03/03/16 - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Έγινε παραγγελία ευκαλύπτων Melliodora και θα ακολουθήσουν κι άλλες παραγγελίες μελισσοκομικών δέντρων

Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2016
Έγινε παραγγελία ευκαλύπτων Melliodora και θα ακολουθήσουν κι άλλες παραγγελίες μελισσοκομικών δέντρων

Παρήγγειλα επιτέλους σπόρους ευκαλύπτου Melliodora και σκοπεύω να τους κάνω φυτώριο.
Θα προσπαθήσω να κάνω 500 δενδρύλλια για αρχή κι όταν μεγαλώσουν λίγο θα τα μεταφυτέψω σε παραποτάμια περιοχή.
Αν πάνε όλα καλά γιατί η παραγγελία γίνεται στο εξωτερικό στην Σλοβακία και λάβω τα σπόρια θα προχωρήσω και σε άλλες παραγγελίες μελισσοκομικών φυτών, όπως Παουλόβνια άλλους διαφόρους τύπους ευκαλύπτων κατάλληλων για γύρη, ακακιών, χαρουπιάς κτλ.
Οι συμβουλές σας για το τι δέντρα πρέπει να προτιμήσω είναι ευπρόσδεκτες.

Αφού οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι δεν κινούνται θα το κάνουμε μόνοι μας λοιπόν.

Παγίδες σμηνών

Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2016
Παγίδες σμηνών

Συνάδελφοι πριν ακόμα δημοσιευτεί αυτή η ανάρτηση είχαμε διαμαρτυρίες από παλιούς μελισσοκόμους. 
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι ανάγκη να δίνονται τέτοιες οδηγίες, γιατί μετά υπάρχει ο κίνδυνος να βρίσκουν παγίδες κοντά στα μελισσοκομεία τους που θα τους πιάνουν τα σμήνη που θα φεύγουν.
Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο MELISSOCOSMOS δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Όμως θεωρώ σωστό όλοι οι μελισσοκόμοι να βάζουν παγίδες κοντά στα μελισσοκομεία τους για να πιάνουν τα δικά τους σμήνη. 
Να διευκρινίσω εδώ ότι παγίδες λέμε τις άδειες κυψέλες που βάζουμε σε διάφορα σημεία προκειμένου να πιάσουμε κανένα σμήνος από αυτά που φεύγουν, είτε δικό μας είτε και ξένο.
Πρόκειται για έντιμο τρόπο, γιατί υπάρχουν και κλεφτοκοτάδες μελισσοκόμοι που περιφέρονται μέσα σε μελισσοκομεία για να πιάσουν ξένα σμήνη όλη μέρα.

Ο πιο εύκολος τρόπος βασιλοτροφίας που έχετε δει!!! video

Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2016
Ο πιο εύκολος τρόπος βασιλοτροφίας που έχετε δει!!! video

Φίλες και φίλοι, φαντάζομαι όλοι λίγο ή πολύ όσοι έχουν ασχοληθεί με την μέλισσα έχουν σκεφτεί κάποια στιγμή να παράγουν τον δικό τους βασιλικό πολτό, είτε τις δικές τους βασίλισσες.

Ο τρόπος όμως αυτού του εγχειρήματος για πολλούς και διαφόρους λόγους αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση θα έλεγα για αρκετούς από εμάς τους μελισσοκόμους.
Για να ευκολυνθεί το έργο μας έχουν βγει διάφορα εργαλεία και εξάρτημα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την δουλειά μας, πχ να παρακάμψουν τον εμβολιασμό...
Ξέρετε φαντάζομαι ότι τις πιο τρελές μελισσοκομικές τακτικές και μεθοδολογίες τις έχετε διαβάσει σε αυτό το blog, και ξέρω και εγώ ότι σας αρέσουν κάτι τέτοια!!!

Εκπληκτικό βίντεο: Μέλισσα παγιδευμένη σε ιστό αράχνης, διασώζεται απο άλλη μέλισσα

Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2016
Εκπληκτικό βίντεο: Μέλισσα παγιδευμένη σε ιστό αράχνης, διασώζεται απο άλλη μέλισσα

Μια μέλισσα που μάχεται για να ξεφύγει από τον ιστό αράχνης, διασώζεται από μια δεύτερη μέλισσα που έρχεται και κεντρίζει την αράχνη. Ένας άνδρας στο Λονδίνο κατέγραψε τη σκηνή στο κινητό του. 
Το ότι οι μέλισσες δείχνουν αλληλεγγύη η μια για την άλλη το ξέρουμε νομίζω όλοι, το έχουμε διαπιστώσει ότι αν τσιρίσει μια μέλισσα άμεσα σπεύδουν για βοήθεια και εξαγριώνονται πολλές.
Ή αν πας να πιάσεις την βασίλισσας τους βλέπεις να πέφτουν πάνω της για να την προστατέψουν οι εργάτριες. 
Το εκπληκτικό στην υπόθεση αυτού του βίντεο όμως για μένα είναι η ταχύτητα που η μέλισσα σημάδεψε και πέτυχε με το κεντρί της την αράχνη.
Είναι τέτοια η ταχύτητα που με γυμνό μάτι δεν μπορεί να την συλλάβει, και μόνο αν πάμε το βίντεο σε αργή κίνηση μπορούμε να την διακρίνουμε.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ: ΟΧΙ ΠΟΤΟ - ΟΧΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2016
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ: ΟΧΙ ΠΟΤΟ - ΟΧΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και για την φετινή Αποκριά, την γιορτάζουμε την Πέμπτη 3 Μαρτίου. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ό,τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής!

Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προ- ετοιμασίας για την μεγάλη και ωφέλιμη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα, μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεασσαρακοστής, με τα πλούσια μηνύματα των ψαλμών και των κειμένων .

Επιστροφή στην παραδοσιακή μελισσοκομία στην Ισπανία... Ένα πολύ όμορφο βίντεο

Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2016
Επιστροφή στην παραδοσιακή μελισσοκομία στην Ισπανία... Ένα πολύ όμορφο βίντεο

Η  Σιέρα Νεβάδα είναι μια ορεινή περιοχή της Ισπανίας που σημαίνει χιονισμένη οροσειρά.
Φυσικά και εκεί η σύγχρονη μελισσοκομία πήρε την σκυτάλη από το χτες, και οι Ευρωπαϊκού τύπου κυψέλες, αντικατέστησαν τις παλαιές.

Η νοσταλγία του παρελθόντος όμως οδήγησε μερικούς ηλικιωμένους μελισσοκόμους του Μελισσοκομικού Συλλόγου Γρανάδας στο να δημιουργήσουν ξανά τις παραδοσιακές κυψέλες που υπήρχαν παλαιότερα στην περιοχή και να αναδείξουν ξανά τις πρακτικές εκείνες που ακολούθησε η μελισσοκομία στην χώρα επί χιλιάδες χρόνια, και να μην ξεχαστούν.

Στο παρακάτω βίντεο αν και χωρίς υπότιτλους δυστυχώς, βλέπουμε αναλυτικά την κατασκευή παραδοσιακών κυψελών της Ισπανίας που γίνονται με ψιλό καλάμι, και ψαθί.
Όπως είπα το βίντεο δεν έχει υπότιτλους αλλά επειδή η γλώσσα της μελισσοκομίας είναι διεθνώς κοινή, μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε την διαδικασία.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2016
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Μελισσοκομικές Αγγελίες 

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 80 ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ 120 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΚΥΨΕΛΗ.
ΚΩΣΤΑΣ