Το πόδι ελέφαντα στο Τσερνομπίλ. - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Το πόδι ελέφαντα στο Τσερνομπίλ.


Το «πόδι ελέφαντα» είναι προφανώς το πιο τοξικό αντικείμενο στη Γη. Λίγα μόλις λεπτά επαφής αρκούν για να προκαλέσουν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο

Ένα παράξενο και ύπουλο «τέρας» που σκορπάει το θάνατο ακόμα και σήμερα βρίσκεται κρυμμένο στα σπλάχνα του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ.
Πρόκειται για μια μάζα από περίπου 200 τόνους λιωμένο πυρηνικό καύσιµο υλικό και σκουπίδια που κάηκαν και µμορφοποιήθηκαν σε ένα σχήµα που μοιάζει πολύ με πόδι από ελέφαντα.Αυτή η µάζα παραµένει ραδιενεργή και οι επιστήμονες δεν µπορούν να την προσεγγίσουν εύκολα.
Το 1986, όταν κατάφεραν να τοποθετήσουν όργανα μέτρησης, κατέγραψαν ως και 10.000 ρεµ ανά ώρα, δηλαδή 2.000 φορές το ετήσιο όριο που συνιστάται στους εργάτες των πυρηνικών εργοστασίων αλλά και γενικότερα της πυρηνικής βιομηχανίας.


Χαρακτηρίστηκε μάλιστα και ως το «πυρηνικό τέρας» και όχι άδικα.
Αυτές οι μετρήσεις με απλά παραδείγματα σημαίνουν τα εξής: Όποιος έκανε το μοιραίο λάθος να πλησιάσει το «πόδι ελέφαντα» σε λιγότερο από ένα λεπτό λάμβανε μοιραία δόση ραδιενέργειας.
Μόλις 30 δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να προκληθεί ζάλη και κόπωση. Στα δυο λεπτά τα κύτταρα αρχίζουν να αιμορραγούν και τα τέσσερα λεπτά οδηγούσαν σε εμετό, διάρροια και πυρετό.
Από εκεί και πέρα όλα ισοδυναμούσαν με θάνατο.
Σήμερα, αν και ύστερα από τόσα χρόνια, δεν παύει να αποτελεί μία άκρως θανάσιμη απειλή για όποιον βρεθεί κοντά του.
Σε ακτίνα 28 χλµ. από τον αντιδραστήρα νούµερο 4, η είσοδος στο κοινό απαγορεύεται αυστηρά, ενώ στο σηµείο ελέγχου που οδηγεί στη ζώνη αποκλεισμού υπάρχει ένα µικρό άγαλµα της Παρθένου και µια πινακίδα όπου καταγράφονται οι ποσότητες καισίου και στροντίου που βρέθηκαν στα μανιτάρια, τα ψάρια και τα άγρια θηράµατα.
ΠΗΓΗ
http://archangelosm.blogspot.gr/

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...