03/20/17 - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Βασίλισσα απο σκουλήκι 4 ημερών video

Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2017
Βασίλισσα απο σκουλήκι 4 ημερών video

Έχω ξαναπεί νομίζω αρκετές φορές σε διάφορα άρθρα μου, ότι το 2016 για δοκιμή έφτιαξα 3 βασίλισσες από σκουλήκι 4 ημερών και όταν τα βασιλοκελιά σφραγίστηκαν τα έβαλα σε ορφανές παραφυάδες.
Αυτό έγινε μέσα στο κατακαλόκαιρο, ήταν Ιούλιος μήνας.
Αν και γνωρίζω την θεωρία που λέει οι το πολύ έως 3 ημερών σκουλήκι πρέπει να χρησιμοποιείται για να βγεί καλή η βασίλισσα εγώ ήθελα να δω τι γίνεται όταν η βασίλισσα ήταν από σκουλήκι 4 ημερών.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο η βασίλισσα δείχνει μια χαρά.
Κατόπιν αυτού και εφόσον οι βασίλισσες αυτές μακροημερεύσουν με επιτυχία, θεωρώ ότι μάλλον μεγαλύτερο ρόλο για την ποιότητα της βασίλισσας παίζει η καλή γονιμοποίηση παρά η ηλικία του σκουληκιού.

Δηλητήριο ή φάρμακο το τσίμπημα της μέλισσας; Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά;

Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2017
Δηλητήριο ή φάρμακο το τσίμπημα της μέλισσας; Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά;

Του Λεόντιου Ιωάννου
Δασκάλου – Μελισσοκόμου


Προσωπική Μαρτυρία

Ονομάζομαι Χριστόφορος Παπα-Χριστοφόρου και είμαι μόνιμος κάτοικος του Πραστειού Κελλακίου της επαρχίας Λεμεσού. Είχα πάθει τενοντίτιδα στον δεξιό μου αντίχειρα. Πήγα σε φυσιοθεραπευτή κι έκανα φυσιοθεραπεία για δυο μήνες. Δεν είχα κανένα αποτέλεσμα. Μετά μου σύστησαν ένα βελονιστή. Έκανα κι εδώ για άλλους δυο μήνες θεραπεία με βελονισμό. Δεν είχα κανένα αποτέλεσμα. Τότες κάποιος συνάδελφος μελισσοκόμος μου είπε: “ Έχεις το φάρμακο έσω σου τζιαι ψάχνεις αλλού; 
Χρησιμοποίησε το κεντρί της μέλισσας”. Έτσι κι έκανα. Έβαζα μια μέλισσα να με κεντρίζει στο συγκεκριμένο σημείο μια φορά την εβδομάδα. Το έκανα δέκα φορές. Τώρα το χέρι μου είναι μια χαρά.Η προσωπική μαρτυρία του συνάδελφου Χριστοφόρου μου κέντρισε το ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα για το δηλητήριο της μέλισσας. 

Το Μυστικό των Μελισσών

Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2017
Το Μυστικό των Μελισσών
Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου
Γεωπόνος – Διδάκτορας Μελισσοκομίας Α.Π.Θ.
Εργαστήριο Εξέλιξης, Γονιδιώματος και Διαφοροποίησης των Ειδών
(L.E.G.S. – C.N.R.S.)
Ένα μυστικό των μελισσών αποκαλύπτεται:
Έκκριση και χρήσης της 2-επτανόνης ως τοπικού αναισθητικού ενάντια σε μικρόσωμους εχθρούς.
Επίδραση στα θηλαστικά και πιθανή εφαρμογή στην ιατρική*
 Είναι γνωστό και γενικά αποδεκτό ότι η χημική επικοινωνία, μέσω των φερομονών,  παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη δομή και τη λειτουργία του μελισσιού. Οι περισσότερες φερομόνες (αν όχι όλες) που εκκρίνονται από τις μέλισσες έχουν ταυτοποιηθεί και ο ρόλος τους έχει εξηγηθεί. Μία από αυτές τις ουσίες, είναι η 2-επτανόνη.

Πρόπολη. Το “αντιβιοτικό της φύσης”

Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2017
Πρόπολη. Το “αντιβιοτικό της φύσης”

Η λέξη πρόπολη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “προ” και “πόλις”, που σημαίνει μια ουσία που τοποθετείται προ της εισόδου της πόλης (κυψέλης) για την άμυνα του μελισσιού.
Την πρόπολη τη μαζεύουν εξειδικευμένες εργάτριες, τις πιο ζεστές μέρες της ημέρας επισκεπτόμενες φυτά πλούσια σε ρητινώδεις, γομώδεις και βαλσαμικές ουσίες. Χρησιμοποιώντας τις σιαγόνες τους την αποκολλούν σε μικρά κομμάτια από τους οφθαλμούς των φυτών. Αφού επεξεργαστούν τις ουσίες αυτές με τη χρήση διαφόρων εκκριμάτων των αδένων τους, την τοποθετούν στα καλαθάκια γύρης στα πίσω πόδια τους. Τη μεταφέρουν στην κυψέλη και τη χρησιμοποιούν απ’ ευθείας σε διάφορες εργασίες μέσα στην κυψέλη.