Βασίλης Ντούρας: Ενωμένοι και ο καθένας στα του πόστου του για να πάει μπροστά η μελισσοκομία στην Ελλάδα: Συνέντευξη στον MELISSOCOSMO - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Βασίλης Ντούρας: Ενωμένοι και ο καθένας στα του πόστου του για να πάει μπροστά η μελισσοκομία στην Ελλάδα: Συνέντευξη στον MELISSOCOSMO


Φίλες και φίλοι δημοσιεύεται σήμερα η συνέντευξη του προέδρου της ΟΜΣΕ κυρίου Βασιλείου Ντούρα.
Ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ δέχτηκε τις ερωτήσεις του MELISSOCOSMOU που ήταν εφ όλης της ύλης.
Οι ερωτήσεις ήταν ιδιαιτέρως δύσκολες.
Προσπάθησα να θέσω τα προβλήματα που πιστεύω ότι αφορούν τον κλάδο μας άμεσα.
Δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω τον πρόεδρο για το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ πριν λίγο καιρό.
Δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω για την προσπάθεια διάσπασης του κλάδου από την λεγόμενη ΕΓΝΑΤΙΑ με τις ευλογίες της έρευνας, ούτε για την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε από την μη συμμετοχή της ΟΜΣΕ στο περσινό 1ο επαγγελματικό συνέδριο μελισσοκομίας της Αλεξανδρουπόλεως.
Για τις δηλώσεις μελισσιών που προέκυψαν ξαφνικά φέτος και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χάσει Ευρωπαικά κονδύλια.Ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ απάντησε πιστεύω ειλικρινώς στις ερωτήσεις που του ετέθηκαν.
Σε αυτές που απάντησε από την 1 μέχρι την 24 δεν μάσησε τα λόγια του.
Σε ορισμένες επέλεξε να μην απαντήσει και είναι δικαίωμα του, οπότε λείπουν οπως θα δειτε πιο κάτω.
Στις ερωτήσεις 25 έως 29 θα απαντήσει σύντομα.
Δεν στάθηκε δυνατό μέχρι τώρα αυτό εξαιτίας μιας ίωσης που περνάει.

Από την συνέντευξη θεωρώ ότι βγήκαν σημαντικές ειδήσεις.
Όταν ρωτήθηκε αν θα είναι ξανά υποψήφιος απέφυγε την άμεση απάντηση αλλά ξεκαθάρισε ότι αργεί ακόμα να βγει και στην σύνταξη.

Δεν δίστασε να εκτοξεύσει βέλη κατά της επιστημονικής κοινότητας, και συγκεκριμένα προς Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες τους που είναι η έρευνα και μπλέκουν στα του συνδικαλισμού δημιουργώντας τρομερό πρόβλημα.

Μιλάει για κάποιον που επιδιώκει την διάσπαση του κλάδου, που προκαλεί προβλήματα τα οποία τον εμποδίζουν να ασκήσει σωστά τα καθήκοντα του.
Ο πρόεδρος πιστεύει και δικαίως πως όταν υπάρχει πολυφωνία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στην αντιμετώπιση των προβλήματων που εμφανίζονται.
Θεωρεί σύμφωνα με όσα αντιλαμβάνομαι ότι κάποιος ερευνητής αντί να κοιτάζει τα της έρευνας ανακατεύει ολόκληρο τον κλάδο.

Έκανε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, για το ενδεχόμενο η επιδότηση του πετρελαίου να δίνεται μόνον σε όσους η φορολογική τους δήλωση ξεπερνάει τις 8 χιλιάδες ευρώ, λέγοντας ότι η τρελή αυτή πρόταση έπεσε στο υπουργείο από αποσχιστικές τάσεις μελισσοκόμων.
Εδώ δεν μπορώ να μην πω, ότι αν είναι η νέα κίνηση που ακούγεται ότι σχηματίζεται, να βάζει τέτοιες ιδέες στο τραπέζι και στο Υπουργείο τότε καλύτερα να βρει ποτάμι βαθύ και να πάει να πνιγεί, παρά να επιβεβαιωθούν αυτά που λέει ο πρόεδρος.

Μίλησε για την σπουδαιότητα του περιοδικού ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ, που είναι το περιοδικό της ομοσπονδίας και η φωνή των μελισσοκόμων όπως είπε.

Δείτε την συνέντευξη του πρόεδρου.
Με κόκκινα γράμματα οι ερωτήσεις και με μαύρα οι απαντήσεις.

Κύριε πρόεδρε πριν ξεκινήσουμε να σας ευχαριστήσω για την τιμή, και να σας ευχηθώ να έχουμε υγεία πρώτα απ όλα και μετά πολλά μέλια για το 2017.

1: Ας ξεκινήσουμε με το θέμα που προέκυψε τελευταία σχετικά με τις δηλώσεις των μελισσιών.
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός μελισσιών που κάθε μελισσοκόμος έχει δηλωμένα στο μελισσοκομικό του βιβλιάριο, αλλά ζητάνε πρόσθετη δήλωση.
Μπορείτε να μας εξηγήσετε;


Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 1366/2015 υποχρεούνται τα κράτη- μέλη που υποβάλλουν Εθνικά Προγράμματα Μελισσοκομίας να έχουν μια αξιόπιστη μέθοδο καταμέτρησης των μελισσοσμηνών διαχείμασης μεταξύ 01/09 και 31/12 κάθε έτους.
Το Τμήμα Μελισσοκομίας, αν και δεν απαιτούνταν, την εθνική αυτή υποχρέωση την ενέταξε στο νέο τριετές πρόγραμμα, ταυτίζοντάς τη με το ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο προωθούσαμε για δική μας διευκόλυνση.
Η πρότασή μας για το 2016 είναι ακριβώς αυτό που περιγράφετε, να ισχύσει ο αριθμός που είναι δηλωμένος στο βιβλιάριο. Για το 2017 αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα παραπάνω.

2: Υπάρχει περίπτωση η χώρα να χάσει ευρωπαϊκά κονδύλια αν δηλωθούν λιγότερα μελίσσια από όσα δηλώναμε ως τώρα;

Βεβαίως και θα χάσουμε χρήματα, αφού τα χρήματα που θα δίνονται στα κράτη-μέλη θα υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των μελισσοσμηνών.

3: Εκτιμάτε ότι υπάρχει περίπτωση οι δηλώσεις αυτές αργά ή γρήγορα να χρησιμοποιηθούν και για φορολογική χρήση;
Το ρωτάω αυτό γιατί υπάρχει το προηγούμενο ότι οι αγρότες εκλήθησαν να δηλώσουν τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια τους και τώρα ακούγεται για φόρο χρήσης νερού.


Όχι, γιατί με το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν λαμβάνεται υπ’ όψη ο αριθμός των κατεχόμενων μελισσιών.
Προσωπικά το βλέπω δύσκολο να αλλάξει σύντομα το φορολογικό.
Ανθρωπίνως αδύνατη όμως η πρόβλεψη.

4:Πρόσφατα ξεφύλλιζα το περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΣ τεύχος 427 του 1984.
Εκεί γινόταν λόγος για την ανάγκη ιδρύσεως μελισσοκομικής Ομοσπονδίας.
Έγραφε λοιπόν σελίδα 7.
Η έδρα της ομοσπονδίας πρέπει να είναι στην Αθήνα...
Η ομοσπονδία πρέπει να έχει ενεργό δράση, να κάνει π.χ εργοστάσιο κυψελών και να παρέχει οικονομικές κυψέλες στους μελισσοκόμους.
Οι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί να την στηρίζουν οικονομικά, δηλαδή κάθε μέλος τους να καταβάλει ένα ποσό υπέρ της ομοσπονδίας κάθε χρόνο.
Σε άλλο τεύχος του ιδίου περιοδικού διάβασα ότι η υπό ίδρυση ομοσπονδία πρέπει να έχει λόγο στην τιμή του μελιού που διαμορφώνεται κάθε χρόνο λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι.
33 χρόνια μετά, η Ομοσπονδία υπάρχει μεν μα δεν διαχειρίζεται πιθανόν και πολλά από τα θέματα που έθεσαν οι οραματιστές της.
Θέλετε να το σχολιάσετε αυτό;


Η Ομοσπονδία είναι ένας συνδικαλιστικός φορέας και δε θα μπορούσε να έχει σχέση με τα παραπάνω.
Αυτές τις παρεμβάσεις έκαναν ή έπρεπε να κάνουν οι κοινοπραξίες, οι οποίες δυστυχώς για πολλούς και διάφορους λόγους χρεοκόπησαν και έκλεισαν.
Ως κλάδος, έχουμε την ανάγκη λειτουργίας συνεταιρισμών και τη δημιουργία μιας Κοινοπραξίας αλλά δυστυχώς μας λείπει η συνεργατικότητα και φοβάμαι ότι θα αργήσουμε πολύ.

5: Θέλετε να μας πείτε να μάθει και ο κόσμος ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχει η ΟΜΣΕ;
Πιστεύω ότι ο μέσος μελισσοκόμος δεν γνωρίζει ποια είναι τα θέματα που μπορεί η ομοσπονδία να παλέψει, και ποια είναι αυτά που είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της, και δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Αν μπορείτε εξηγήστε μας.


Η Ομοσπονδία ως το κυρίαρχο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου έχει υποχρέωση να ασχολείται με το σύνολο των προβλημάτων.
Είναι ο εκπρόσωπος των μελισσοκόμων στην πολιτεία και πρέπει, όπως άλλωστε κάνει, να συζητά μαζί της  για κάθε νόμο και κάθε υπουργική απόφαση που αφορά στη μελισσοκομία.
Αναφέρομαι ενδεικτικά: τοποθετήσεις μελισσοσμηνών, προστασία και ανάδειξη των προϊόντων μας, εμπορία και προβλήματα, μελισσοκομικά αυτοκίνητα, κανονισμός στήριξης της μελισσοκομίας κ.α. Γενικά, θα έλεγα ό, τι απασχολεί τον Έλληνα μελισσοκόμο  από την παραγωγή, την εμπορία, τη βελτίωση της θέσης μας και τη δημιουργία κανόνων για ένα καλύτερο αύριο.
Η Ομοσπονδία είναι εκπρόσωπος όλων μας έναντι του κράτους για κάθε διεκδίκηση.
Αυτά άλλωστε ορίζονται και στο καταστατικό της Ομοσπονδίας, την οποία υπηρετώ.

6: Είσαστε αν δεν κάνω λάθος ο 3ος πρόεδρος της ΟΜΣΕ και διανύετε την δεύτερη σας θητεία, ενώ έχετε διατελέσει και αντιπρόεδρος.
Ρωτάω λοιπόν, ο Βασίλης Ντούρας θα κατέβει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές της ομοσπονδίας τον Φεβρουάριο του 2018;


Δε μπορώ να απαντήσω μονολεκτικά. Δε θα είναι μόνο δική μου απόφαση.
Μην ξεχνάτε ότι ο Πρόεδρος ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Θα συζητήσω με τους συναδέλφους και θα πάρουμε την καλύτερη απόφαση. Μην ξεχνάτε ότι εγώ είμαι επαγγελματίας μελισσοκόμος και ζω μόνο από τα μελίσσια μου.
Δεν έχω άλλα εισοδήματα και η σύνταξη αργεί.
Στη διάθεση όποιου θέλει να δει τις φορολογικές μου δηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Υπάρχουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

7: Πρόεδρε πέρυσι πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1ο επαγγελματικό συνέδριο μελισσοκομίας, ενώ το επόμενο έχει οριστεί και θα γίνει στα Ιωάννινα.
Η μη στήριξη του συνεδρίου της Αλεξανδρούπολης από την ΟΜΣΕ μάλλον προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Μιλήστε μας γιατί απείχε η ΟΜΣΕ, και πείτε μας τι προτίθεται να κάνει στο επόμενο συνέδριο των Ιωαννίνων.


Για το συνέδριο της Αλεξανδρούπολης ουδέποτε μου ζητήθηκε η στήριξη και ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ δεν έλαβε πρόσκληση.
Τους ενημέρωσα τηλεφωνικά πως αν ξεπερνούσα δικά μου προβλήματα, θα ήμουν εκεί και χωρίς πρόσκληση. Μίλησα για αυτό το θέμα στη Γενική μας Συνέλευση το Φλεβάρη του 2016.
Όσο για το συνέδριο των Ιωαννίνων, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος θα είμαι εκεί.

8: Κύριε πρόεδρε πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την μελισσοκομική έρευνα στην Ελλάδα.
Αυτό είναι ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα.
Έχω την αίσθηση, ότι η χώρα μας δεν έχει να επιδείξει κάποια διάκριση στο θέμα της μελισσοκομικής έρευνας προς την διεθνή κοινότητα.
Έχετε εσείς κάποια διαφορετική εικόνα που δεν γνωρίζω, κι αν συμφωνούμε τι μπορεί να φταίει και είμαστε ουραγοί σε αυτό το θέμα;


Δεν επιθυμώ να κρίνω και να σχολιάσω το παρελθόν.
Η θέση της Ομοσπονδίας αλλά και η δική μου είναι ότι θα πρέπει να γίνεται έρευνα στα θέματα που απασχολούν τον Έλληνα μελισσοκόμο και να υπάρχει ανταποδοτικότητα.
Στόχος της όποιας έρευνας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της θέσης μας, η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και όχι η έρευνα για την έρευνα.

9: Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα στην Ελλάδα είναι το 0.9% του ποσού που είναι για την Ελληνική μελισσοκομία.
Σε νούμερα αυτό αντιστοιχεί περίπου 60 με 100 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.
Δεν αρκούν αυτά τα χρήματα για να έχουμε ένα αποτέλεσμα;


Τα χρήματα που διατίθενται τις περισσότερες φορές περισσεύουν.
Δε θα είχα αντίρρηση να αυξηθούν, αν υπήρχε αντικείμενο και ανταποδοτικότητα, αποτελέσματα που να τα αντιλαμβάνεται ο Έλληνας μελισσοκόμος.


10: Και μιας ο λόγος για τα ραντίσματα, να πω ότι μου έρχονται συνέχεια παράπονα από τα νησιά μας για απώλεια μελισσιών μετά από δολωματικούς ψεκασμούς με μελάσα.
Ξέρω ότι γνωρίζετε το πρόβλημα, τι μπορεί να γίνει με αυτό;


Οι ψεκασμοί στην ανθοφορία είναι διαχρονικό πρόβλημα.
Υπάρχει έλλειψη παιδείας από την πλειοψηφία των γεωργών, υπάρχει πολυνομία, υπάρχει απόλυτη αδιαφορία των δημοσίων υπηρεσιών και πάνω από όλα ατιμωρησία.
Όλα αυτά είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμα και δυστυχώς εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε βαρύ τίμημα. Φοβάμαι ότι θα αργήσουν να μπουν κανόνες, που θα τηρούν όλοι ανεξαιρέτως.
Μην ξεχνάτε ότι έχουμε απέναντί μας πανίσχυρες εταιρίες.

11: Πιστεύετε ότι κάποιοι ερευνητές μπλέκονται να το πω λαϊκά στα χωράφια της ΟΜΣΕ;
Το θέμα με την Εγνατία π.χ ακούγεται ότι ερευνητής το προωθεί.


Ναι, επιμένουν στη λογική να το παίζουν μελισσοπατέρες, να θεωρούν ότι αυτοί είναι ο κλάδος και πάνω από όλα, τροφοδοτούν κινήσεις διάσπασης των μελισσοκόμων.
Καιρός είναι να συνειδητοποιήσουν ότι οι δρόμοι μας είναι παράλληλοι και οι επιστήμονες υπάρχουν γιατί υπάρχουν και οι μελισσοκόμοι.
Ο συνδικαλισμός στις δημοκρατίες είναι αναγκαίος, είναι εργαλείο εξισορρόπησης και ανάπτυξης της κοινωνίας.
Η ανάμειξη όμως του ενός κλάδου στα του άλλου είναι πρόβλημα, είναι καταφανέστατη προσπάθεια χειραγώγησης του κλάδου, είναι διαπλοκή.
Όπως εμείς ποτέ δεν αναμειχθήκαμε στα δικά τους, ας κάνουν και αυτοί το ίδιο.
Κέρδος θα έχουν.
Πάντως, αν θεωρούν ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα από εμάς για τα προβλήματά μας και πώς θα τα λύσουμε, κάνουν λάθος.
Έχουν μεγάλη ευθύνη για την απαξίωση που εισπράττουν και να μην ξεχνάμε: ο κατήφορος δεν έχει τέλος.

12: Πρόσφατα σε ένα βίντεο σας είπατε επί λέξη ότι ο Θρασυβούλου είναι ο άνθρωπος που έχει μεγάλη ευθύνη για αυτά που γίνονται.
Εκεί μάλλον δεν γίνεται σαφές τι εννοείτε.
Να το ρωτήσω ευθέως λοιπόν, για τις ελληνοποιήσεις των μελιών μιλήσατε ή για κάτι άλλο;
Θέλετε να μας εξηγήσετε;


Το βίντεο στο οποίο αναφέρεστε είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι από τη συνολική τοποθέτηση που έκανα εκείνη τη μέρα. Ήταν απάντηση σε μια αρκετά προβληματική τοποθέτηση κάποιου κυρίου, το όνομα του οποίου μου διαφεύγει.
Έχω την αίσθηση ότι η παρέα της Θεσσαλονίκης και οι περί αυτών χρησιμοποιούν το όνομα «Θρασυβούλου», αλλά δεν κάνει κάτι και ο ίδιος ώστε να αλλάξουν τα πράγματα.
Με αφορμή αυτή σας την ερώτηση, προτείνω στο εργαστήριο του ΑΠΘ να γράφει με χοντρά, κόκκινα γράμματα διαγωνίως ότι η παρούσα ανάλυση αφορά στο αποσταλθέν δείγμα και μόνο, σε κάθε ανάλυση μελιού που κάνει.
Θα βοηθήσει.

13: Να πούμε όμως σχετικά με τις Ελληνοποιήσεις ότι αυτές υφίστανται δυστυχώς.
Η ερευνητική κοινότητα και η ΟΜΣΕ φέρουν καθόλου ευθύνη για τις Ελληνοποιήσεις; 

14: Τι μπορεί να γίνει ώστε να σταματήσουν οι Ελληνοποιήσεις; 15: Γιατί στο εξωτερικό δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, τι παει στραβά εδώ;

Η ΟΜΣΕ μετά από επίμονη προσπάθεια κατάφερε από το Φλεβάρη του 2011 να ξεχωρίζουν τα ελληνικά μέλια από τα άλλα. Αυτό το διαχωρισμό τον έχουμε καταφέρει μόνο 3 χώρες από τις 28 της ΕΕ.
Οι ελληνοποιήσεις περιορίστηκαν αλλά δυστυχώς υπάρχουν.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι αυτές γίνονται με τη συμβολή των μελισσοκόμων.
Χωρίς τη συμμετοχή των παραγωγών ελληνοποιήσεις δε γίνονται.
Στην ερευνητική κοινότητα δε μπορώ να αποδώσω ευθύνη.
Πιστεύω ότι αρκετοί καλύπτονται πίσω από αυτούς και για αυτό το λόγο παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι και μοναδικοί τιμητές των ερευνητών γενικώς και αορίστως, έχουν δεν έχουν έργο.
Το αρνητικό για τη χώρα μας είναι ότι οι ελεγκτικές αρχές είναι κατακερματισμένες και οι όποιοι έλεγχοι γίνονται στις ώρες 9.00-13.00, στις εργάσιμες μέρες.
Θέση της ΟΜΣΕ αλλά και δική μου είναι η ενίσχυση του ΕΦΕΤ και η λειτουργία του σε 24ωρη  βάση και 365 μέρες το χρόνο.
Όλοι γνωρίζουμε τις αδυναμίες των ελέγχων που υπάρχουν σήμερα, και πιο πολύ οι ενδιαφερόμενοι. Δε ρισκάρουν, κινούνται εκ του ασφαλούς.

16: Ως μέλος της Απιμόντια που είστε, τι διαφορές βλέπετε στο εμπόριο του μελιού μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Ε.Ε;

Στην ΕΕ παράγουμε το 50-60% του μελιού που καταναλώνουμε και το υπόλοιπο καλύπτεται από εισαγωγές.
Όταν ένα προϊόν είναι ελλειμματικό πάντα υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια.
Στην Ελλάδα το εμπόριο μελιού είναι πιο ξεκάθαρο από την υπόλοιπη ΕΕ όπου συνεχίζουν να γράφουν το «προϊόν ΕΕ ή προϊόν ΕΕ κ εκτός ΕΕ ή προϊόν εκτός ΕΕ».
Στην Ελλάδα ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει, φτάνει να το θέλει.

17: Παλαιότερα μιλούσα με έναν συνυποψήφιο σας για τις εκλογές της ΟΜΣΕ που δεν εκλέχτηκε, και τον ρώτησα...
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν εκλεγόσουν πρόεδρος της ΟΜΣΕ;
Θα έκλεινα το Μελισσοκομικό Βήμα μου απάντησε και με ξάφνιασε.
Θεωρώ μετά από την εμπειρία μου αυτή ότι ένα μεγάλο μέρος της γκρίνιας που υπάρχει στον χώρο είναι πιθανόν να γίνεται λόγω της ύπαρξης του περιοδικού της ομοσπονδίας.
Η μελισσοκομική πίτα είναι μικρή και ίσως κάποιοι βλέπουν το περιοδικό ανταγωνιστικά.
Ενστερνίζεστε αυτό το ενδεχόμενο; 

18: Ας μιλήσουμε λίγο για το περιοδικό.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το περιοδικό που κανονικά θα έπρεπε να είναι κτήμα όλων των μελισσοκόμων και να έχει τον πρώτο λόγο στις προτιμήσεις τους; 19: Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να κυκλοφορεί αυτό ελεύθερο στα περίπτερα, να μην είναι δηλαδή συνδρομητικό ή να κυκλοφορεί ως ένθετο συνεργαζόμενο με κάποιες μεγάλες εφημερίδες;Το Μελισσοκομικό Βήμα είναι το οχυρό της Ομοσπονδίας.
Ο συνυποψήφιός μου, στον οποίο αναφέρεστε, αν δεν είναι βλάκας, εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσία.
Είναι πουλημένος.
Το Μελισσοκομικό Βήμα, πέρα από τα λίγα χρήματα που μας δίνει, είναι η φωνή μας προς τους μελισσοκόμους, ώστε όλοι να κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση, είναι το όπλο μας απέναντι στην εκάστοτε εξουσία, είναι το όπλο μας απέναντι στους κακούς εμπόρους και τους κάθε μορφής νοθευτές.
Ο φόβος φυλάει τα έρμα, λέει ο λαός μας.
Δεν είναι κατανοητή όμως η αναφορά σας στον ανταγωνισμό.
Γιατί να υπάρχει γκρίνια για το Μελισσοκομικό Βήμα, που είναι η φωνή των Ελλήνων μελισσοκόμων και όχι για τη Μελισσοκομική Επιθεώρηση- συμφερόντων - τόσο ιδιοκτησιακά όσο και από τη σύνθεση της συντακτικής επιτροπής- του επιστημονικού κλάδου;
Εμείς θεωρούμε ότι χώρος υπάρχει για όλους.
Ο μελισσοκόμος, που είναι αποδέκτης των περιοδικών, θα κρίνει και θα αποφασίσει.
Η αγορά θα κρίνει ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει – αν πρέπει να φύγει κάποιος.
Αλλά να δούμε και μια άλλη διάσταση.
Εάν το Μελισσοκομικό Βήμα πρέπει να φύγει για να μην υπάρχει γκρίνια, η ύπαρξη ενός και μόνο περιοδικού θα ήταν μονοπώλιο για την ενημέρωση των μελισσοκόμων.
Και όπως γνωρίζετε μονοπωλιακές καταστάσεις είναι στρέβλωση της αγοράς.
Κλείνοντας την απάντησή μου σε αυτή σας την ερώτηση θα τονίσω για μια ακόμη φορά ότι το Μελισσοκομικό Βήμα είναι η φωνή και το όπλο του Έλληνα μελισσοκόμου και καλώ όλους να γίνουν συνδρομητές.
Τα 25 ευρώ το χρόνο που θα δώσουν, να ξέρουν ότι επιστρέφουν πίσω με πολλούς τρόπους. Χωρίς το Μελισσοκομικό Βήμα χαθήκαμε.
Θα αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. 

Το Μελισσοκομικό Βήμα έχει μέλλον.
Θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα του Έλληνα μελισσοκόμου.
Τα παιχνίδια των αυτόκλητων υπερασπιστών των συμφερόντων μας ανήκουν στο παρελθόν.
Η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα της Ομοσπονδίας ταυτίζεται με την ύπαρξη του Μελισσοκομικού Βήματος.

20: Κύριε πρόεδρε το καταστατικό της ΟΜΣΕ σχετικά με την εκλογή πρόεδρου έτσι όπως είναι τώρα θα έλεγα ότι εγκλωβίζει τα περιθώρια εκλογής του μέσα από τον στενό κύκλο των μελισσοκομικών συλλόγων.
Μήπως θα ήταν καλύτερα ο πρόεδρος να εκλέγεται από την βάση, από όλους τους μελισσοκόμους της χώρας, και να μπορεί να είναι υποψήφιος οποιοσδήποτε ικανός άνθρωπος το επιθυμεί;
Πιστεύω πως με αυτό τον τρόπο θα είχε ευρύτατη συναίνεση, και δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανέναν.


Όλα τα δευτεροβάθμια σωματεία του δημοκρατικού κόσμου έτσι λειτουργούν.
Ακόμη και αν επιχειρούσαμε κάποια μεταβολή, πάλι οι αντιπρόσωποι των συλλόγων θα ψήφιζαν, αυτοί θα αποφάσιζαν για την εκπροσώπησή τους.
Ο πρόεδρος κρίνεται από το Δ.Σ. και σε αυτό απολογείται.
Ένας πρόεδρος που θα εκλεγόταν από την όποια βάση σκέπτεστε, θα γινόταν ο απόλυτος άρχοντας και αυτό δε θα είχε καλά αποτελέσματα.


21: Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα κείμενο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όπου εξηγούσε τους λόγους που αποχώρησε από την ΟΜΣΕ.
Πως σχολιάζετε αυτή την κίνηση;
Από την πλευρά σας υπάρχει πρόθεση διαλόγου προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια;


Δε σας προβληματίζει το γεγονός ότι διαρκώς βλέπει προβλήματα η παρέα της Θεσσαλονίκης και κανένας άλλος;
Δε βλέπετε την απόλυτη ταύτισή τους με τη λεγόμενη Επιστημονική Εταιρεία; Και ενώ υποτίθεται ότι εκφράζουμε τα ίδια συμφέροντα των μελισσοκόμων διαρκώς καταγγέλουν και επίμονα προσπαθούν να πετύχουν τη διάσπαση και αφού δε το καταφέρνουν αρκούνται  στην αποδυνάμωση της ΟΜΣΕ.
Πολλά τα συμφέροντα γύρω από τον κλάδο και οι εκπρόσωποι του συλλόγου Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις για το ρόλο τους στους Έλληνες μελισσοκόμους.
Δεν είναι τυχαίο γεγονός να μας καταγγέλουν κάθε φορά που είμαστε σε αντίθεση με το Τμήμα Μελισσοκομίας ή με άλλες υπηρεσίες, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των Ελλήνων μελισσοκόμων.
Την απόφαση για αποχώρηση την πήραν το Φλεβάρη 2016 και το μάθαμε από τη Μελισσοκομική Επιθεώρηση (τεύχος 246, Μάρτιος – Απρίλιος 2016) Στην ΟΜΣΕ όμως το ανακοίνωσαν τα Χριστούγεννα του 2016 με μια απρεπέστατη επιστολή τους, αφού πρώτα την έδωσαν στη δημοσιότητα.
Έσπευσαν να δώσουν στήριξη στο τμήμα Μελισσοκομίας για θέματα που είμαστε σε απόλυτη αντίθεση, όπως τα Κέντρα Μελισσοκομίας και την αυθαίρετη μεταβολή για τους επαγγελματίες- αλλάζοντας  τα 150 μελισσοσμήνη σε 110, προσθέτοντας ταυτόχρονα και το εισοδηματικό κριτήριο των 8000 ευρώ, χωρίς διαβούλευση, όπως επιτάσσει ο Κανονισμός και χωρίς την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας.
Έσπευσαν να ζητήσουν  να καλούνται από το Υπουργείο  στις συζητήσεις για τα θέματα μελισσοκομίας, την ώρα που σχεδόν είχαμε κλείσει συμφωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον 852/2004, που θα ορίζει πως θα μπορούν να διαθέτουν οι μελισσοκόμοι το μέλι τους χωρίς συσκευαστήριο στους καταναλωτές.
Η παρέα της Θεσσαλονίκης είναι εκτεθειμένη και ο μόνος δρόμος που τους απέμεινε είναι να ιδιωτεύσουν και να αφήσουν τους συναδέλφους ήσυχους.
Ο κατήφορος δεν έχει τέλος.

22: Ας πάμε λίγο και σε άλλου είδους προβλήματα.
Κύριε πρόεδρε στην Ελλάδα έχουμε το αρνητικό φαινόμενο να κυκλοφορούν μελισσοκομικά προϊόντα χωρίς αυτά να υπόκεινται σε κάποιο είδος ελέγχου.
Ας πούμε σύμφωνα με το ΑΠΘ κυκλοφορούν ελληνικές μελισσοτροφές με ανεβασμένη hmf, τι μπορεί να γίνει για το θέμα αυτό, πως μπορώ εγώ ο μελισσοκόμος να είμαι σίγουρος για αυτό που δίνω στα μελίσσια μου.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι κηρήθρες του εμπορίου με προσθήκη παραφίνης, που τις πληρώνουμε για φυσικό κερί.
Για όλα αυτά μπορεί να γίνει κάτι;


Σαφώς υπάρχει πρόβλημα. Όποιος θέλει πουλάει ότι θέλει.
Οι μελισσοτροφές καλύπτονται από τη νομοθεσία για τις ζωοτροφές. Αν κάποιος έχει στοιχεία ότι κάποια τροφή είναι επικίνδυνη ή έστω εκτός νομοθετικού πλαισίου, θα πρέπει να το καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές με το όνομά του, προσφέροντας πραγματική υπηρεσία στους μελισσοκόμους.
Η αναφορά σας στο ΑΠΘ γενικώς και αορίστως δε μου λέει τίποτα.
Αν έχει στοιχεία το ΑΠΘ να τα δώσει στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για τις μελισσοτροφές και για τις κηρήθρες.
Αν δε μπορούμε να έχουμε δικά μας, θα πρέπει να εμπιστευτούμε κάποια προϊόντα και να μην παίρνουμε  ό,τι βρίσκουμε φθηνότερο.
Το εμπόριο από τη φύση του βρίσκει τρόπους να προωθήσει τα προϊόντα από τα οποία βγάζει περισσότερα.
Από εμάς εξαρτάται να μην την πατήσουμε.
Τουλάχιστον ας αγοράζουμε μελισσοτροφές που έχουν σωστή επισήμανση.

Σχόλιο απάντηση MELISSOCOSMOU
Ο MELISSOCOSMOS θα δώσει τα στοιχεία που γνωρίζει στον πρόεδρο, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ βρήκε βανίλιες του εμπορίου με ανεβασμένη την HMF και δεν ενημέρωσε ποτέ τους μελισσοκόμους για το ποιες ήταν αυτές οι βανίλιες.

23: Ας πάμε και στα του μελιού τώρα.
Παλιότερα, υπήρχαν μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, αναφέρω ενδεικτικά τον Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, που απορροφούσαν μεγάλες ποσότητες μελιού, και διαμόρφωναν τις τιμές.
Στις μέρες μας δεν έχουμε ή είναι ελάχιστες αυτές οι δυνατότητες.
Πιστεύετε ότι μπορούμε να οργανωθούμε προς αυτή την κατεύθυνση ξανά ή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα πλέον;


Αυτές τις παρεμβάσεις έκαναν ή έπρεπε να κάνουν οι κοινοπραξίες, όπως έχω ήδη πει, οι οποίες δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν.
Η οργάνωσή μας  είναι απαραίτητη για να έχουμε μέλλον.
Τα πάντα ξεκινούν από τον τρόπο που σκεπτόμαστε κι αυτή τη στιγμή φοβάμαι πως δεν είναι ο καλύτερος.
Όσο για την παρέμβασή μας στη διαμόρφωση των τιμών αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί δυστυχώς η αγορά είναι πανίσχυρη και επιβάλλει τους κανόνες της.


24: Μαθαίνω ότι πολλοί μελισσοκόμοι έχουν αδιάθετη την παραγωγή τους το μέλι τους δηλαδή, ότι δεν υπάρχει ζήτηση, ή και να υπάρχει οι τιμές είναι εξευτελιστικές.
Μάλλον έχουμε έλλειψη εμπορικής δραστηριότητας και ανταγωνιστικότητας στο μέλι, αν και στην Ελλάδα έχουμε μεγάλες εταιρείες και οικονομικά δυνατούς επενδυτές που θα μπορούσαμε να τους καλέσουμε να μπουν στον χώρο.
Γιατί δεν αναλαμβάνετε μια τέτοια πρωτοβουλία, που πιστεύω θα τύχαινε μεγάλης αποδοχής και εκτίμησης από τους μελισσοκόμους;

 
Το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά και η παραγωγή μας μέτρια, αλλά ήταν ταυτόχρονα και η πρώτη χρονιά που μειώθηκε η κατανάλωση.
Υπάρχουν προβλήματα στη διάθεση του μελιού και στην πληρωμή μας αλλά, από τα λίγα που γνωρίζω και οι εταιρίες τυποποίησης και εμπορίας μελιού αντιμετωπίζουν προβλήματα πιεζόμενες από την οικονομική κρίση.
Μέσο πίεσης δεν έχουμε.
Όπως προανέφερα, μας λείπει η συνεταιριστική – συνεργατική αντίληψη, που θα έδινε λύσεις. Στο ερώτημά σας για νέους επιχειρηματίες και επενδυτές, όσο η χώρα αντιμετωπίζεται ως ψοφίμι, δεν το βλέπω.
Ουσιαστικό ενδιαφέρον δε γνωρίζω, αλλά και να γνώριζα, ως πρόεδρος της ΟΜΣΕ, δεν έχω το δικαίωμα της ανάμειξης.
Καλό είναι να έχουμε μέτρο στη ζωή μας και να μην ξεχνάμε τις αρμοδιότητές μας όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά.
Ο καθείς εφ ω ετάχθη.


Σας ευχαριστώ πολύ!!!

Και εγώ σας ευχαριστώ. Ελπίζω να έδωσα καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματά σας και να βοήθησα τους αναγνώστες σας να σχηματίσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.


Σχόλιο MELISSOCOSMOU προς τους αναγνώστες.
Αν ισχύσουν οι φήμες, ότι η επιδότηση πετρελαίου από φέτος θα δίνεται μόνο σε όσους μελισσοκόμους η φορολογική τους δήλωση ξεπερνάει τα 8 χιλιάδες ευρώ, τότε ένα σεβαστό ποσό θα φύγει από τις τσέπες των μελισσοκόμων και θα πάει που;
Μήπως τα παπαγαλάκια που λένε ότι στην έρευνα δεν αρκεί το 0.9% των χρημάτων, βρήκαν άκρη για να πετύχουν τον σκοπό τους;
Μήπως η διάσπαση του κλάδου εξυπηρετεί τέτοια σχέδια;
Μήπως κάποιοι εξυπηρετούν προσωπικά τους σχέδια και προσπαθούν να διασπάσουν τον κλάδο για να τα πετύχουν;
Διαβάστε καλά αυτά που σας λέω και σκεφτείτε...


MELISSOCOSMOS