ΠΟΠ το σαγκουίνι Γουρίτσας... - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

ΠΟΠ το σαγκουίνι Γουρίτσας...


Κοιμούνται οι μελισσοκομικοί φορείς και δεν κάνουν ΠΟΠ τα ελληνικά μέλια...

Η κάτω Μυρτιά (Γουρίτσα) είναι ένα μικρό χωριό 300 μόλις κατοίκων που ανήκει στον Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.
Εκεί λοιπόν παράγεται το φημισμένο σαγκουίνι Γουρίτσας.
Αν και τόσο μικρό το χωριό κατάφερε να ξεκινήσει την διαδικασία ώστε να γίνει ΠΟΠ «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» το σαγκουίνι που παράγει ο τόπος τους.
Ο Δήμαρχος Θέρμου μάλιστα Σπύρος Κωνσταντάρας και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκριναν ποσό 20 χιλιάδων ευρώ για την δημιουργία φακέλου με σκοπό να γίνει ΠΟΠ το σαγκουίνι Γουρίτσας.
Όπως γράφει ο τοπικός τύπος το σαγκουίνι Γουρίτσας θα μπει δίπλα στα σπάνια Ελληνικά προϊόντα όπως η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης και το ντοματάκι Σαντορίνης.Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν είναι και τόσο ρομαντική όσο φαίνεται.
Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πλήρης απαξίωση για το σαγκουίνι Γουρίτσας που σάπιζε στα χωράφια.
Έτσι ο ένας μετά τον άλλον οι παραγωγοί ξερίζωναν τα δέντρα με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει κίνδυνος όταν έρθουν οι επιτροπές για την πιστοποίηση του σαγκουινιού να μην βρουν δέντρο ούτε για δείγμα κυριολεκτικά.
Γι αυτό έτρεξαν ο Δήμος και οι αρχές.
Και ως συνήθως όταν τρέχει ο Έλληνας τις περισσότερες φορές είναι πολύ αργά.
Όταν δηλαδή οι παραγωγοί διαμαρτύρονταν ότι δεν φεύγει το προϊόν τους δεν γινόταν τίποτα, ενώ όταν τα δέντρα ξεριζώθηκαν τότε έτρεξαν όλοι.

Θα μου πει κάποιος μα τι μας ενδιαφέρει εμάς τους μελισσοκόμους το σαγκουίνι της Γουρίτσας και μας τα λες όλα αυτά;

Μας ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα.
Γιατί εμείς, 30 χιλιάδες μελισσοκόμοι Έλληνες έχουμε μόνο ένα μέλι ΠΟΠ στην Ελλάδα.
Και έχει κατατεθεί φάκελος για άλλο ένα.
Ασφαλώς τα 20 χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για τις ανάγκες του φακέλου δεν είναι λίγα και ούτε ξέρω ποιος μπορεί να τα διαθέσει για να κατατεθεί ο φάκελος.
Όμως ένας σκασμός εκατομμύρια ευρώ θα πέσουν την τριετία 2017-2019 στην Ελληνική μελισσοκομία από την Ε.Ε, και σίγουρα όλο και κάποιος μελισσοκομικός φορέας από αυτούς που επιδοτούνται θα μπορούσε να κινήσει τις διαδικασίες.
Άλλες χώρες όπως η Τουρκία έχουν κάνει ΠΟΠ μέχρι το μέλι ρίγανης Δαρδανελλίων και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τουλάχιστον την αφρόκρεμα των μελιών μας;
Πρέπει να γίνει ΠΟΠ το Θυμαρίσιο μέλι και θα δούμε ποιας περιοχής, το κόκκινο μέλι ελάτου, το μέλι πεύκου, το μέλι πορτοκαλιάς, το μέλι βελανιδιάς, το μέλι βαμβακιού το μέλι ακακίας κ.α.

Φίλοι μου η ιστορία γράφει και δεν ξεγράψει.
Και αυτό που έγραψε μέχρι τώρα είναι πως οι άνθρωποι που είχαμε την ατυχία να διαχειρίζονται τα της μελισσοκομίας, άφησαν τα ελληνικά μέλια έξω από την πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης.
Και βλέπουμε κάτι ντοματάκια και κάτι σαγκουίνια, που η εμπορική τους αξία είναι σχεδόν μηδαμινή να γίνονται ΠΟΠ και να μην γίνονται ΠΟΠ οι 12 χιλιάδες τόννοι μελιού που παράγει η Ελλάδα και η αξία τους είναι τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Και έχουν όλοι ευθύνη για αυτή την κατάντια.
Και η ΟΜΣΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί, και η ερευνητική κοινότητα.
Γιατί όλοι αυτοί έχουν την δυνατότητα να κάνουν ένα μέλι ΠΟΠ αν το θελήσουν, μα δεν το θέλουν φυσικά.
Ίσως αν δουν την παραγωγή να καταρρέει και τους μελισσοκόμους να καίνε και το τελευταίο τους μελίσσι τότε να αρχίσουν να τρέχουν αφού έτσι συνηθίζεται σε αυτήν την καταραμένη χώρα...

Κατά τα άλλα πολλά μπράβο στο σαγκουίνι Γουρίτσας και στο ντοματάκι Σαντορίνης.

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...