Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

(Το άρθρο αυτό γράφτηκε αρχές Μαΐου του 2010 για την ομάδα του ΜΕLISSOCOSMOU στο Facebook)
Όπως έχω ξαναπεί από 16 χρονών είχα για χόμπι 1-2 έως 4 μελισσάκια.
Επαγγελματικά με την μελισσοκομία αποφάσισα να ασχοληθώ αργότερα.
Τότε επειδή ήθελα να κινηθώ κάπως ποιο γρήγορα και να κόψω αρκετές παραφυάδες ώστε να έχω ένα μεγαλούτσικο μελισσοκομείο αποφάσισα να αγοράσω 4 παραφυαδούλες από έναν φίλο μου γνωστό και κάλο μελισσοκόμο.
Παρ όλο που όλοι οι γνωστοί μου μελισσοκόμοι με συμβούλευαν να αναβάλω τουλάχιστον για έναν χρόνο την απόφαση μου αυτή, επειδή μου έλεγαν εκείνη η χρονιά ήταν εξαιρετικά άσχημη για την μελισσοκομία και οι μέλισσες δεν αναπτύσσονταν με τίποτα, κατ αυτούς θα ήταν αδύνατον να κόψω παραφυάδες.


Εγώ τους αγνόησα κανονικότατα και στις αρχές Μαΐου αγόρασα 4 παραφυάδες των τεσσάρων πλαισίων η κάθε μια, με στόχο να τις αναπτύξω τόσο ώστε να μπορέσω την ίδια χρονιά να κόψω και νέες παραφυάδες από αυτές.

Εδώ πρέπει να ομολογήσω πως εκτός από ξεροκέφαλος και επίμονος άνθρωπος είμαι και ντροπαλός σε ορισμένα θέματα να ξέρετε. Πχ δεν θα πήγαινα πότε στο μελισσοκομείο του φίλου μου να ελέγξω για το τι είδους μελίσσια θα μου δώσει ή τι βασίλισσες, αν και σας συμβουλεύω πως είναι απαραίτητο να το κάνετε όταν αγοράζετε μελίσσια.

Θεώρησα ότι όπως και να έχει μίζερος δεν θα γίνω να ελέγξω τι μου πουλάει και τι όχι και πως κι αν ακόμα δεν είναι καλές οι βασίλισσες εγώ θα τις διόρθωνα.
Πείρα λοιπόν τις 4 παραφυάδες μου τις πήγα στο μέρος που είχα ένα ακόμα μελίσσι και που έχω τώρα το μεγάλο μελισσοκομείο μου και έπιασα αμέσως δουλειά.

Ξέροντας πως η χρονιά ήταν στεγνή από νέκταρ άρχισα εντατικά τροφοδοσία κάθε 5 ήμερες με μισό κιλό σιροπάκι 1 προς 1 . . .

Να πω ακόμα ότι από τις 4 παραφυάδες που αγόρασα οι δυο είχαν κανονικά βασίλισσες, η μια δεν είχε βασίλισσα αλλά είχε μόνο ένα βασιλικό κελί και η τέταρτη είχε βασίλισσα αλλά ήταν κομμένο το πίσω δεξιό πόδι της, το μεγάλο δηλαδή.
Δεν κατηγορώ τον φίλο μου γιατί αυτές είχε αυτές μου πούλησε ο άνθρωπος κι εξάλλου μπορεί να έκανε και λάθος.

Με το παιδί συνεργαστήκαμε στην μελισσοκομία και είμαστε φίλοι από παλιά, ξέρω όμως πως όταν δεν ήταν ευχαριστημένος με μια βασίλισσα έπαιρνε το ψαλιδάκι και έκοβε το πίσω πόδι της για να αναγκάσει το σμήνος να κάνει αντικατάσταση.
Άρα λοιπόν δεν ήταν ικανοποιημένος με την εν λόγο μεγαλειοτάτη υπέθεσα.


Για την ιστορία θα πω πως το μελίσσι που είχε μόνο βασιλικό κελί δεν κατάφερε να ζευγαρώσει η βασίλισσα του και ούτε έβγαλε άλλη όσες φόρες και αν του έδωσα γόνο από άλλα, πολύ αργότερα αγόρασα βασίλισσα από τον Δημήτρη Γκλαβά και του την έδωσα για να σωθεί.

Από τα δυο άλλα που είχαν μάνα μόνο το ένα επιβίωσε γιατί στο άλλο η βασίλισσα δεν έβγαλε τον χειμώνα οπότε και το μελίσσι αυτό χάθηκε.

Έμεινε λοιπόν ένα κανονικό μελίσσι και το άλλο που είχε την κουτσή όμως βασίλισσα.

Ας δούμε όμως πως τα πήγε η κουτσή μου βασίλισσα. . .

Άρχισα λοιπόν εντατικά τροφοδοσία και από όλα μου τα μελίσσια παρατήρησα πως η κουτσή γεννούσε πολύ ομοιόμορφα κι αυτό με ξάφνιασε ευχάριστα αφού την είχα για τελειωμένη.

Να μην τα πολυλογώ μέσα σε σαράντα ημέρες το μελίσσι της κουτσής έγινε 10αρι όταν τα άλλα είχαν γίνει 8αρια, στη συνέχεια αγόρασα 2 ακόμα δυνατά μελίσσια και έκοψα 12 νέες παραφυάδες μεταξύ των οποίων και από το μελίσσι της κουτσής.

Αγόρασα βασίλισσες όμως και δεν έκατσα να βγάλω μόνος μου τότε.

Την επομένη χρονιά πλέον η κουτσή μου βασίλισσα αν και την φοβόμουν, έβγαλε τον χειμώνα και άρχισε να γεννάει μετά την διακοπή του χειμώνα στις 1 Φεβρουαρίου.
Έφτασε σε σημείο να κάνει το μελίσσι της 15αρι μέχρι τον Απρίλιο μα δεν μπορούσε να το πάει παραπάνω αφού ήταν φανερό πως με ένα πόδι λιγότερο και μάλιστα το πισινό της δεν μπορούσε να τρέχει άνετα πάνω στα πλαίσια και να γεννάει πολλούς γόνους, έτσι γεννούσε μόνο μέχρι 6 πλαίσια γόνο άλλα πολύ ομοιόμορφο όπως είπα.

Γι αυτό αποφάσισα να αντικαταστήσω ελεγχόμενα την βασίλισσα αυτή, και θα την σκότωνα γιατί δεν μ αρέσει να κόβω πόδια, μιας και τα λυπάμαι τα αγαπημένα μου αυτά πλασματάκια γιατί κι αυτές πονάνε να είστε σίγουροι, εγώ το πολύ πολύ να κόψω το φτερό μιας βασίλισσας για να μην μπορεί να πετάξει και μου σμηνουργήσει, το φτερό όμως δεν πονάει όταν το κόβεις.

Θα την σκότωνα λοιπόν άλλα το μελίσσι αυτό είχε πολλά μέλια, έτσι θεώρησα πως την ράτσα της κουτσής έπρεπε να την διατηρήσω και να φτιάξω παραφυάδες από αυτή αφού ήταν πολύ παραγωγική.

Γι αυτό την πείρα μόνο με ένα πλαίσιο πληθυσμό και μαζί γόνο και την έβαλα σε νέα κυψέλη μαζί και ζυμάρι εννοείται, σε μια άκρη στο χωράφι κι είπα αν θες γίνε μελίσσι αν πάλι δεν θες έχεις ήδη κάνει πολλά για μένα.

Κι ενώ πάλι δεν το περίμενα έως τον Ιούλιο είχε ξανά κάνει το νέο της μελίσσι 10αρι η κουτσή μου, η δε παλιά της κυψέλη παρ όλο που σμηνούργησε γιατί είχα αφήσει αρκετά βασιλικά κελιά για την αντικατάσταση εν τούτης μου έδωσε και μπόλικο μέλι πολύ πάνω από το μέσω όρο των άλλων κυψελών μου.

Όταν έγινε 10αρι το νέο μελίσσι της κουτσής λοιπόν αποφάσισα να κόψω παραφυάδες, όμως την λυπήθηκα να την σκοτώσω κατά κάποιο τρόπο από σεβασμό και την πείρα πάλι με ένα πλαίσιο πληθυσμό και γόνο και την έβαλα σε νέα την τρίτη κατά σειρά κυψέλη και είπα ξανά πως αν θες γίνε μελίσσι αλλιώς έκανες όχι μόνο πολλά άλλα πάρα πολλά αφού από την κυψέλη της με πληθυσμό και χρησιμοποιώντας πλαίσια με βασιλικά κελιά κατάφερα να φτιάξω 8 βασίλισσες όλες κόρες της κουτσής, χωριστά οι εγγόνες της από τα ανοιξιάτικα μελίσσια και φυσικά το μέλι από το αρχικό μελίσσι της, δηλαδή έπιασα για τα καλά ράτσα από αυτή.

Ήμουν σίγουρος ότι δεν θα τα καταφέρει στη νέα της κυψέλη αφού και γριά ήταν , και κουτσή ήταν, και πολύ ταλαιπωρημένη ήταν από τόσες εναλλαγές κυψελών που της έκανα και την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε για να φτιάξει οικογένεια κάθε φόρα.

Παρ όλα αυτά όμως την βρήκε ο χειμώνας με 5 πλαίσια πληθυσμό, και φυσικά πάλι δεν ήλπιζα να βγάλει το χειμώνα αφού τόσες και τόσες βασίλισσες χάνονται κατά την διάρκεια του, είπα πως κι αυτή και με το δίκιο της δηλαδή ότι δεν θα τον έβγαζε.

Πάντως εγώ απόρησα και ρώτησα το φίλο μου τι είδους παράπονο είχε από αυτή την βασίλισσα και θέλησε να την αντικαταστήσει κουτσαίνοντας την, και μου είπε πως τη συγκεκριμένη την είχε αγοράσει πριν 2-3 χρόνια από βασιλοτρόφο της Πελοποννήσου και πως δεν ήταν ευχαριστημένος από την ανάπτυξη του μελισσιού του γι αυτό την κούτσανε.

Την επόμενη σεζόν ξεκίνησε ποιο διστακτικά και φαινόταν ποια ότι δεν είχε άλλες δυνάμεις, ήμουν αποφασισμένος όμως να μην την πειράξω ότι κι αν γίνει, ακόμα κι αν έχανα το μελίσσι αυτό, αν και μέσα μου είχα την ελπίδα μπας και μπορέσει και πάει μέχρι την άνοιξη γιατί την άνοιξη ακόμα κι αν πέθαινε θα μπορούσα να βγάλω εύκολα νέα βασίλισσα.

Και ω του θαύματος έφτιαξε το μελίσσι της 7αρι...αλλά κατά την διάρκεια επιθεωρήσεως μια ημέρα την βρήκα νεκρή πεσμένη έξω από την κυψέλη της.
Αυτό το ζωντανό έφυγε περήφανο μέχρι το τέλος κάνοντας υπομονή να έρθει η άνοιξη ώστε να βγάλει το μελίσσι της με ασφάλεια την νέα του βασίλισσα.

Ίσως να θύμωσε από τον φίλο μου που της έκοψε έτσι άδικα και επιπόλαια το πόδι της χωρίς να υπολογίσει πως όταν ένα μελίσσι δεν αναπτύσσεται δεν είναι πάντα υπεύθυνη η βασίλισσα γι αυτό, αλλά μπορεί να παίζουν ρόλο και οι καιρικές συνθήκες ή και κάποια πρόσκαιρη ασθένεια.

Εγώ την είχα ακριβώς 2 χρόνια και όπως μου είπε ο φίλος μου την είχε κι αυτός ή 2 ή 3.

Άρα η κουτσή μου βασίλισσα ήταν ή 4 ή 5 χρονών.

Θέλω εδώ να πω αυτό ακριβώς, πως δεν πρέπει να βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα για θέματα που αφορούν βασίλισσες και μελίσσια γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Σήμερα άνοιξα το μελίσσι μου νούμερο 33 να δω πως πάει, το βρήκα σχεδόν 20αρι και με πολλά μέλια, άνοιξα το σημειωματάριο μου και είδα πως το συγκεκριμένο είναι από σμήνος που έπιασα από το μελίσσι της κουτσής μου βασίλισσας.

Έτσι κατά κάποιο τρόπο η αγαπημένη μου βασίλισσα συνεχίζει την καλή της δουλειά αφού οι κόρες της που φέρουν το γονίδιο της ακολουθούν την δική της πορεία.

Χαμογέλασα λίγο και ευχαριστήθηκα . . .

ΥΓ
Τον Μάιο του 2013 το μελίσσι της ζυγαριάς με το νούμερο 33 έδωσε σε τρύγο ανθομελων 27 κιλά και 900 γραμμάρια μέλι, και στον έλατο 2 ακόμα εφάμιλλους τρύγους.

Η βασίλισσα του μελισσιού είναι αίμα της κουτσής μου βασίλισσας.

Όμως και άλλα μελίσσια που είναι απόγονοι της, έχουν εξίσου καλές αποδόσεις.

Η κουτσή μου βασίλισσα δηλαδή εξακολουθεί να δικαιώνεται, και να αποδεικνύει ότι ήταν άξια και εργατική όσο λίγες στο μελισσοκομείο μου.M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών