Συναγερμός στην Ε.Ε: Δημόσια διαβούλευση σχετικά με δράσεις για την παύση της μείωσης των μελισσών και άλλων επικονιαστών - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Συναγερμός στην Ε.Ε: Δημόσια διαβούλευση σχετικά με δράσεις για την παύση της μείωσης των μελισσών και άλλων επικονιαστών


Πάρτε μέρος στην διαβούλευση της Ε.Ε συμπληρώνοντας την φόρμα.

Στις 11 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους επικονιαστές.
Ο Melissocosmos σας προσφέρει την μετάφραση των ειδήσεων που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής .
Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μπορεί να διαβαστεί με ένα διπλό στόχο: να βοηθήσει τις ενεργητικές πολιτικές διασφάλισης, τονίζοντας αυτά που νομίζετε ότι είναι πιο αποτελεσματική αξιολόγηση.Οι άγριοι επικονιαστές όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες και πολλά άλλα έντομα επικονιάζουν τις καλλιέργειες και τα ​​φυτά για να διασπείρουν φρούτα και σπόρους. Περίπου 15 δισ. Ευρώ της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της ΕΕ αποδίδονται άμεσα στους επικονιαστές.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Karmenu Vella, δήλωσε: «Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για απότομη πτώση των επικονιαστών στην Ευρώπη: έχουμε κατανόηση τους λόγους της παρακμής για ορισμένους επικονιαστές, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για άλλους. Είναι καιρός να δράσουμε, αν δεν το κάνουμε, εμείς και οι μελλοντικές μας γενιές θα πληρώσουμε πραγματικά ένα πολύ υψηλό τίμημα ».Ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, δήλωσε: «Οι επικονιαστές είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την ασφάλεια των τροφίμων και της γεωργίας μας, καθώς και για τη ζωή στον πλανήτη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους χάνουμε ».

Η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής για την βιοποικιλότητα στην ΕΕ 2020 έδειξε ότι η επικονίαση θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά. Σχεδόν 1 στα 10 είδη μελισσών και πεταλούδων αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κόκκινο Κατάλογο.

Για να αντιμετωπιστεί η ύφεση, η Επιτροπή προσπαθεί να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους επικονιαστές και καλεί τους επιστήμονες, αγρότες και επιχειρήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις δημόσιες αρχές και τους πολίτες να συνεισφέρουν.

Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 5 Απριλίου 2018.

Στόχος της διαβούλευσης

Η διαβούλευση στοχεύει στη συλλογή απόψεων σχετικά με την παρακμή των επικονιαστών ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές. Το ερωτηματολόγιο εξετάζει τα αίτια και τις συνέπειες της επικονίασης της παρακμής, τα πιθανά μέτρα και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος.

Πώς να στείλετε την απάντησή σας

Μπορείτε να συμβάλλετε σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική έρευνα. Το ερωτηματολόγιο είναι προσβάσιμο σε 23 γλώσσες της ΕΕ.
Το ερωτηματολόγιο διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Μπορείτε να αναστείλετε το ερωτηματολόγιο ανά πάσα στιγμή και να συνεχίσετε αργότερα. Αφού στείλετε τις απαντήσεις, μπορείτε να λάβετε ένα αντίγραφο των ολοκληρωμένων απαντήσεων.

Οι ερωτήσεις που σημειώνονται με αστερίσκο είναι απαραίτητες.

Όλες οι απόψεις που θα παραληφθούν θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να διαβάσετε τη συγκεκριμένη δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων και της συμβολής.

Πάρτε μέρος στην διαβούλευση κάνοντας κλικ για να ανοίξη η φόρμα ΕΔΩ
Όταν ανοίξει η φόρμα στα δεξιά ρυθμίστε την γλώσσα στα Ελληνικά


Η συμμετοχή μας ως Έλλήνες μελισσοκόμοι είναι εξαιρετικά σημαντική.
Η μη συμμετοχή Ελλήνων στην διαβούλευση μπορεί να σημάνει ότι στην χώρα μας δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, απο την κλιματική αλλαγη ή από τα φυτοφάρμακα.
Δεν γνωρίζω αν η ΟΜΣΕ μέσω της ιστοσελίδας της ή το Υπουργείο κάπου καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στην διαβούλευση, πάντως αν δεν το κάμουν, τότε αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο φάουλ εις βάρους της Ελληνικής μελισσοκομίας.


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...