Η Ξυλέλα «περικυκλώνει» την Ευρώπη – Καμπανάκι» από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας για αυξημένα μέτρα και ελέγχους (VIDEO) - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Η Ξυλέλα «περικυκλώνει» την Ευρώπη – Καμπανάκι» από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας για αυξημένα μέτρα και ελέγχους (VIDEO)


Σε εγρήγορση είναι το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του βακτηρίου Ξιλέλα Φαστιντιόζα (XylellaG Fastidiosa) στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Φυτοπροστασίας, έχουν καταγραφεί επτά περιπτώσεις συνολικά, στο Αλικάντε της Ισπανίας και στις Βαλεαρίδες Νήσους, στην Κορσική αλλά και στην ηπειρωτική Γαλλία, στην Ελβετία και στη Γερμανία, ενώ είναι ήδη γνωστό το σοβαρό κρούσμα στους ελαιώνες της Ιταλίας από το 2015.


Τα πέντε από τα επτά κρούσματα είναι υπό διερεύνηση, ενώ της Ιταλίας και του Αλικάντε είναι διαπιστωμένα βακτήρια Ξιλέλα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα βεβαιωμένο κρούσμα, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνουν την αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων ιδιαίτερα στο πολλαπλασιαστικό υλικό που μεταφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο στην Ελλάδα από το εξωτερικό.«Έχει ήδη σχεδιαστεί ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο που θα αποσταλεί προσεχώς σε παραγωγούς, σε ενώσεις και συνεταιρισμούς, σε δήμους καταστήματα, φυτωριούχους, κλπ, το οποίο θα δίνει οδηγίες για την υφιστάμενη κατάσταση.
Περιμένουμε από τον κόσμο να ενημερωθεί για μία ακόμα φορά, διότι το πρόβλημα είναι δίπλα μας. πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού, φυτών και φυτικών προϊόντων. Το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του βακτηρίου, καθώς είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί με έμμεσο τρόπο, δηλαδή με κάποιο ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί κάποιος να μεταφέρει ένα γλαστράκι ή ένα δεντράκι.

Ενδεχομένως αυτό μπορεί να έχει το βακτήριο και να αποτελέσει μια άμεση πηγή μόλυνσης για το υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, προσθέτοντας ότι οι Αρχές είναι ήδη ενημερωμένες για τη σοβαρότητα του προβλήματος, καθότι η αυξημένη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης της ασθένειας.

«Είναι ενημερωμένες οι αρχές για το πρόβλημα, ωστόσο είναι ένα θέμα συζήτησης κατά πόσον μπορεί σε αυξημένςη τουριστική κίνηση να προσεχθεί και να αποφευχθεί η είσοδος του βακτηρίου.

Το καλοκαίρι είναι κρίσιμη περίοδος. Το Βακτήριο έχει πολλούς ξενιστές και θέλει μεγάλη προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους, διότι αν τυχόν διαπιστωθεί το βακτήριο στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μικέογλου.

ΠΗΓΗ
patrisnews.com

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...