα διαβιβασθεί στην ειδική ανακρίτρια για εγκλήματα διαφθοράς, Βασιλική Ζώτου, ενώπιον της οποίας θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι τρεις πανεπιστημιακοί.

Η υπόθεση έρχεται στο «φως» λίγες ημέρες μετά τη δίωξη που παρήγγειλε ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός σε βάρος δύο πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ, δύο άλλοτε αντιπρυτάνεων του ίδιου Πανεπιστημίου και πρώην μελών της διοίκησης της επιτροπής ερευνητικών προγραμμάτων για άλλη υπόθεση κακοδιαχείρισης με επίκεντρο τον ΕΛΚΕ, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ποσό που χάθηκε κατά την πενταετία 2005-2010.

ΠΗΓΗ
http://www.star.gr/