Σταθερή ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας στο Ιράν - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Σταθερή ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας στο Ιράν


Σχόλιο Melissocosmou
Στον πλανήτη Γη τελικά όλοι προοδεύουν...Εξαίρεση αποτελεί μόνο η Ψωροκώσταινα!!! 
Εδώ επικρατεί το εξής φαιδρό φαινόμενο.
Όταν πάει να ξεκινήσει μια μεγάλη νομή να δίνει μέλι, βλέπε πεύκο ή έλατο, τότε τα δασαρχεία εκδίδουν απαγορευτικό τοποθέτησης κυψελών.
Και αν πας νόμιμα να ζητήσεις άδεια να ανοίξεις χώρο στο δάσος για να τοποθετήσεις τα μελίσσια σου, φυσικά αυτή δεν σου δίνεται ποτέ.
Γιατί στόχος είναι το να μην παράγει η χώρα, και όχι το να γίνουν νόμιμοι οι πολίτες της.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), του Ιράν, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά η παραγωγή μελιού και η χώρα ανέβηκε στην τρίτη θέση στον κόσμο μετά την Κίνα και την Τουρκία.

Η παραγωγή μελιού κατά το οικονομικό έτος 2013/2014, στο Ιράν (που έληξε στις 20 Μαρτίου) ανήλθε σε 76.000 τόνους, και το 2016/2017 στους 81500 τόνους ..
Ο αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας J. Rockne προβλέπει ότι φέτος θα μπορούσαν να παραχθούν ίσως 86.000 τόνοι μέλι.

Αυξήθηκε επίσης και η παραγωγή βασιλικού πολτού στα (993 kg το 2016/2017 έτος), όπως και το κερί μέλισσας, η γύρη και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα.Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης μελισσοκόμων και των παραγωγών μελιού Α Bigon πιστεύει ότι το Ιράν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού του σε μέλι και άλλα προϊόντα της μέλισσας, και δεν χρειάζεται να κάνει εισαγωγές.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση μελιού είναι περίπου 1 kg ανά έτος, το οποίο είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ο οποίος υπολογίζεται σε 250-300 γραμμάρια ανα έτος.
Ο αριθμός αποικιών μελισσών κυμαίνεται από 6,5 έως 6,9 εκατομμύρια μελισσοσμήνη.
Η μελισσοκομία έχει αναπτυχθεί σε 20 από τις 31 επαρχίες του Ιράν, εκ των οποίων οι κύριες είναι Ανατολή, Αζερμπαϊτζάν, Ισφαχάν και Ardebil.Η επαρχία Ardabil, που βρίσκεται στις ακτές της Κασπίας θάλασσας, θεωρείται ως το «λίκνο» του ιρανικού μελισσοκομία.

Ισχυρή ανάπτυξη

Τα τελευταία χρόνια, το Ιράν εξάγει 4-5 χιλ. τόνους μελιού ετησίως.
Οι κύριοι εισαγωγείς ιρανικού μελιού είναι η Μέση Ανατολή, στον Κόλπο και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Το Ιράν εξάγει επίσης προς τις χώρες αυτές κυψέλες και άλλου είδους μελισσοκομικό εξοπλισμό και καθιέρωσε μια προμήθεια ζωντανών μελισσών στο Λίβανο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάμεσα στις 20 χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ιράν έχει το μεγαλύτερο δυναμικό για την ανάπτυξη της βιολογικής μελισσοκομίας , λόγω των μοναδικών μελιτοφόρων πόρων, ιστορικών χαρακτηριστικών της χρήσης γης, καθώς και της μέτριας χρήσης παρασιτοκτόνων και άλλων αγροχημικών προϊόντων για την παραγωγή των γεωργικών καλλιεργειών.


ΠΗΓΗ
Ponomarev

Μετάφραση Melissocosmos