Είναι εφικτή η παραγωγή και η αποστολή βασιλοκελιών; Η απάντηση είναι ΝΑΙ αρκεί να ξέρεις τον τρόπο... - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

Είναι εφικτή η παραγωγή και η αποστολή βασιλοκελιών; Η απάντηση είναι ΝΑΙ αρκεί να ξέρεις τον τρόπο...


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το κατά πόσο είναι εφικτό κάποιος να αποστείλει βασιλοκελιά με κούριερ και αυτά να φτάνουν άθικτα στον προορισμό τους.
Καταρχήν να πω ότι ξέρω τουλάχιστον ήδη δυο βασιλοτρόφους στην Ελλάδα που το κάνουν με επιτυχία.

Ξέρω επίσης ότι στο εξωτερικό υπάρχουν οίκοι βασιλοτροφίας που έχουν τελειοποιήσει μεθόδους που όπως λένε τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνάνε κατά πολύ το 80%.


Εδώ ζούμε στην αμάθεια όμως.
Δεν έχω δει ούτε ένα σχετικό μελισσοκομικό σεμινάριο.
Μετά οι ερευνητές μου κάνουν παράπονα επειδή τους τα χώνω.

Πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.
Δεν είναι αρκετό το να καταφέρουμε να αποστείλουμε ένα βασιλοκελί.
Πρώτα πρέπει να κάνουμε σωστή δουλειά.
Να βρούμε την θερμοκρασία εκκόλαψης βασιλισσών που θα μας δώσει top βασίλισσες.
Ξέρουμε σήμερα ότι από θερμοκρασία 33.8C έως 35.5C ή και σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος οι βασίλισσες θα κατορθώσουν να εκκολαφθούν.
Όμως οι βασίλισσες που θα επωαστούν στους 35.5C και αυτές που θα επωαστούν στους 33.8C δεν θα έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Από πλευράς ποιότητας θα είναι η μέρα με την νύχτα.
Το αυτό ισχύει και στα ποσοστά υγρασίας.
Π.χ με υγρασία μικρότερη από 40% η βασίλισσα κινδυνεύει να πεθάνει μέσα στο κελί, ενώ σε υγρασία μεγαλύτερη από 70% εξέρχεται του κελιού σχεδόν μουσκεμένη.
Εξού και την άνοιξη όπως και το φθινόπωρο έχουμε τις καλύτερες βασίλισσες, επειδή η θερμοκρασία και η υγρασία είναι στα καλύτερα επίπεδα για τις μέλισσες.

Πρώτα λοιπόν πρέπει να μας απασχολήσει αυτός ο παράγοντας, αυτός είναι ο ποιο κρίσιμος.

Σε ότι αφορά την αποστολή τώρα.


Στο εξωτερικό κάνουν αποστόλη σε βασιλοκελιά που είναι έτοιμα να εκκολαφθούν.
Γιατί θεωρούν ότι λίγο πριν εκκολαφθεί το έντομο εχει τελειωποιηθεί και πως τότε η θερμοκρασία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.
Έχουν φτάσει όμως σε τέτοιο σημείο τους υπολογισμούς τους που σου λένε ότι θα παραλάβεις τα βασιλοκελιά και μέσα σε 2-3 ώρες αυτά θα αρχίσουν να εκκολάπτονται και οι βασίλισσες να βγαίνουν.
Αυτός ο υπολογισμός όμως για να γίνει προϋποθέτει δυο πράγματα.
Πρώτον να ξέρεις ακριβώς την ηλικία του σκουληκιού που εμβολίασες, και δεύτερον η μηχανή επώασης να είναι μεγάλης ακρίβειας, καθώς η θερμοκρασία αν παίζει μπορεί να σου δώσει απόκλιση στην εκκόλαψη από 12 έως και 24 ώρες.

Οπότε τσαπατσουλιές εκεί πέρα δεν χωράνε.
Η παραγωγή και αποστολή των βασιλοκελιών στην ποιότητα των μελλοντικών βασιλισσών ωστόσο έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα.
Αυτό είναι ο παράγοντας γονιμοποίηση.
Π.χ οι δικές μας βασίλισσες που θα σας αποστείλουμε ως βασιλοκελιά, θα γονιμοποιηθούν με δικούς σας κηφήνες, αποκλείοντας τελείως την πιθανότητα αιμομιξίας.

Επιπλέον ένας μεγάλος μπελάς για τους μεγάλους βασιλοτρόφους που παράγουν 10-15 χιλιάδες βασίλισσες τον χρόνο είναι η έλλειψη καλών κηφηνών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σκεφτείτε ότι δεν είναι όλοι οι κηφήνες γόνιμοι.
Και ότι μια βασίλισσα θέλει αρκετούς κηφήνες για να γονιμοποιηθεί σωστά.
Πολλαπλασιάστε τις βασίλισσες ως τις 15 χιλιάδες, και τους κηφήνες που χρειάζονται για γονιμοποίηση τουλάχιστον σε δεκαπλάσιο νούμερο, και θα δείτε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν τόσοι πολλοί κηφήνες σε μια περιοχή..

Στην περίπτωση των βασιλοκελιών όμως αυτό δεν υπάρχει, καθώς οι βασίλισσες θα γονιμοποιηθούν στην δική σας περιοχή με εντελώς ξένους κηφήνες.


Όλο αυτό το εγχείρημα όμως, παρότι γνωρίζω ότι είναι εφικτό δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα καταφέρω να το πετύχω.
Ξέρω τον τρόπο, μα δεν τον έχω παρακολουθήσει από κοντά, και είμαι σίγουρος ότι η θεωρεία από την πράξη απέχει έτη φωτός.
Γι αυτό θα πω για μια ακόμα φορά ότι οι Έλληνες ερευνητές δεν μας ανοίγουν τα μάτια.
Θα δείτε πως θα αρχίσουν να κάνουν σχετικά σεμινάρια μετά από χρόνια, και όταν και η κουτσή Μαρία θα έχει μάθει να αποστέλλει βασιλοκελιά.
Έτσι λειτουργεί το σύστημα εδώ.

Τέλος Μαρτίου ξεκινάμε λοιπόν μερικές ΔΩΡΕΑΝ αποστολές σε όλη την Ελλάδα έχοντας πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που συστήνουν στο εξωτερικό.
Θα στείλουμε δείγματα, και εφόσον οι βασίλισσες φτάσουν ζωντανές και ζωηρές στον προορισμό τους, θα προχωρήσουμε κανονικά στην παραγωγή.
Εφόσον τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, ή έχουμε πολλές απώλειες, τότε θα σημαίνει ότι έχουμε πολλά ακόμα να βελτιώσουμε για να πετύχουμε οπότε το εγχείρημα θα σταματήσει.

Γιατί πρώτα θέλω να μπορώ να έχω καθαρό πρόσωπο στην κοινωνία και μην με βλαστημάτε, και δεύτερον να έχω ήσυχη και την συνείδηση μου.Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...