Μετκάλφα (Metcalfa pruinosa) το έντομο που γεμίζει ασφυκτικά τις κυψέλες μέλι ήρθε στην Ελλάδα - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

Μετκάλφα (Metcalfa pruinosa) το έντομο που γεμίζει ασφυκτικά τις κυψέλες μέλι ήρθε στην Ελλάδα


Φίλες και φίλοι ο MELISSOCOSMOS σας δίνει για μια ακόμα φορά πληροφορίες για ενα έντομο που ήρθε στην Ελλάδα και έδωσε στους μελισσοκόμους αισιοδοξία τέτοια που όμοια της είχαν να δούνε ίσως εδώ και δεκαετίες.
Πρόκειται για την έλευση και στην Ελλάδα του εντόμου Metcalfa pruinosa, που παράγει τεράστιες ποσότητες εκλεκτού μελιού.
Το Metcalfa pruinosa είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο που συναντάται σε μεγάλη ποικιλία δέντρων και θάμνων, τρέφεται με τους βλαστούς του και απεκκρίνει μια μελιτώδη ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες και την μετατρέπουν σε μέλι.
Λέγεται μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του MELISSOCOSMOU πως  εξετάσεις που έγιναν σε Ελληνικό μέλι από Metcalfa pruinosa ότι έδειξαν πως πρόκειται για μέλι ανωτέρας ποιότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα μελιτώματα που παράγει η χώρα.Επιπλέον, οι ποσότητες μελιού που παράγει το έντομο αυτό, η διάρκεια μελιτωέκκρισης και η ποικιλία από πολλά και διαφορετικά δέντρα και φυτά το κάνουν ασυναγώνιστο.
Το έντομο αυτό προέρχεται από την Αμερική και έκανε την εμφάνιση του στην Ευρώπη πριν 30 χρόνια από την Ιταλία και σταδιακά εξαπλώθηκε, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και ταξινομήθηκε και στην Ελλάδα.


Πρόκειται για ένα πεταλουδάκι όπου γεννά στα δέντρα τα αβγά του και ακολουθείται η γνωστή διαδικασία μεταμορφώσεων του σε έντομο.
Έχει έναν μόνο αναπαραγωγικό κύκλο τον χρόνο, όπου μικρά και μεγάλα έντομα ρουφάνε χυμούς από τα δέντρα και τα φρούτα και εκκρίνουν μελίτωμα.


Το δε μελίτωμα όπως είπα μαζεύουν με λαιμαργία οι μέλισσες και το μετατρέπουν σε ένα παχύρρευστο εξαιρετικής ποιότητας μέλι.
Το χρώμα του μελιού είναι καφέ, μα ακόμα δεν ξέρουμε αν βγαίνει όλες τις χρονιές έτσι.


Στην Ιταλία Ίδη παράγονται μεγάλες ποσότητες μελιού προερχόμενες από Metcalfa pruinosa και αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επικοινωνία του MELISSOCOSMOU με Ιταλούς μελισσοκόμους υποστήριξαν πως συχνά η μέση παραγωγή ανα κυψέλη από μελίτωμα μέτκαλφα ξεπερνάει τα 50 κιλά.


Ωστόσο πρέπει και να τονίσω ότι δεν είναι όλα τόσο ρόδινα, αφού το έντομο Metcalfa pruinosa προκαλεί σημαντικές ζημιές και σε αγροτικές καλλιέργειες κυρίως ακτινιδίων και αμπελιών και οι αγρότες το βομβαρδίζουν κυριολεκτικά να το ξεκάνουν με χημικά κυρίως αφού οι φυσικοί του εχθροί στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι.


Παρόλα αυτά η αντιμετώπιση του είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Το Metcalfa pruinosa προσβάλει μια σειρά από αγροτικές καλλιέργειες και δέντρα όπως μηλιά, ροδακινιά, λεμονιά, πορτοκαλιά, καρυδιά, συκιά, ελιά, ακτινίδια, βερικοκιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά και καλλωπιστικούς θάμνους.
Ωστόσο παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένα χρήσιμο έντομο για την μελισσοκομία.
Τα ραντίσματα δεν μπορούν να εξολοθρεύσουν το έντομο για τον απλούστατο λόγο ότι πηγαίνει και σε δασικά δέντρα και φυτά, σε βάτα πάρα πολύ, και σε χόρτα που φυτρώνουν κοντά σε ποτάμια.

Οι περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Metcalfa pruinosa στην Ελλάδα μέχρι αυτή την στιγμή είναι η Κέρκυρα και στην βόρεια Ελλάδα στην περιοχή κοντά στον Νέστο και στον Έβρο.
Μελισσοκόμος μάλιστα που επικοινώνησε με τον MELISSOCOSMO με ενημέρωσε ότι τα μελίσσια κυριολεκτικά χτίζουν καπάκια, ότι ρίχνουν τρελούς γόνους και δυναμώνουν πολύ σε αντίθεση με άλλες μελιτωφοριες που αδυνατίζουν τα Μελίσσια.

Θα έλεγα πως αν υπάρχουν μελισσοκόμοι σε μερικές περιοχές που απορούν από που συλλέγουν οι μέλισσες τους, πως τότε δεν αποκλείεται η απάντηση να κρύβεται σε αυτό εδώ το άρθρο...

Θα ακολουθήσουν φυσικά και άλλες αναρτήσεις παρουσιάσεις για το εν λόγω έντομο.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...