03/28/17 - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017
Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ

Αγαπητοί μελισσοκόμοι
Κατόπιν πολύμηνης έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαστήριο Σηροτροφίας καιΜελισσοκομίας, επιβεβαιώθηκε ότι η χρήση DioFarm (100% φυσικό πρόμειγμα διατροφής μελισσών):

Πως να κρατήσω τα φίδια μακρυά από το σπίτι

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017
Πως να κρατήσω τα φίδια μακρυά από το σπίτι

Παρ’ όλο που τα περισσότερα φίδια στη χώρα μας είναι ακίνδυνα οι περισσότεροι άνθρωποι λόγω άγνοιας πανικοβάλλονται στη θέα οποιουδήποτε φιδιού και νιώθουν πως απειλείται η ζωή τους. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ένα άδικα σκοτωμένο ζώο. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πως μπορεί κάποιος να αποτρέψει όσο το δυνατόν την είσοδο των φιδιών στην ιδιοκτησία του και να μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες μιας τέτοιας συνάντησης.

Προστατεύστε τις νεαρές βασίλισσες από την παραπλάνηση!!!

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017
Προστατεύστε τις νεαρές βασίλισσες από την παραπλάνηση!!!

Συνάδελφοι έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το φαινόμενο της παραπλάνησης σε αυτό το Blog.

Για τους νέους αναγνώστες να πω ότι, παραπλάνηση ονομάζεται ο αποπροσανατολισμός των συλλεκτριών και των βασιλισσών κατά την επιστροφή τους στην κυψέλη.

Οι εργάτριες μετά από μια βουτιά σε άνθη με μπόλικες γύρες, πολλές φορές γεμίζουν τα μάτια τους και χάνουν τον προορισμό τους, αν και αυτό δεν είναι και απαραίτητο για να αποπροσανατολιστούν.
Τα χρώματα των κυψελών αν είναι σχετικά, είναι βέβαιο ότι πολλές μέλισσες θα μπερδευτούν και θα μπουν σε λάθος κυψέλες.

Και τότε πολλές από αυτές θα κοπούν από τους φρουρούς της εισόδου...

Έτσι συλλέγει ακόμη το μέλι, αρχαία φυλή του Νεπάλ από τις απόκρημνες πλαγιές των Ιμαλαΐων [εικόνες]

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017
Έτσι συλλέγει ακόμη το μέλι, αρχαία φυλή του Νεπάλ από τις απόκρημνες πλαγιές των Ιμαλαΐων [εικόνες]

Πρόκειται για μία τέχνη, μία παράδοση και ένα λαό του οποίου η ύπαρξη απειλείται από την εμπορευματοποίηση και την τουριστική «λαίλαπα» που έχει μετατρέψει την αρχαία πρακτική της συλλογής μελιού σε ατραξιόν.

Ο φωτογράφος Andrew Newey πέρασε δύο εβδομάδες με τη φυλή Gurung στο κεντρικό Νεπάλ και κατέγραψε τους κινδύνους και την επιδεξιότητα που απαιτείται για αυτό το τόσο απαιτητικό έργο.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στον Guardian:

Ένωση μελισσιών

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017
Ένωση μελισσιών

Μερικές φορές τα πράγματα έρχονται έτσι που πρέπει να ενώσουμε δυο μελίσσια.

Αυτό μπορεί να γίνει για διαφόρους λόγους, κυρίως για να ενισχύσουμε κάποιο μελίσσι με πληθυσμό ή και να ενώσουμε δυο μελίσσια για να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο, όπως πχ στη μέθοδο Μπαμπίλη

Πολλοί χρησιμοποιούν αρώματα για το λόγο αυτό.
Εγώ είμαι αντίθετος σε αρώματα γιατί κρύβει κινδύνους.

Και κρύβει κινδύνους γιατί το μελίσσι έχει ήδη τα δικά του αρώματα, αυτά είναι οι φερομόνες της βασίλισσας του.

Αν λοιπόν βάλουμε αρώματα για να επιτύχουμε την ένωση των μελισσιών τότε μπερδεύονται τα αρώματα που βάζουμε εμείς, με τα αρώματα (φερομόνες) της βασίλισσας και συχνά οι μέλισσες που δεν μπορούν να την μυρίσουν την σκοτώνουν.

Η σούπερ βανίλια της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ!!!

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017
Η σούπερ βανίλια της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ!!!
Μόλις 85 λεπτά το κιλό + ΦΠΑ 

Δοκιμασμένη απο τον Melissocosmo επι σειρά ετών

Πριν το κυριως αρθρο θελω να πω μερικα πραγματα για αυτη την τροφη ως μελισσοκομος κι οχι ως bloger.
Ας με συγχωρήσουν οι  υπολοιποι φιλοι μου που βγαζουν βανιλιες, αλλα θεωρω ετούτη ως την καλυτερη αυτη την στιγμή στην Ελλαδα.
Απο οταν την ανακαλυψα πριν 2 χρονια δεν την εχω αλλάξει, ασχετα αν ειμαι δεκτικός πάντα και δοκιμαζω κι αλλες, θα συνεχίσω να δοκιμάζω οτι νεο βρίσκω γιατι αλλιως δεν μπορω να εχω αποψη.
Η Βανιλια της Μ.Α υπερτερεί γιατι δεν πετρωνει με αποτελεσμα οι μελισσες να μην την πετανε εξω κομματάκι κομματάκι, και ετσι εχεις εξοικονόμηση χρηματων.
Μενει μεχρι το τελος και για παντα στην σακούλα μαλακή με αποτελεσμα οι μελισσες ουτε να δυσκολεύονται να την παρουν ουτε να τους προκαλει βλαβες στην προβοσκιδα.

Η παραγωγή του γαϊδουρινού γάλακτος στην Ελλάδα

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017
Η παραγωγή του γαϊδουρινού γάλακτος στην Ελλάδα
Η παραγωγή του γαϊδουρινού γάλακτος στην Ελλάδα

του Γιώργου Γρηγοριάδη

Είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες αλλά και για τη θεραπευτική του δράση...
 κατά διαφόρων παθήσεων, όπως η ξηροδερμία και η ψωρίαση. Γαϊδουρινό γάλα! Μακράν καλύτερο του αγελαδινού και το πλέον κοντινό στο μητρικό, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Κι όμως, η παραγωγή του στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που ασχολούνται με την παραγωγή και την πώλησή του στη χώρα μας. Πέντε άνθρωποι όλοι κι όλοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Έδεσσα, τη Νιγρίτα Σερρών, την Καρδίτσα, την Αθήνα και την Ανδρίτσαινα Αχαΐας.

Η ποσότητα που παράγουν καθημερινά είναι περίπου δώδεκα κιλά και πωλείται χονδρική από 20 έως 25 ευρώ το κιλό σε εμπόρους για την παρασκευή κατά βάση καλλυντικών.
Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο στο εξωτερικό, όπου την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία, η Σερβία και η Γαλλία, εκτροφεία γαϊδουριών, όπου το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται όχι μόνο για την παρασκευή καλλυντικών, αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. 
Εκεί, βέβαια, τα οφέλη των παραγωγών είναι πολύ μεγάλα, καθώς η τιμή πώλησης του γαϊδουρινού γάλακτος ανέρχεται ακόμη και στα 100 ευρώ ανά κιλό!

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί για το γάλα αυτό συζητήθηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπό την εποπτεία της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, το συγκεκριμένο γάλα έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και αναγεννητικά συστατικά. Επιπλέον, μπορεί να προλάβει δερματικές παθήσεις, ενώ τα λιπαρά οξέα του βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών από τον ανθρώπινο οργανισμό και βελτιώνουν τη διαδικασία επούλωσης πληγών. 

Κουτσουπιά

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017
Κουτσουπιά


Άνθη με ιστορία!!!

Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω για την Κουτσουπιά.
Υπάρχει ένα πανέμορφο μέρος στον τόπο μου γεμάτο Κουτσουπιές.
Ήθελα λοιπόν να πάω εκεί και να βγάλω τις κατάλληλες φωτογραφίες για το άρθρο.
Πάντα όμως κάτι συνέβαινε, και έχανα την ανθοφορία της, και έλεγα δεν πειράζει του χρόνου.
Φέτος πήρα την μηχανή μου και πήγα αλλά...γκαντεμιά ήταν νωρίς ακόμα και δεν είχαν ανοίξει καλά.

Τώρα που είναι ανθισμένες δεν γίνεται να πάω, οπότε χτες πήρα την μηχανή και καθώς πήγαινα στα μελισσάκια μου φωτογράφισα μερικές Κουτσουπιές στο δρόμο.

Είμαστε σε καλό δρόμο!!!

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017
Είμαστε σε καλό δρόμο!!!

Όμως χρειαζόμαστε βροχή... 28/3/2017

Όταν σε ένα μελίσσι έχεις 19 πλαίσια και αυτό χτίζει μόνο του το εικοστό, τότε ως μελισσοκόμος πρέπει να είσαι πολύ ικανοποιημένος.
Ασφαλώς οι καλές καιρικές συνθήκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτής της εικόνας, όμως και ο μελισσοκόμος έπραξε το καλύτερο δυνατό αφού προηγήθηκε ένας κάκιστος χειμώνας με τις περισσότερες απώλειες μελισσιών στην χώρα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μελίσσια είχαν κουραστεί πολύ και στο πεύκο το φθινόπωρο.
Μέχρι εδώ ικανοποίηση μεγάλη, από εδώ και πέρα όμως υπάρχει άγχος και σκεπτικισμός.
Και θα σας εξηγήσω το γιατί.