Καστανιά ένα υπέροχο φυτό για δυνάμωμα και ανάπτυξη των μελισσιών - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Καστανιά ένα υπέροχο φυτό για δυνάμωμα και ανάπτυξη των μελισσιών


Μια ανθοφορία εξαιρετική από όλες τις απόψεις φίλες και φίλοι έχουμε στην χώρα μας σε μεγάλες εκτάσεις μάλιστα τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο.
Πρόκειται για την ανθοφορία της καστανιάς.

Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα συνήθως και το ύψος τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 35 μέτρα. Είναι είτε αυτοφυή είτε καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία τους αλλά και ως καλλωπιστικά σε διάφορα πάρκα. 
Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα σύμφωνα με το wikipedia ενώ την μέγιστη ανθοφορία και παράγωγη την δίνει το δέντρο μετά το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του.


Στην χώρα μας συναντάται και σε άγρια μορφή, σε δάση δηλαδή αλλά και σε καλλιεργήσιμη μορφή.
Σε καλλιεργήσιμη μορφή εξαιτίας της περιποίησης του το δέντρο δίνει μεγαλύτερες ποσότητες ανθοφορίας, καρπού και κατ επέκταση γύρη και νέκταρ σε σχέση με την άγρια μορφή, αλλά υπάρχει και το ρίσκο των ραντισμάτων φυσικά ενός προβλήματος που δεν υφίσταται στην άγρια καστανιά.


Επί πλέον η καστανιά μετά το πέρας της ανθοφορίας της Ιούλιο μήνα περίπου μπορεί να δώσει και μελίτωμα στο δάσος με άγριες καστανιές, γιατί στις καλλιεργήσιμες από τα ραντίσματα δύσκολα θα επιβίωνε έντομο για να δώσει μελίτωμα.

Το μέλι της καστανιάς έχει καφετί χρώμα που βαθαίνει πιο πολύ αν πρόκειται για μελιτώμα.
Είναι αρωματικό και η γεύση του είναι ημίπικρη και πολύ έντονη, τόσο που μια μόνο μικρή ποσότητα καλύπτει τις γεύσεις από άλλες ποικιλίες.
Σε πολλές χώρες όπως πχ Ιταλία και η Σερβία θεωρείται ως η κορυφαία ποιοτητα μελιού και έχει φανατικούς γευσιγνώστες καταναλωτές που δεν το αλλάζουν αφού έχει και την φήμη ότι ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος και έχει επουλωτικές ιδιότητες..

Να πω ακόμα σε ότι αφορά το μέλι καστανιάς ότι το κρυστάλλωμα του αργεί σχετικά κάνει 1-2 χρόνια, και είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.


Οι κηρήθρες γεμίζουν ταχύτατα αν πει και πάει καλά, ενώ φυσικά αν στραβώσει η κατάσταση φεύγεις απελπισμένος.

Η γύρη είναι σε μεγάλες ποσότητες χρώματος κίτρινου και είναι πολύ θρεπτική για τις μέλισσες.

Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού καστανιάς συλλέγονται μάλλον στην Μακεδονία, ίσως επειδή νοτιότερα την ίδια περίοδο υπάρχει η μελιτωέκκριση του ελάτου και η νεκταροέκκριση του θυμαριού.

Παρόλα αυτά είναι κοινώς αποδεκτό ότι η νομή της καστανιάς δυναμώνει πάρα πολύ τα μελίσσια και γεμίζουν με πολύτιμη άφθονη γύρη σε μια εποχή που αυτή αρχίζει να εκλείπει.

Πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι που μεταφέρουν παραφυάδες σε ανθοφορίες καστανιάς και μετά από αυτήν παίρνουν πίσω μελίσσια παραγωγικά για το πεύκο.


Η καστανιά στην μυθολογία μαζί με την καρυδιά θεωρούνταν ως τα ιερά δέντρα του Δια τα οποία προστατεύονταν και λατρεύονταν μάλιστα.

Τώρα αν κάποιος με ρωτήσει που θα ήταν καλύτερα να πήγαινε τα μελίσσια του, σε καστανιά, έλατο ή θυμάρι μιας που συμπίπτουν οι νομές τους θα του έλεγα ότι αυτός είναι ένας από τους γλυκούς πονοκεφάλους του μελισσοκόμου.

Για την ιστορία μόνο να συμπληρώσω κλείνοντας ότι η καστανιά στην ανθοφορίας της όπως και όλες σχεδόν είναι πολύ ευαίσθητη στις βροχές και στους ανέμους.

Καλή τύχη ότι κι αν προτιμήσετε!!!MELISSOCOSMOSS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών