Τυφλός μελισσοκόμος από την Ουγκάντα ​​κερδίζει διεθνές βραβείο υποστήριξης επιχειρηματιών - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

Τυφλός μελισσοκόμος από την Ουγκάντα ​​κερδίζει διεθνές βραβείο υποστήριξης επιχειρηματιών


Ο Ojok Simon, στα αριστερά, κρατά βάζα με μέλι και στέκεται με τους συναδέλφους του.

Φανταστείτε να επιθεωρείτε μια κυψέλη, ή ένα ολόκληρο μελισσοκομείο με εκατοντάδες χιλιάδες έντομα. Τώρα φανταστείτε να το κάνετε αυτό με κλειστά τα μάτια. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο για τους περισσότερους.
Όχι όμως και για τον Ojok Simon.

Ο Ojok έγινε ένας από τους τρεις νικητές του βραβείου  Holman Prize for Blind Ambition, ενός βραβείου 25.000 δολαρίων για τυφλούς προσφέρεται από το LightHouse στο Σαν Φρανσίσκο.Ο Ojok, που είναι σήμερα 35 ετών, έχασε την όραση του πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, όταν οι αντάρτες της Ουγκάντα ​​τον χτύπησαν σοβαρά και υπέστη τραύματα στο κεφάλι. Λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας, η όραση του επιδεινώθηκε γρήγορα. Ωστόσο, δεν σταμάτησε να συνεχίζει την εκπαίδευσή του, και αργότερα, το πάθος του για τη μελισσοκομία.

«Περπατούσα κοντά στο σπίτι μας, όταν βρήκα ένα πήλινο δοχείο με μέλισσες και μέλι», λέει ο Ojok. "Αυτό έγινε ένα σημείο σταθμός για μένα." Τώρα με περισσότερες από 100 κυψέλες, ο Ojok έχει γίνει κάπως μια διασημότητα στην κοινότητά του, και ακόμα περισσότερο τώρα που μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του ως έναν από τους τρεις πρώτους βραβευμένους με Holman .

Η βιολογίας της μέλισσας αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον τυφλό επιστήμονα François Huber, ο οποίος συναντήθηκε με τον επίσης τυφλό James Holman κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ανά τον κόσμο τον 19ο αιώνα.

Το όνομα του Ojok ανακοινώθηκε σήμερα μαζί με δύο άλλους, την Penny Melville-Brown (UK) και τον Ahmet Ustunel (ΗΠΑ μέσω της Τουρκίας).
Ο Ojok θα χρησιμοποιήσει το βραβείο Holman των 25.000 δολαρίων για να διδάξει στους Ουγκάνους συμπατριώτες του τυφλούς ή με χαμηλή όραση να γίνουν μελισσοκόμοι και επιχειρηματίες στο πλαίσιο του προγράμματος HIVE της Ουγκάντα . «Πάντα αισθάνομαι πολύ πόνο όταν βλέπω τυφλούς και ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης», λέει.

Το βραβείο θα παράσχει επίσης στους εκπαιδευόμενους του Ojok 60 κυψέλες υψηλής ποιότητας και τον απαραίτητο εξοπλισμό εξαγωγής μελιού, καθώς και στολές μελισσοκομίας, γάντια και μπότες, για μια νέα γενιά μελισσοκόμων τυφλών ή χαμηλής όρασης.
Θα αποδείξω σε ολόκληρο τον κόσμο ότι το να μην βλέπεις, δεν σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένος στο σκοτάδι, λέει ο Ojok.

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...