12/24/17 - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ video

Κυριακή, Δεκεμβρίου 24, 2017
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ video

Μέσα από το βίντεο θα δειτε την κ. Ευγενία Σαρρή από την Γράμμουσα, πως βγάζει το μέλι από τις κηρήθρες.
Η κ. Ευγενία είναι μελισσοκόμος από τη Γράμμουσα και μόνη της ασχολείται με την μελισσοτροφία και τα καταφέρνει μια χαρά, έχει αρκετές κυψέλες, πόσες δεν λέει, γιατί θεωρείτε γρουσουζιά.Το μέλι που βγάζει αυτή τη περίοδο είναι από τις πορτοκαλιές και γι΄αυτό θα δείτε στο τέλος που βγαίνει το μέλι είναι ανοιχτόχρωμο.

Σχόλιο MELISSOCOSMOU

Ακολουθεί ένα όμορφο βιντεακι που δείχνει την κυρία Ευγενία να απολεπίζει κηρήθρες και να βγάζει το μελάκι της στον Μελιτοεξαγωγέα.
Η κυρία Ευγενία παρουσιάζεται χωρίς μοντάζ με το άγχος και την γνησιότητα που διακρίνει τους ανθρώπους της ηλικίας της.
Αν και ο τρόπος της δεν είναι και ο πλέον σύγχρονος πιστεύω ότι αξίζει να δει κανείς το βίντεο.

Ξέρατε ότι υπάρχει Ελληνικό μέλι που πωλείται προς 95 ευρώ το κιλό και Ελληνικό ελαιόλαδο που πωλείται 195 ευρώ το λίτρο;

Κυριακή, Δεκεμβρίου 24, 2017
Ξέρατε ότι υπάρχει Ελληνικό μέλι που πωλείται προς 95 ευρώ το κιλό και Ελληνικό ελαιόλαδο που πωλείται 195 ευρώ το λίτρο;

Πολλές φορές αναζητώ διάφορες πληροφορίες στο διαδίκτυο για την μελισσοκομία, και από τύχη πέφτω σε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.
Έτσι και χτες αναζητούσα πληροφορίες για τα ΠΟΠ μέλια ανα τον κόσμο και έπεσα πάνω σε Ελληνικό μέλι που πωλείται προς 95 ευρώ το κιλό.
Και επειδή αυτά τα θέματα τα θεωρώ ενδιαφέροντα δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να το δημοσιεύσω, κι ας μου εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους κάποιοι φίλοι μου ότι μπορεί να γίνει και διαφήμιση με αυτή την ανάρτηση.

Δεν με ενδιαφέρει.
Και ξέρετε γιατί;
Γιατί κάποτε πρέπει να ξυπνήσουμε.

Αν είχα χρόνο θα περνούσα πολύ περισσότερες ώρες στα μελίσσια μου...

Κυριακή, Δεκεμβρίου 24, 2017
Αν είχα χρόνο θα περνούσα πολύ περισσότερες ώρες στα μελίσσια μου...

(...) γιατί κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι που με εκπλήσσει .

Είχα παρατηρήσει την έξωση των κηφήνων από την κυψέλη , που να σημειωθεί πως δεν είναι οι χαραμοφάηδες που νομίζαμε, αφού κάνουν πολλές εργασίες , όπως το να δίνουν το νέκταρ στις εργάτριες ,αφού χρειάζεται να περάσει τρεις φόρες από το λοβό τους για να καταλήξει μέλι , αλλά κρατάνε και την θερμοκρασία της κυψέλης σταθερή , πολλή σημαντικός παράγοντας για το μελίσσι .

Συλλεκτική μελισσοκομική φωτογραφία

Κυριακή, Δεκεμβρίου 24, 2017
Συλλεκτική μελισσοκομική φωτογραφία

Σήμερα θα σας πάω πίσω στον χρόνο.
Πριν 34 χρόνια, το 1983 οι μελισσοκόμοι συνασπισμένοι πίσω από τις δυο κοινοπραξίες τους της Βορείου Ελλάδας και της Νοτίου Ελλάδας κυκλοφορούσαν απευθείας στην αγορά τα μέλια τους παρακάμπτοντας τους εμπόρους ώστε να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές.
Δυστυχώς δεν πρόσεξαν όμως, μπήκαν και τα κομματικά στη μέση και οι κοινοπραξίες πτωχεύσαν.
Έκτοτε ακολούθησαν πέτρινα χρόνια για την Ελληνική Μελισσοκομία.
Εν έτει 2017 και λίγο πριν έρθει το 2018 το συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, έχει πεθάνει αφού οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί της χώρας είναι υπερχρεωμένοι ή δεν λειτουργούν.

Θυμόλη εναντίον Βαρρόα

Κυριακή, Δεκεμβρίου 24, 2017
Θυμόλη εναντίον Βαρρόα


ΠΡΟΣΟΧΗ
Η Παρούσα ανάρτηση είναι μόνο για ενημέρωση των μελισσοκόμων και ΟΧΙ για εφαρμογή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η εφαρμογή της θυμόλης καλό είναι να γίνεται τον χειμώνα οπού εξατμίζεται πολύ πιο αργά και δεν δημιουργεί προβλήματα στο σμήνος...

Τα τελευταία χρόνια όλο ένα και περισσότεροι μελισσοκόμοι αλλά πάντως ποιο πολύ οι νέοι ψάχνουν τρόπους να απαλλάξουν τις μέλισσες, το μέλι ,και τέλος τον καταναλωτή από τα χημικά σκευάσματα που ο μελισσοκόμος χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση της βαρρόα.

SOS !ΒΑΡΡΟΑ - ΤΡΟΦΕΣ...

Κυριακή, Δεκεμβρίου 24, 2017
SOS !ΒΑΡΡΟΑ  -  ΤΡΟΦΕΣ...

Γράφει ο Γιάννης Ζαχαρίου απο την Σάμο

Η βαρρόα (κοινώς) άκαρι διαγνώστηκε στηΣάμο το 1976-΄77 που σημαίνει ότι ήρθε στο νησί το 1974-΄75. Για 3.5  τουλάχιστον δεκαετίες τη θυμάμαι να είναι ορατή καθ’ όλη τη διάρκεια του μελισσοκομικού κύκλου (Άνοιξη- Δεκέμβρη) και να κυκλοφορεί πάνω στο σώμα και των τριών εντόμων, ως επί το πλείστον όμως στις εργάτριες μέλισσες.

 Ωστόσο, κάτι έχει συμβεί και τα τελευταία χρόνια (από το 2010 και μετά ίσως;) είναι όλο και λιγότερο ορατή στις επιθεωρήσεις μας.
Γιατί κρύβεται ενώ τις περισσότερες φορές μας εξαπατά ότι δεν υπάρχει καν μέσα στα μελίσσια μας;