Τι κάνει η τροφή που περιέχει σκόρδο στις μέλισσες: Βοηθάει ή μήπως όχι; - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019

Τι κάνει η τροφή που περιέχει σκόρδο στις μέλισσες: Βοηθάει ή μήπως όχι;


Πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι που με ρωτούν για την χρήση του σκόρδου ενάντια στην νοζεμίαση.
Χτες άλλος ένας αναγνώστης μου έκανε την ίδια ερώτηση.

Μεταξύ των μελισσοκόμων επικρατεί η άποψη όπως είναι γνωστό ότι το σκόρδο δρα ενάντια στην νοζεμίαση.
Ο Melissocosmos έχει ρωτήσει κατ επανάληψη αρκετούς ερευνητές για το θέμα αυτό και η απάντηση που έπαιρνε πάντοτε ήταν ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι το σκόρδο δρα ενάντια στην νοζεμιαση.
Έχουν δώσει δηλαδή τροφές με σκόρδο σε μελίσσια που πάσχουν από την νοζεμίαση μα δεν υπήρξε καμία βελτίωση στον αριθμό των σπορίων της ασθένειας μετά την χρήση του σκόρδου.
Αυτή είναι η απάντηση λοιπόν.Χτες έκανα έναν έλεγχο για το θέμα και σε μελέτες του εξωτερικού, και βρήκα ορισμένα στοιχεία και για το σκόρδο.
Θα τα δημοσιεύσω πιο κάτω λοιπόν έτσι για όσους ψάχνουν την γνώση.

Αυτή η μελέτη αξιολόγησε τη δράση των φυτικών εκχυλισμάτων ενάντια της Nosema ceranae και της ανάπτυξης της στο μολυσμένο ξενιστή που είναι η Apis mellifera. 
Πρόσφατα μέλισσες ταΐστηκαν με εμπλουτισμένα σιρόπια μετά από μόλυνση με την ασθένεια που έγινε σε μελίσσια μάρτυρες. 
Αυτά τα μείγματα αποτελούνταν από αιθανολικά εκχυλίσματα που λαμβάνονται από Artemisia absinthium, Allium sativum, Nobilis Laurus, και Ilex paraguariensis και αραιώθηκε σε σιρόπι σε συγκεντρώσεις 1% και 10%. 

Να εξηγήσω ότι:
Artemisia absinthium στα Ελληνικά το φυτό το λέμε Αψιθιά είναι φυτό με πολύ θεραπευτικές ιδιότητες και πήρε το όνομα του από την Θεά Άρτεμης.
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ακόμα και κατά της ελονοσίας.

Allium sativum στα Ελληνικά είναι το σκόρδο.

Nobilis Laurus στα Ελληνικά είναι η δάφνη, η βαγιά που λέμε.

Ilex paraguariensis στα Ελληνικά λέγεται Μάτε μα δεν υπάρχει στην χώρα μας, είναι φυτό της Νοτίου Αμερικής έχει πολύ ενεργητικές ικανότητες για τον άνθρωπο και εκεί καταναλώνετε πολύ όπως εδώ το τσάι.

Έγινε εξέταση του μέσου εντέρου την 19 ημέρα μετά τη μόλυνση έδειξε ότι 1% συγκέντρωση του L. nobilis (δαφνη) εκχύλισμα ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη N. ceranae. 

Absinth εκχύλισμα, (σκόρδο) έχει αναφερθεί στο παρελθόν ως αποτελεσματικό ενάντια στην Nosema apis, όμως δεν μειωσε τον αριθμό των σπορίων N. ceranae στη διάρκεια του πειράματος. 

Με δόση στο 10% έδειξε υψηλή τοξικότητα σε μολυσμένες μέλισσες, υπήρξε μια μείωση της ανάπτυξης της παρασίτωσης αλλά για σύντομα χρονικά διαστήματα.

Από τα τέσσερα βότανα που χρησιμοποιήθηκαν μόνο το εκχύλισμα με 1% L. nobilis δάφνη ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη N. ceranae την 19η ημέρα.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη έκθεση της δράσης των φυτικών εκχυλισμάτων κατά των μικροσπορίων N. ceranae και αξιώνουν τις φυσικές ουσίες ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της ασθένειας.


Φίλες και φίλοι επειδή δεν είναι και ότι πιο εύκολο να κατανοήσεις και να μεταφράσεις επιστημονικούς όρους βάζω πιο κάτω και αυτούσιο το κείμενο για όσους γνωρίζουν αγγλικά.

This study evaluated the activity of plant extracts on Nosema ceranae development and their toxicity on the infected host Apis mellifera. Newly emerged bees were fed ad libitum with enriched syrups after individual infection. Diets consisted of ethanolic extracts obtained from Artemisia absinthium, Allium sativum, Laurus nobilis, and Ilex paraguariensis diluted in syrup at 1% and 10% concentrations. Examination of individual midgut homogenates on day 19 post-infection indicated that 1% concentration of L. nobilis extract significantly inhibited N. ceranae development. Absinth extract, previously reported as effective against Nosema apis, did not diminish the number of N. ceranae spores throughout the experiment. Ten percent concentrations showed high toxicity on infected bees, but also a significant activity diminishing parasitosis development in short periods. Syrups with the addition of extracts were consumed avidly as the control, even more in some cases. The present study constitutes the first report of antiparasitic activity in vivo of plant extracts against the Microsporidian N. ceranae and postulate natural substances as an alternative for antiparasitic treatment.

Και αν κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε ολόκληρη την ερεύνα σε μορφή pdf

https://www.researchgate.net/publication/230819636 

Melissocosmos


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...