O rumo certo para a prosperidade: Μια μελισσοκομική ταινία σε σενάριο Νίκου Μητσιώτη - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

O rumo certo para a prosperidade: Μια μελισσοκομική ταινία σε σενάριο Νίκου Μητσιώτη

1978 Ο Κάσσανδρος Μητσιώτης συμμετέχοντας στην ταινία στον ρόλο του εγγονού
Βρισκόμαστε στην Βραζιλία στα 1978 όταν ένας Έλληνας ο Νικόλαος Αργύριος Μητσιώτης ήταν ο απόλυτος σταρ της μελισσοκομίας στην μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής.
Γράφοντας συγγράμματα, εκδίδοντας περιοδικά και κάνοντας μαθήματα μελισσοκομίας ήταν ο ποιο περιζήτητος δάσκαλος για κάθε μελισσοκομική δράση της Βραζιλίας.

Ο Νίκος Μητσιώτης 35 ολόκληρα χρόνια νωρίτερα από την Ελβετική παράγωγη MORE THAN HONEY (Κάτι περισσότερο από μέλι) είχε κάνει μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο O rumo certo para a prosperidade που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει Η ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ.
Η ταινία ήταν παραγωγή της εταιρίας EMBRAFILMES.


Η πλοκή της ταινίας είχε για πρωταγωνιστές έναν παππού και τον εγγονό του.


Τον παππού υποδυόταν ο Ελβετός William Wirtz, ενώ τον εγγονό υποδυόταν ο ηλικίας 5 ετών τότε γιος του Νίκου Μητσιώτη Κάσσανδρος.
Η ταινία παιζόταν επί 5 χρόνια στους κινηματογράφους της Βραζιλίας.

Στην ταινία ο παππούς είχε ένα μελίσσι, και το διαχειρίζονταν χωρίς να χρειάζεται να φοράει στολή.
Οι μέλισσες αντιλαμβάνονται την αγάπη που τους δίνεις και δεν σου επιτίθενται έλεγε ο παππούς στον εγγονό.
Αυτό ήταν ένα ασυνήθιστο μήνυμα που περνούσε η ταινία την εποχή εκείνη μιας που η Βραζιλία είχε μεγάλο πρόβλημα από τις Αφρικανικές μέλισσες που ειναι πολύ επιθετικές.
Το άλλο μήνυμα που ο παππούς δίδαξε στον εγγονό του ήταν η σημασία της επικονίασης που επιτελεί η μέλισσα για την φύση και τον άνθρωπο.
Χαρακτηριστικά ο Κάσσανδρος κρατάει στα χέρια του ένα κεφάλι από ηλιοτρόπιο γεμάτο σπόρους, που ήταν κάτι που οφειλόταν στις μέλισσες, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει το έργο της.

Όπως λέει ο Νίκος Μητσιώτης η ταινία έδινε ώθηση στον κόσμο να ασχοληθεί με την Ευρωπαϊκή μέλισσα κάτι που ήταν στην σωστή κατεύθυνση για την ευημερία.

Γράφει ο Νίκος Μητσίωτης: Βασίλη το 1978 έδειχνα και δίδασκα ότι το πιο σπουδαίο έργο των μελισσών Apis mellifera ήταν και είναι η επικονίαση, ενώ το μελί, η γύρη, το κερί και ο βασιλικός πολτός είναι τα υποπροϊόντα της μελισσοκομίας.

Το 1978 ο παππούς του ρόλου ήταν 78 ετών και ο Κάσσανδρος 5 ετών.
Σήμερα ο Κάσσανδρος είναι 45 ετών, μηχανικός ηλεκτρονικών και ζει στη Γενεύη της Ελβετίας.


Αν και την ταινία είδαν εκατομμύρια θεατές στις αίθουσες των κινηματογράφων δεν μπορούμε να την δούμε σήμερα.
Γιατί η εταιρεία Embrafilme το 1990 ανέστειλε την λειτουργία της και η ταινία έχει χαθεί από το αρχείο της.
Το 2004 υπήρξε μια αχτίδα φωτός σχετικά με την τύχη της ταινίας που ήθελε το αρχειακό υλικό να έχει διασωθεί και να έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο πολιτισμού της Βραζιλίας.
Πολλοί ψάχνουν το πρωτότυπο ή ένα αντίγραφο της μα προς το παρόν δεν έχει βρεθεί.

Ο Νίκος Μητσιώτης δεν έμεινε μόνο εκεί όμως.

Το 1983 δημοσίευσε περιοδικό με τίτλο Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ πουλώντας 200.000 αντίτυπα.


Τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Μητσιώτης προσπαθεί να μεταφέρει την μελισσοκομική του γνώση και στην Ελλάδα.
Χτύπησε πόρτες, ξέρω ότι είχε ζητήσει βοήθεια και από τον Θανάση Μπίκο να τον βοηθήσει να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο και στα Ελληνικά μα προς το παρόν κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι η Ελλάδα τρώει τα καλύτερα παιδιά της.

Ο Melissocosmos έχει το μελαγχολικό προνόμιο να μεταφέρει στους Έλληνες μελισσοκόμους λίγα λόγια του Νίκου Μητσιώτη όταν αυτός το θέλει.Το σωστό όμως θα ήταν να βρεθεί τρόπος να εκδοθεί το έργο του, αυτό που έχει ετοιμάσει για την Ελλάδα, το συντομότερο.

Θα έλεγα ότι έχουμε διαβάσει βιβλία από μελισσοκόμους που δεν είχαν καν στοιχειώδη μελισσοκομική γνώση, και δεν μπορούμε να έχουμε το βιβλίο του σημαντικότερου Έλληνα μελισσοκόμου που έχει υπάρξει μετά τον Αρισταίο!!!


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...