Δημοτικά: Σημαιοφόροι με κλήρωση και όχι οι καλύτεροι μαθητές - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Δημοτικά: Σημαιοφόροι με κλήρωση και όχι οι καλύτεροι μαθητές


Με Προεδρικό Διάταγμα ορίζεται ότι η επιλογή σημαιοφόρου και παραστατών θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει της βαθμολογίας - «Πέρασε» στο ΦΕΚ τα μεσάνυχτα και ενώ στη Βουλή συζητούσαν το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία!

Τέλος στην... αριστεία βάζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς από τούδε και στο εξής σημαιοφόρος στο δημοτικό σχολείο τουλάχιστον, δεν θα είναι ο καλύτερος μαθητής, αλλά ο πιο τυχερός.

Με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ 79/2017) ορίζεται ότι από δω και πέρα σημαιοφόρος στην Στ΄τάξη του δημοτικού μπορεί να είναι ο καθένας, ανεξαρτήτως βαθμολογίας, καθώς η επιλογή του θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει βαθμολογίας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα!


Ειδικότερα, οι χαρακτηριστικές παράγραφοι του διατάγματος αναφέρουν:

«Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης.

Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και των υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, εφόσον στη ΣΤ΄ τάξη λειτουργούν περισσότερα του ενός (1) τμήματα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Τι ίσχυε πριν
Μέχρι τώρα σημαιοφόροι ορίζονταν δύο μαθητές της ΣΤ' τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους και επιλέγονταν αυτοί που κατά το προηγούμενο σχολικό έτος είχαν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό μέσο όρο βαθμολογίας, υπολογιζομένου και του κλασματικού του μέρους. Στις περιπτώσεις ισοβαθμίας και στο κλασματικό μέρος, γινόταν κλήρωση. Το κλασματικό μέρος αναφερόταν στον ετήσιο γενικό μέσο όρο και όχι στο μέσο όρο των επιμέρους μαθημάτων.

Παραστάτες ορίζονταν δέκα μαθητές της ΣΤ τάξης, πέντε για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή γινόταν με την ίδια διαδικασία που επιλέγονταν οι σημαιοφόροι.

Σχόλιο Melissocosmou
Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω τον σκοπό αυτής της κίνησης.
Καταργούν με λίγα λόγια το κίνητρο της αριστείας που είχαν οι μαθητές.
Σε τι ενοχλούσε δηλαδή το προηγούμενο καθεστώς και το αλλάζουμε;
Μήπως για να κρατούν όλο και περισσότερα παιδιά μεταναστών την σημαία;
Μα τώρα με τις γνωστές αντιδράσεις που υπάρχουν θα διχαστεί όλη η χώρα.
Και στο κάτω κάτω αν η κυβέρνηση θέλει να κρατούν παιδιά μεταναστών την σημαία ας κάνει την ανάλογη ρύθμιση να το πάρουμε απόφαση και να τελειώνουμε.
Η ισοπέδωση των πάντων δεν είναι καλή τακτική, και φυσικά η κοινωνία μας δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχτεί την πολυπολιτισμικότητα, ούτε και μπορεί να την επιβάλουμε με το ζόρι στον λαό γιατί τότε θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Δεν ξέρω που θα παει αυτή η κατάσταση μα είναι ολοφάνερο πως με κάτι τέτοιες τακτικές ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα καταφέρει να μπει στην βουλή, και να μου το θυμηθείτε αυτό... 

ΠΗΓΗ
http://www.protothema.gr/

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...