Πως ξέρω αν θα τρυγήσω μέλι φέτος την άνοιξη!!! - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Πως ξέρω αν θα τρυγήσω μέλι φέτος την άνοιξη!!!

Η φωτογραφία είναι του φίλου μου του Θύμιου από την Άρτα
Και ενώ έχουν ήδη γίνει κάποιοι πρώτοι τρύγοι σε ορισμένες προνομιακές περιοχές της Ελλάδας, οι πλειοψηφία των μελισσοκόμων συνεχίζει να αναρωτιέται και να αγωνιά για το αν θα είναι καλή η νέα μελισσοκομική χρονιά και για το εάν θα έχει μέλι η πορτοκαλιά, ο έλατος, το θυμάρι, το πεύκο κτλ.
Πρέπει να πω ότι κάθε μελισσοκόμος με σύνεση οφείλει να έχει αυτές τις ανησυχίες όσο καλά κι αν είναι τα σημάδια.
Γιατί μπορεί να έχουμε πει ότι φέτος θα πάρουμε πολλά μέλια από την άνοιξη κιόλας αλλά για να είμαστε ρεαλιστές αυτό αποτελεί περισσότερο επιθυμία παρά εκτίμηση.
Έχω πει πολλές φορές, ότι όσο δυνατή κι αν είναι μια ανθοφορία, μπορεί μια βροχή στο μέσο αυτής να την καταστρέψει.

Και πολλοί θα πουν μα καλά τι λες μια βροχή μπορεί και να την δυναμώσει.
Όμως όχι δεν είναι καθόλου έτσι.
Γιατί η βροχή, δεν είναι τεχνητό πότισμα που θα πατήσεις το κουμπί και μετά το πότισμα όλα θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Ο καιρός αρχίζει να χαλάει μια δυο ημέρες προ της βροχής, και εξακολουθεί να είναι κακός και 2-3 ημέρες μετά την βροχή.
Και όταν λέω κακός, εννοώ με αέρα με χαμηλή θερμοκρασία με εναλλαγές συννεφιάς ήλιου που χαλάνε την νεκταροέκκριση.

Από την άλλη βέβαια φέτος έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να μας δώσουν μέλι, όλα εκτός από 2...
Ας δούμε πρώτα τι έχουμε.
Έχουμε τον κρύο χειμώνα που προηγήθηκε και έκανε τα δέντρα να κοιμηθούν τόσο στον κάμπο όσο και στα βουνά τα έλατα, και θα ξυπνήσουν την άνοιξη ορεξάτα και με πολλούς χυμούς.
Έχουμε τα πρώτα σημάδια των ανθοφοριών έως τώρα που πήγαν καλά και τα μελίσσια δούλεψαν.
Έχουμε 3 χρόνια που η φύση δεν πήγε καλά την άνοιξη, και κάπου αυτό θα πρέπει να αλλάξει έστω και αν το δει κανείς στατιστικά.

Ας δούμε και τι δεν έχουμε όμως...
Δεν έχουμε πολλές βροχές την άνοιξη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να βρέχει τα απογεύματα στα ορεινά όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και να ξεπλένει τον έλατο.
Το αυτό κάλλιστα μπορεί να συμβεί και στον κάμπο.
Δεν έχουμε επίσης καλή εικόνα την τελευταία εβδομάδα από τα μελίσσια.
Τα μελίσσια δηλαδή την τελευταία εβδομάδα δεν πάνε πολύ καλά, ή τουλάχιστον δεν πάνε όπως πήγαιναν τον Μάρτιο.
Αυτά τα δυο τελευταία στοιχεία τα χαρακτηρίζω σημαντικά και αρνητικά και ως εκ τούτου κρατάω μια επιφύλαξη και για την άνοιξη που έρχεται.

Σε ότι αφορά τις πορτοκαλιές, αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει στις πρώιμες περιοχές και δεν μας έχουν δείξει κάτι το αξιόλογο προς το παρόν, ενώ αναμένεται μέχρι τις 20 του μήνα να ανοίξουν ακόμα και οι πιο όψιμες περιοχές.
Για να δουλέψει η πορτοκαλιά θέλει το μεσημέρι να έχουμε θερμοκρασία έως 25C νοτιάδες έως 2 μποφόρ και υγρασία άνω του 50% το πρωί και το απόγευμα.
Η ανθοφορία της πορτοκαλιάς φέτος θα είναι μεν δυνατή, μα αν μπείτε μέσα στα περιβόλια θα παρατηρήσετε ότι τα δέντρα προς το νότιο τμήμα τους έχουν πολύ λιγότερα άνθη, ενώ τα πολλά είναι προς το βόρειο τμήμα τους.
Αυτό οφείλεται μάλλον στον πάγο του χειμώνα και οπωσδήποτε θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην νεκταροέκκριση η οποία είναι πολύ πιο έντονη προς το νότιο τμήμα του δέντρου όπου το χτυπάει ο ήλιος.
Το νότιο τμήμα δηλαδή όπου τα δέντρα δεν έχουν και πολλά άνθη όπως είπα.
Φυσικά φέτος αναμένεται οι αγρότες που βλέπουν τα δέντρα τους με καλή ανθοφορία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να θελήσουν να θωρακίσουν την ανθοφορία από τα ακάρεα που καταστρέφουν τα άνθη.
Τα ακάρεα τόσο στις πορτοκαλιές όσο και στις ελιές ξεραίνουν τα άνθη του δέντρου.
Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν σίγουρα ψεκασμοί κατά την ανθοφορία φέτος, μιας που είναι κοινό μυστικό ότι η ακάρεα  βρίσκεται σε έξαρση.
Επίσης έχω ξαναπεί ότι αν οι αγρότες ψεκάσουν με μαυρίκ δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα.
Επειδή το μαυρίκ όμως απαιτεί 2 ψεκασμούς συνήθως προτιμούν το πιο δυνατό σκεύασμα και ξεπαστρέυουν έτσι και τα ακάρεα αλλά και τις μέλισσες.
Ίσως η ΟΜΣΕ κάποτε πρέπει να αρχίσει επαφές με την ομοσπονδία των γεωπόνων για να έχουν συζητήσεις για τα θέματα αυτά, για τους ψεκασμούς δηλαδή εν μέσω των ανθοφοριών.

Επίσης να πω ότι μετά την πορτοκαλιά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να χτυπήσουμε περιοχές με παλιούρι που φτιάχνουν τα μελίσσια και μπορούν να δώσουν μέλι, και μετά στο καπάκι βουρ για τα έλατα, εφόσον αυτά ξεκινήσουν όμως.
Εγώ π.χ δεν ξανανεβάζω κοπάδι στα έλατα αν προηγουμένως η ζυγαριά μου δεν δείξει 2 κιλά ημερήσια απόδοση.

Αυτά τα λίγα είχα να σας πω.
Κάντε τα πλάνα σας, και ρίξτε τα μελίσσια στις ανθοφορίες όσο μικρά και να είναι, αν όχι για να βάλουν μέλι τα μικρά τουλάχιστον για να γίνουν για την συνέχεια.

Melissocosmos