Στου Πευκοθύμαρου την ποδιά σφάζονται παλικάρια... - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018

Στου Πευκοθύμαρου την ποδιά σφάζονται παλικάρια...


Η Κρήτη πουλάει είναι γνωστό αυτό.
Όλα τα Κρητικά προϊόντα γίνονται ανάρπαστα στην Ελληνική αγορά.

Κάπως έτσι εξελίχτηκε η ιδέα να γίνει ΠΟΠ το Κρητικό Πευκοθύμαρο.

Και έγινε.

Μετά από 8 έτη προσπαθειών η Ε.Ε το 2017 καταχώρησε το Πευκοθύμαρο Κρήτης ως προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης δηλαδή ΠΟΠ.


Ως εδώ όλα καλά, αν και ο Melissocosmos από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει επιφυλάξεις μήπως αυτό γίνεται για να ωφεληθούν τα χαρμάνια των εμπόρων.
Επιφυλάξεις που δυστυχώς δημιούργησαν τριβές με ορισμένους στην Κρήτη, παρότι εγώ νιώθω την Κρήτη ως δεύτερη πατρίδα μου, και σίγουρα η πρόθεση μου δεν ήταν τέτοια.

Τέλος πάντων το Πευκοθύμαρο έγινε ΠΟΠ.
Αλλά με το που έγινε βγήκαν τα μαχαίρια.

Από την μια μεριά Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, και από την άλλη το Ρέθυμνο.
Και επειδή όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η ερευνητική κοινότητα από την κόντρα...

Με το που η Ε.Ε καταχώρησε το πευκοθύμαρο ως ΠΟΠ οι μισοί Κρήτες ή μάλλον οι περισότεροι, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, θεώρησαν ότι πάνε να καπελωθούν και να μπουν εταιρείες στο παιχνίδι και ζήτησαν οι ίδιοι να συσκευάζουν και να προωθούν το Πευκοθύμαρο που θα έπρεπε να παράγεται σε ολόκληρο το νησί γι αυτό ζήτησαν και μερική τροποποίηση από το Υπουργείο σε σχέση με τους γυρεόκοκκους που αυτό θα έπρεπε να φέρει, προκειμένου περισσότερες περιοχές του νησιού να μπορούν να το παράγουν.

Από την άλλη μεριά οι υπόλοιποι Κρήτες του Ρεθύμνου από κοντά και ερευνητές ζητούν από το Υπουργείο να μην τροποποιηθούν οι όροι σχετικά με τους γυρεόκοκους του Πευκοθύμαρου.

Όλοι ανεξαιρέτως διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι εργάστηκαν τα μέγιστα για την προσπάθεια του ΠΟΠ Πευκοθυμαρου.

Τώρα που είναι το δίκαιο και που το άδικο, μόνον οι Κρήτες το ξέρουν.
Ίσως Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, να έχουν δίκιο, αφού μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι τα 3/4 του νησιού ξαφνικά τρελάθηκε, προφανώς κάτι θα είδαν που τους θορύβησε.

Αυτό που ακούω πάντως είναι ότι η άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί την πρόταση της πρώτης.

Βλέπω και ακούω ότι το όλο θέμα κινδυνεύει να τορπιληθεί με καταγγελία στην Ε.Ε εκ των έσω, και είναι πολύ πιθανό τελικά να ναυαγήσει η υπόθεση του ΠΟΠ Πευκοθυμαρου Κρήτης πριν καν υλοποιηθεί.

Το πράγμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε λίγες ημέρες στο 4ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο που όμως δεν συμμετέχει το Ρέθυμνο.

Σε ότι με αφορά ως Blog έχω υποσχεθεί στους Κρήτες μελισσοκόμους και στους φορείς ότι θέλω το Πευκοθύμαρο να είναι προς όφελος όλων των Κρητών μελισσοκόμων, και όλου του νησιού οπότε προς αυτή την κατεύθυνση και θα στηρίξω και θα βοηθήσω σε ότι χρειαστεί.

Με την Ελπίδα να πάνε όλα καλά και να ευοδώσουν οι προσπάθειες τους, χαιρετίζω το 4ο Παγκρητιο Μελισσοκομικο Συνέδριο και εύχομαι ότι καλύτερο.Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...