Διαβάστε. Ελεύθεροι αγρότες τέλος; Όλοι στην κρατική κολεκτίβα; - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Διαβάστε. Ελεύθεροι αγρότες τέλος; Όλοι στην κρατική κολεκτίβα;


Στόχος της κυβέρνησης να εντάξει την κοινωνική οικονομία στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη:

«Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης μετά το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος μας είναι να εντάξουμε την κοινωνική οικονομία στον πρωτογενή τομέα».

Τα παραπάνω δήλωσε από τη Λάρισα κατά την διάρκεια της συμμετοχής του σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας «ΠΕΣΚΟ».


Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, στις αναπτυγμένες χώρες η κοινωνική οικονομία γνωρίζει τεράστια άνθιση, ενώ η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω. Όπως σημείωσε ο κ. Τσιρώνης στη συνέχεια, υπάρχουν πολλές σχολάζουσες γαίες και ταυτόχρονα χιλιάδες άνεργοι που θα μπορούσαν μέσα από την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία να ενταχθούν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή των δήμων στην διαδικασία αυτή.

«Οι δήμοι θα μπορούν να έχουν μια προγραμματική σχέση με τις κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να πάρουν κάποια χρήματα από την κοινωνική οικονομία. Θα πάρουν κάποια γη είτε από τον δήμο είτε από την εκκλησία είτε από ιδιώτες. Και από εκεί και πέρα ο δήμος θα είναι εκείνος που θα μπορέσει να πάρει τα προϊόντα που παράγονται από αυτή τη δραστηριότητα και να τα διανέμει στις κοινωνικές δομές κ.α.» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Μεταξύ άλλων ο κ.Τσιρώνης είπε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτό το διάστημα κάνει προσπάθεια -σε συνεργασία με την αν. υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου- «να ζευγαρώσει την κοινωνική οικονομία με τον πρωτογενή τομέα», και εκτίμησε πως τα «αποτελέσματα θα είναι θεαματικά». Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως απαραίτητο για να πετύχει η κοινωνική οικονομία είναι να υπάρξει «αυτοοργάνωση των ανθρώπων που θα εμπλακούν σε αυτές τις πρωτοβουλίες», συμπληρώνοντας πως κοινωνική οικονομία «δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά άλλος τρόπος να παράγουμε».

Αυτόν τον τρόπο παραγωγής λοιπόν έχει ως στόχο η κυβέρνηση και μάλιστα λένε ότι έχουμε μείνει πίσω, τη στιγμή που αυτός ο τρόπος παραγωγής μας πάει πίσω.

Αντί να δίνονται κίνητρα στον κάθε επαγγελματία αγρότη να προοδεύσει και να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές που έχει η Ελλάδα αυτή τη δυνατότητα σε πάρα πολλά προϊόντα, προτείνει το μοντέλο της κολεκτίβας και μάλιστα το ρόλο του αγοραστή, διανεμητή θα τον παίζουν οι δήμοι! Καθαρά κρατικές δηλαδή οι επιχειρήσεις κι ας τις ωραιοποιούν λέγοντάς τες «κοινωνικές».

Που ακούστηκαν πάλι όλα αυτά τα πράγματα σε χώρες με προηγμένη οικονομία;

Πιστή εφαρμογή της Ατζέντας 2030 που κάνει λόγο για συμπράξεις και όχι για ελεύθερες επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως κλείνουν η μία μετά την άλλη λόγω των υπέρογκων φόρων.

el.gr